• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 185X100

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.888 37 1
Tam jest więcej zabudowań Redemptorystów. No i most przez Wisłę. Tu go zabrakło.
No właśnie można jeszcze coś więcej wstawić. Most nad Wisłą po prawej dodać, w ciągu toru głównego.
Masz czas żeby to robić? Bo ja nie mam .
No to kwestia wyboru. Zrobisz tyle, na ile starczy Ci czasu.
Jak wszystko kupione, to czekamy na pierwsze efekty.
Weź tylko pod uwagę montaż tych dodatkowych torów i geoterm, no i zaplanuj Wisłę z mostem.
Nie zrażaj się uwagami Kolegów, pójdzie szybko...

Reakcje
16 0 0
Witam, co myślicie o tym planie makiety domowej? Wymiary 185X100cm.
Jestem otwarty na sugestie.
Pozdrawiam Zobacz załącznik 1119024
Jeśli post nie ma na celu bycia prześmiewczym (a na 99% tak jest) to mimo że jestem amatorem co udowodnili mi koledzy z forum :D , to widzę pare błedów...
np łuki R1 piko których nie stosuje się
Odległość torów za rozjazdem BWR - chyba nieco za mała
Kwestia podjazdów pod wiadukty też raczej mało realna... Rozjazd BWL gdzie ma odchodzące tor na wiadukt i tor "po płaskim"

OP
OP
Maximus9992
Reakcje
11 22 0
Mam też świadomość że wagony pasażerskie na tej powierzchni raczej odpadają, a i być może parowoz PM2 14 będzie miał gdzieniegdzie problem.
Z drugiej zaś strony zrobienie dwóch pętli tortu jest mało atrakcyjne
P.S. wszyscy gotowi do krytyki tylko ale coś pokazać podpowiedzieć rzetelnie to nie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.036 55 5
Ale pamiętasz pierwsze wpisy Kolegi Mikota? Też wyglądały na zacną prowokację, albo - w najlepszym razie - za robienie sobie jaj. A potem Kolega Mikot wyrósł na ludzi...
Niestety obecnie to się rzadko zdarza.
Jestem na grupach modelarskich na fb - co tam się dzieje ! 90% projektów początkujących wygląda podobnie jak ten tu, z pierwszej strony.
Co gorsza - oni się wzajemnie bronią i to zaciekle, jeśli ktoś spróbuje skrytykować plan wesołego miasteczka.....
Masakra....

Reakcje
3.548 351 18
P.S. wszyscy gotowi do krytyki tylko ale coś pokazać podpowiedzieć rzetelnie to nie.
Nic dodać, nic ująć. Tu się tylko dowiesz, czego nie potrafisz. Dlatego już z moich rzeczy nic tutaj nie pokazuję. W dziale Tabor też już w ogóle się nie udzielam. Bez sensu. Miej hejt w głębokim poważaniu i rób swoje. Kolega buduje piękną makietę, a tutaj nawet jej nie pokazuje — nie bez powodu. "Znawców" masz tu od groma. Ale do rzeczy.
Zmodyfikowałem Twój układ — tory Roco Line bez nasypu. Da się na nim pojechać SM42 z dwoma członami Bipy lub dwoma wagonami Bonanza albo Ryflakami. Ten układ daje Ci każdą możliwość manewrów i dojazdów, tak jak Twój, tylko trochę uporządkowany. Dodałem Ci peron na mały przystanek, a te dolne rozjazdy zaznaczone na czerwono nie są tak naprawdę potrzebne i możesz je usunąć, ale sugerowałem się Twoim układem. Miłej budowy!

100x180.png

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.036 55 5
Budowanie makiety jest trochę jak tworzenie zdania w danym języku. Trzeba to robić wg pewnych prawideł.
W innym przypadku nie można tego nazwać makietą, tylko jakimś stołem z torami....
Jeśli nie używasz gramatyki, zdanie nie jest zdaniem, tylko zlepkiem słów bez ładu i składu.

Idąc dalej - irytuje mnie to spłycanie znaczeń słów i uogólnianie, taka wszechobecna ignorancja....
Jak będziemy pozwalać na mieszanie pojęć, to za chwilę wszystko będzie wszystkim i wszystko będzie niczym.....
Co za tym idzie: Cytująć św. pamięci klasyka "Nie będzie niczego".

Ale przecież ja się czepiam i jestem zadufany w sobie - też mi to ostatnio zarzucono na fb, kiedy chciałem pomóc....

@Robert Reschka nie ma się co obrażać, tylko przyjąć na klatę konstruktywną krytykę, a tą niekonstruktywną olać.
Która jest która? Jeśli ktoś się angażuje w temat, to bez problemu rozróżni.....

OP
OP
Maximus9992
Reakcje
11 22 0
Budowanie makiety jest trochę jak tworzenie zdania w danym języku. Trzeba to robić wg pewnych prawideł.
W innym przypadku nie można tego nazwać makietą, tylko jakimś stołem z torami....
Jeśli nie używasz gramatyki, zdanie nie jest zdaniem, tylko zlepkiem słów bez ładu i składu.

Idąc dalej - irytuje mnie to spłycanie znaczeń słów i uogólnianie, taka wszechobecna ignorancja....
Jak będziemy pozwalać na mieszanie pojęć, to za chwilę wszystko będzie wszystkim i wszystko będzie niczym.....
Co za tym idzie: Cytująć św. pamięci klasyka "Nie będzie niczego".

Ale przecież ja się czepiam i jestem zadufany w sobie - też mi to ostatnio zarzucono na fb, kiedy chciałem pomóc....

@Robert Reschka nie ma się co obrażać, tylko przyjąć na klatę konstruktywną krytykę, a tą niekonstruktywną olać.
Która jest która? Jeśli ktoś się angażuje w temat, to bez problemu rozróżni.....
Nie jestem pasjonatem kolei aby robic rówania matematyczne i zwarzać na prawidła. Mam sie tym cieszyć.
Poza tym jakbym chciał prawdziwą makietę to zabrakło by mi miejsca.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.036 55 5
Więc nie nazywaj tego makietą i po problemie...
Zrób ujeżdżalnię, napakuj torów ile się da i będzie taniej, bo nie trzeba będzie wydawać kasy na budynki, drzewa i takie tam nieważne pierdoły....
Niech każdy pociąg....ups, przepraszam cioponk, czyli ciufcia z wagonami będzie zjazdała swój ogon. Będzie zabawa.
Matma za trudna jest, to fakt.....ch...z nią....

Reakcje
3.548 351 18
@Maximus9992 Jak naprawdę chcesz dowalić do pieca, to usunąłbym tę pętlę. Ona chyba służy tylko do obracania parowozów tendrzaków? Innego sensu w niej nie widzę. Obracaj inaczej — na obrotnicy!
Ta parowozownia nie jest idealna, ale na tej powierzchni lepiej jej nie zrobisz. Zrobiłem ją na szybko. Jeżeli chciałbyś zrealizować wariant z parowozownią, mogę Ci ją jeszcze dopracować. Widzę tam kilka możliwości.

100x180_2.png

1. Wieża wodna
2. Szopa lokomotywowa, 3-stanowiskowa
3. Bunkier na węgiel
lub skład węgla (w kontekście parowozowni często mówi się "bunkier węglowy")
4. Nastawnia
5. Kanały żużlowe
6. Żuraw wodny
6. Piaskownia
(miejsce do napełniania piasecznic lokomotyw)
7. Budynek socjalny i dyspozytornia lokomotywowni
8. Rusztowanie do przedmuchiwania rur
lub fachowo konstrukcja do przedmuchiwania rur kotłowych

Z tym układem naprawdę masz coś, co na 180 × 100 cm można już nazwać makietą.

Czytając resztę... Dużo gadania, zero pomysłów. The usual shitshow.
Forum, wypisz wymaluj.

Pozdrawiam.

...(Od 23.12.2024 już się nie udzielam na forum.) - szkoda.
W dziale TABOR też mnie już nie zobaczysz. Tutaj też nie chciałem pisać, ale to biadolenie, co jest źle, bez konkretnych pomysłów, co zrobić lepiej... Przyznam się — nie wytrzymałem.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Kolega @Maximus9992 dostał ostrzeżenie za chamskie odzywki i obrażanie innych. Ze względu na krótki staż na forum, ostrzeżenie też jest krótkie. Damy nowemu koledze szansę na chwilę refleksji z nadzieją, że trochę się opamięta.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Najwyraźniej ta chwila na refleksję kolegi @Maximus9992 była za krótka, bo ledwo wrócił na forum, to już obdarzył mój wpis reakcją "jestem na nie". Ostrzegam, że jeżeli kolega nie zmieni sposobu zachowania na forum, to kolejna chwila na refleksję będzie znacznie dłuższa.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Nowy użytkownik
Reakcje
11 22 0
Nic dodać, nic ująć. Tu się tylko dowiesz, czego nie potrafisz. Dlatego już z moich rzeczy nic tutaj nie pokazuję. W dziale Tabor też już w ogóle się nie udzielam. Bez sensu. Miej hejt w głębokim poważaniu i rób swoje. Kolega buduje piękną makietę, a tutaj nawet jej nie pokazuje — nie bez powodu. "Znawców" masz tu od groma. Ale do rzeczy.
Zmodyfikowałem Twój układ — tory Roco Line bez nasypu. Da się na nim pojechać SM42 z dwoma członami Bipy lub dwoma wagonami Bonanza albo Ryflakami. Ten układ daje Ci każdą możliwość manewrów i dojazdów, tak jak Twój, tylko trochę uporządkowany. Dodałem Ci peron na mały przystanek, a te dolne rozjazdy zaznaczone na czerwono nie są tak naprawdę potrzebne i możesz je usunąć, ale sugerowałem się Twoim układem. Miłej budowy!

Skorzystałem z porady i będzie robiony ten schemat z drobnymi modyfikacjami. Tory będą

Zobacz załącznik 1119251
@Maximus9992 Jak naprawdę chcesz dowalić do pieca, to usunąłbym tę pętlę. Ona chyba służy tylko do obracania parowozów tendrzaków? Innego sensu w niej nie widzę. Obracaj inaczej — na obrotnicy!
Ta parowozownia nie jest idealna, ale na tej powierzchni lepiej jej nie zrobisz. Zrobiłem ją na szybko. Jeżeli chciałbyś zrealizować wariant z parowozownią, mogę Ci ją jeszcze dopracować. Widzę tam kilka możliwości.

Zobacz załącznik 1119253

1. Wieża wodna
2. Szopa lokomotywowa, 3-stanowiskowa
3. Bunkier na węgiel
lub skład węgla (w kontekście parowozowni często mówi się "bunkier węglowy")
4. Nastawnia
5. Kanały żużlowe
6. Żuraw wodny
6. Piaskownia
(miejsce do napełniania piasecznic lokomotyw)
7. Budynek socjalny i dyspozytornia lokomotywowni
8. Rusztowanie do przedmuchiwania rur
lub fachowo konstrukcja do przedmuchiwania rur kotłowych

Z tym układem naprawdę masz coś, co na 180 × 100 cm można już nazwać makietą.

Czytając resztę... Dużo gadania, zero pomysłów. The usual shitshow.
Forum, wypisz wymaluj.

Pozdrawiam.

W dziale TABOR też mnie już nie zobaczysz. Tutaj też nie chciałem pisać, ale to biadolenie, co jest źle, bez konkretnych pomysłów, co zrobić lepiej... Przyznam się — nie wytrzymałem.
Skorzystałem z porady i będzie robiony ten schemat z drobnymi modyfikacjami. Tory będą użyte Piko, bo takowe mam już i inne rozjazdy.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Nowy użytkownik
Reakcje
11 22 0
Myślę, że na tym stanę. Choć może w trakcie jakieś poprawki będą.
Nie opisywałem położenia budynków.
makieta 1V.png

Ostatnio edytowane: