• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 185X100

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.489 552 30
DWORZEC, PERON NA ŁUKU HHHEHEHHEH. NIE NIE NIE
OK, ja przecież nie zmuszam do przyjęcia mojego pomysłu, kolega @Maximus9992 zrobi, jak zechce. Ja tylko zaproponowałem coś innego, ale nie ma obowiązku zastosowania mojego pomysłu. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na dwa "drobiazgi". Pierwszy to taki, że w wersji 2 peron jest na prostym odcinku, a sam budynek można postawić w innym miejscu, jeżeli będzie gdzie. A drugi to taki, że kolega @Maximus9992 dalej ma problemy z kulturą wypowiedzi. Ostatni wpis jest, niestety, tego kolejnym potwierdzeniem, obrażającym przy okazji mieszkańców Hrubieszowa i okolic:
nie chcę robić takiego pipidłowa z gminy Hrubieszów...
Nie będę kontynuował tego tematu, nie będę też więcej udzielał się w tym wątku.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
OK, ja przecież nie zmuszam do przyjęcia mojego pomysłu, kolega @Maximus9992 zrobi, jak zechce. Ja tylko zaproponowałem coś innego, ale nie ma obowiązku zastosowania mojego pomysłu. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na dwa "drobiazgi". Pierwszy to taki, że w wersji 2 peron jest na prostym odcinku, a sam budynek można postawić w innym miejscu, jeżeli będzie gdzie. A drugi to taki, że kolega @Maximus9992 dalej ma problemy z kulturą wypowiedzi. Ostatni wpis jest, niestety, tego kolejnym potwierdzeniem, obrażającym przy okazji mieszkańców Hrubieszowa i okolic:

Nie będę kontynuował tego tematu, nie będę też więcej udzielał się w tym wątku.
A oglądał pan, Panie film Nikodem Dyzma? Gdzie żartobliwie jest użyte sformułowanie: On się nadaję na gminę Hrubieszów???
P.S. Jeśli ktoś na forum jest z Hrubieszowa z góry przepraszam...

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Wiecie co? Niech sobie kolega buduje jak chce, przecież wie NAJLEPIEJ.
Niech później pokaże, co zbudował i zobaczymy, co mu się zmieściło.
Tylko Maximusie, nie zmieniaj planu! Bo się wszystko rozjedzie ;)
Powodzenia! ;)(y)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Wiecie co? Niech sobie kolega buduje jak chce, przecież wie NAJLEPIEJ.
Niech później pokaże, co zbudował i zobaczymy, co mu się zmieściło.
Tylko Maximusie, nie zmieniaj planu! Bo się wszystko rozjedzie ;)
Pówodzenia! ;)(y)
A co tam można jeszcze zmieniać. Takie bezsensowne czepianie się. Szukanie dziury w całym nieprawdaż???
To mała makieta i małe możliwości. Błędy zostały wyeliminowane, wiadomo w praniu wyjdzie podczas układania i jazd próbnych.
P.S. ludzie kupują zestawy startowe, jeżdżą po kółku i co też będziesz Panie ich krytykował?
Dasz rozjazd na łuku - nie dobrze. Dasz rozjazd na prostej źle itd itd itd..
To może Pan się pochwali co tam robi tak perfekcyjnie, bo akurat w robieniu dioram nie mam żadnych problemów, a modelarstwem wszelakim zajmuje się od lat dzieciństwa.
P.S. Niech Pan zgłosi się do dyrekcji toruńskiego Dworca Głównego na pewno jakieś pańskie poprawki wezmą pod uwagę i rozkopią tory, bo na pewno też tam nie jest idealnie.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Nie chodzi o idealizm, tylko o zachowanie jakichś podstawowych zasad.
Makieta, to odwzorowanie fragmentu realnego świata w skali. Nie możemy nazwać czegoś makietą, jeśli nie ma NIC wspólnego z realizmem.
Twój plan, to ujeżdżalnia, bo są tam tylko tory.
Nie ma tam miejsca na nic więcej. Sam układ też jest nierealny.
Mniej znaczy więcej - ten termin jest jednym z 3 podstawowych zasad. Między wierszami, chodzi o porządek.
Ja też się uczę, ale nawet kiedy byłem dzieckiem, moje układy torowe na podłodze (wtedy nie było forum, ani nawet internetu) były bardziej realistyczne, niż to, na co Ty się decydujesz.
Wyjdź w teren, odwiedź kilka mniejszych i dużych stacji. Zobacz jak to wygląda...

Wbiłem szpilę, bo się ciepiesz jak wesz na kołnierzu, nie przymujesz rad, a tracisz swój i nasz czas...
Dla odmiany zrób coś jak trzeba, a sam będziesz zadowolony....
Jeśli chcesz, mogę przedstawić konkretną propozycję, ale nie będzie na niej obrotnicy i liczebnej grupy odstawczej....
Zdecyduj się, czy chcesz budować makietę, czy tylko położyć tory na stole i jeździć parodiami pociągów....

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Nie chodzi o idealizm, tylko o zachowanie jakichś podstawowych zasad.
Makieta, to odwzorowanie fragmentu realnego świata w skali. Nie możemy nazwać czegoś makietą, jeśli nie ma NIC wspólnego z realizmem.
Twój plan, to ujeżdżalnia, bo są tam tylko tory.
Nie ma tam miejsca na nic więcej. Sam układ też jest nierealny.
Mniej znaczy więcej - ten termin jest jednym z 3 podstawowych zasad. Między wierszami, chodzi o porządek.
Ja też się uczę, ale nawet kiedy byłem dzieckiem, moje układy torowe na podłodze (wtedy nie było forum, ani nawet internetu) były bardziej realistyczne, niż to, na co Ty się decydujesz.
Wyjdź w teren, odwiedź kilka mniejszych i dużych stacji. Zobacz jak to wygląda...

Wbiłem szpilę, bo się ciepiesz jak wesz na kołnierzu, nie przymujesz rad, a tracisz swój i nasz czas...
Dla odmiany zrób coś jak trzeba, a sam będziesz zadowolony....
Jeśli chcesz, mogę przedstawić konkretną propozycję, ale nie będzie na niej obrotnicy i liczebnej grupy odstawczej....
Zdecyduj się, czy chcesz budować makietę, czy tylko położyć tory na stole i jeździć parodiami pociągów....
No to już chyba pozostało mi zrobienie jedynie prostego odcinka żeby oddać realizm na powierzchni 185X100.
Mało tego robiąc jakąkolwiek makietę domową jaki można oddać realizm na takich powierzchniach... żaden, bo to są za krótkie odcinki. Nawet łuki z dużym promieniem skrętu na makiecie nie oddadzą realizmu. Chyba, że mówimy o makietach modułowych.Tam owszem można uzyskać realizm.
Jak bym chciał uzyskać realizm to na takiej powierzchni nie brał bym się za to.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Można. Niestety to wymaga kompromisu lub decyzji.
Ja też się z tym mierzyłem. Wiem jaki to dylemat.
Są opcje. Zawsze jest wybór.
Jeśli chcesz zachować skalę H0, to przy takich wymiarach zostaje nam epoka III lub IV (towarowa) z wagonami 2-osiowymi.
Albo idziesz w moduły.

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Można. Niestety to wymaga kompromisu lub decyzji.
Ja też się z tym mierzyłem. Wiem jaki to dylemat.
Są opcje. Zawsze jest wybór.
Jeśli chcesz zachować skalę H0, to przy takich wymiarach zostaje nam epoka III lub IV (towarowa) z wagonami 2-osiowymi.
Albo idziesz w moduły.
To jest rzecz oczywista, że wagony osobowe wyglądają nierealnie na takich makietach, a jedynie towarowe powiedzmy zachowują promień skrętu.
No ale idąc tym tropem większość ludzi nie robiłaby makiet domowych, bo brak realizmu. To ma cieszyć, a nie robić problemy...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Więc piłeczka jest po Twojej stronie.

Kolejnymi 2 zasadami są:
1. P O W O L I.....to nie wyścigi, nikt nikogo nie rozlicza z czasu (chyba że budujesz na zamówienie).
Jedynie Twoja chęć zobaczenia efektu i możliwości zabawy pcha robotę do przodu, nikt z zewnątrz.
2. Lepiej planować 2 lata, niż sp...ić w 2 godziny - to chyba nie wymaga komentarza.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.047 448 99
2. Lepiej planować 2 lata, niż sp...ić w 2 godziny - to chyba nie wymaga komentarza.
Przy okazji tego wpisu mam takie przeświadczenie, że jak np. oglądam różne makiety pokazywane na (niektórych na szczęście) kanałach YT czy postach na FB, to mam właśnie takie wrażenie o czasie ich tworzenia.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.