• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan małej makiety pokojowej 2,0 x 1,0

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Jeśli szare to peron to ten dolny przedzielonych w środku przejściem miedzy dwoma torami wyglada dość średnio. Ja osobiście zasugerowałem przesuńiecie tego przejścia bardzie w lewo - tak by na torze wewnętrznym najpierw było odejście na zewnętrzny (dolny) tor a dopiero potem na ten tor który jest przy budynkach.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Temat łacznika przecinającego peron już przerabialiśmy. To smaczek, który odpowiednio zaaranżowany na makiecie będzie tym co przyciągnie wzrok :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
@Andrzej Harassek @Marqus

Panowie z racji tego, że zaczynam kompletować tory na makietę zerknąłem jeszcze raz na układ - potem na plan stacji Alexisbad - znów na układ i narodziło mi się jeszcze takie coś:

alex.jpg

Czy takie rozwiązanie bocznicy magazynu (żółte pole) ma sens czy już lepiej zostać przy tym co w pocie czoła wypracowaliśmy? Uzyskałem też dzięki temu przesunięcie przejścia zwrotnicowego w lewo, a chciałbym jak najwierniej odtworzyć układ tych niemieckich stacyjek z ziemnymi, niskimi drugimi peronami. Kranik wodny mógłbym też tam wstawić. Przypomnę tylko, że na makiecie pojawią się tylko BR98 (z tendrem na przeloty pasażerskie i bez tendrowa na obsługę stacji i fabryki (różowy) z jednym wagonem towarowym.

Reakcje
2 0 0
Ja osobiście bym został przy starym planie, jeżeli był zaakceptowany. Bo ja u siebie zacząłem cudować i się w pewnym momencie zaciąłem.Także zaplanuj żeby być n 100 % pewnym co chcesz zrobić .
Chciałbym się tylko zapytać po co to przejście ( na czerwono zaznaczyłem )tutaj jest ? Nie lepiej wykorzystać te rozjazdy i zrobić jakąś dodatkową mijankę u góry ? Pytam tylko z ciekawości, jakimś magikiem w planowaniu układu torowego nie jestem.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Też zostałbym przy starym planie.
Twoja koncepcja jest o tyle błędna, że masz za krótki tor wyciągowy, aby wepchnąć pod magazyn wagon (z lokiem!!!).

Lepsze jest wrogiem dobrego. Mniej znaczy więcej. ITD :)

NIE CUDUJ, TYLKO BUDUJ !! :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Andrzeju to taki bajer mający odróżnić ten prosty układ dla małej powierzchni od innych i zbliżyć się do oryginalnych układów stacyjnych niemieckiej wąskotorówki z Harzu. Zwiększa też możliwości manewrowe lokomotywki w obrębie stacji.

Właśnie mi się udało wygrać aukcje na wagoniki pasujące do składu HSB :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Właśnie mi się udało wygrać aukcje na wagoniki pasujące do składu HSB :)
Gościnnie na dioramie Złomka docelowo w składzie na makiecie. Brakuje mi już tylko towarowego:

wagony ROCO 1.jpg wagony ROCO.jpg

Brakuje mi już tylko towarowego by stworzyć imitację kolejki HSB
HSB.jpg

To moje pierwsze wagony, które chyba mogę bez wstydu nazwać modelami :) Napatrzeć się nie mogę i cieszę się jak dziecko. Pięknie wykonane, ciężkie, z wnętrzem i jak to młody powiedział: "tata nawet kibelek jest" No ale nie byłbym sobą jakbym niechciał ich ulepszyć. Opanowałem otwieranie od spodu ale nie mogę się dostać od góry. Czy jest jakaś bezpieczna metoda zdejmowania dachu w takich wagonach ROCO? Oświetlenie bym sobie zmajstrował.

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Może ja coś słabo widzę ale te wagony stoją na normalnym torze a HSB to wąskotorówka ... Zlokalizowana zresztą w przepięknym terenie.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Nic złego z Twoim wzrokiem. To nie ma być makieta Selketalbahn :) To ma być makieta przypominająca Selketelbahn takim jak go pamiętam z dzieciństwa. Nie odrobiłeś lekcji i nie przeczytałeś całego wątku :)

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Zlikwiduj rozjazdy na dole przy peronach do toru przekreślonego czerwonym krzyżykiem. Niczemu nie służą a zmieścisz dłuższe składy i zaoszczędzisz na rozjazdach. Układ torów przy magazynie jest bez sensu. Do magazynu dojedziesz co najwyżej krótką lokomotywą, a gdzie wagony? Zmień rozjazd na lewy i daj trochę torów łukowych. Dzięki temu będziesz mógł wepchnąć do magazynu kilka wagonów. Być może wystarczą same łuki bez zmiany rozjazdu, ale zmiana rozjazdu wydłuży Ci nieco tor wyciągowy.

Załączniki

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Nic złego z Twoim wzrokiem. To nie ma być makieta Selketalbahn :) To ma być makieta przypominająca Selketelbahn takim jak go pamiętam z dzieciństwa. Nie odrobiłeś lekcji i nie przeczytałeś całego wątku :)
Sorry. A z HSB to myślałem, że masz na myśli całą Harzer Schmalspurbahn (i o tej pisałem jako "ładnokrajobrazowej"). Pamiętam w młodych latach - tuż po otwarciu granicy spacer na Brocken po torach tej odnogi która właśnie na tę górę wchodzi. Pociągi na Brocken chyba jeszcze wtedy nie wjeżdżały (???) a na samej górze nadal była jednostka wojsk sowieckich - chlopacy za płotem jak w więzieniu wyglądali a niemieccy turyści jakoś na nich dziwnie się oglądali...

Obojętnie jak: skutecznej i satysfakcjonującej pracy przy makiecie życzę.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Zlikwiduj rozjazdy na dole przy peronach do toru przekreślonego czerwonym krzyżykiem.
Temat łacznika przecinającego peron już przerabialiśmy.
Ja bym to przejście zostawił, nadaje stacyjce swoistego smaczku. Ale oczywiście bez niego układ też jest funkcjonalny.
Co do przedłużeń. Nie ma potrzeby. Na makiecie będą jeżdzić tylko góra dwa małe składy z maksymalnie trzema wagonikami w składzie pasażerskim i dwoma małymi towarowymi w składzie obsługującym fabrykę i magazyn. Plan który zacytowałeś był tylko pomysłem, który mi już przeszedł. Pozostaję przy tym, który wypracowaliśmy wcześniej.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Tory zakupione więc wątek planowania został zakończony i pojawimy się w dziale relacji z naszą małą decha podłóżkową ;) Nie oczekujcie cudów bo makieta jest typowo dziecięcą zabawką dla 6 latka i infrastruktura musi być przystosowana tak do jego możliwości jak i do kilku niedogodności jej przechowywania. Dioramy pokazały chyba, że powinna być ładna ale na typowo realistyczny kawałek kolei jeszcze przyjdzie pora w postaci skrzynek. Tutaj mamy się pobawić :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10
Planuję 70
Planuję 18
Planuję 8
Planuję 52