• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan małej makiety pokojowej 2,0 x 1,0

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Adam, ja bym jednak trochę poczekał, dozbierał i kupił multimausa....
Prędzej, czy później przyjdzie na to czas. A lepiej prędzej ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Skoro jest taka możliwość to na DCC będę zbierał (...na co ja już kurcze nie zbieram...). Co nie zmienia faktu, że pulpit i izolacje też powstaną choćby tylko dlatego, że będzie to mój pierwszy kontakt z taką instalacją i strasznie mnie to rajcuje :)

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
454 8 0
Coś tam ma. ;) Bawiłem się z generatorem TuShuuu. Zamontowany jest w tendrze.
Ale to tylko z ciekawości jak to działa. Na pewno nie będę tam władał dekodera dźwiękowego.
A lokomotywka służy do różnych testów.[DOUBLEPOST=1409253825][/DOUBLEPOST]
(...na co ja już kurcze nie zbieram...)
I to zbieranie szybko się nie skończy :D

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
U mnie zaczęło sie od znalezienia w szafie w garażu u rodziców starego zestawu piko właśnie podobnego jak twój. A jak dzisiaj podliczam to za wydana kasę to :eek: .

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Płyta OSB już jest. przynajmniej można sobie składzik puszczać na stole bez wszędobylskich kudłów psa. Wizyta kuzyna z Niemiec zaoowocowała dwoma pudłami jego starej kolekcji kolejek TT i chyba Z ... niestety ale z dużej ilości części udało mi się w zasadzie odzyskać jedynie lokomotywkę BR92 z dwoma wagonami towarowymi i podświetlanego koziołka. Będzie jak znalazł na pierwsza dioramkę treningową :)

zeihe br92.jpg zeihe wagon towarowy kryty DR.jpg zeihe wagon towarowy otwarty DR.jpg

Tory już podklejone do grubej tekturki czekają na pierwsze próby szutrowania. Szuterek będzie własnej produkcji.

zeihe br92 2.jpg zeihe berlinen bahnen TT.jpg patyna torów 2.jpg patyna torów.jpg

Troszkę sobie próbnie pobrudziłem to i owo ale muszę więcej o tym poczytać. Szczególnie w temacie pozbycia się plastikowej poświaty wagonów i podkładów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
szuter 1.jpg szuter 2.jpg

Pierwsza partia szutru własnej produkcji. Lewa strona za duża choć może na torach H0 nie będzie to źle wyglądać. Druga partia przesiana na mniejszych oczkach wygląda już chyba lepiej na torze TT więc i na H0 powinno być super. Wystarczy ją przepłukać z piasku, okrągłych kamyczków i powinien być niezły materiał do obróbki. Jak myślicie?

Teraz tylko młotek w dłoń by szybciej się przesiewało :devil:

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Czy są jakieś przeciwwskazania do łączenia rozjazdów modelowych firm LIMA, PILZ lub MEHANO z torami A Gleis PIKO? Ceny PIKOlców blokują mi realizację projektu, a widzę trochę alternatyw z wymienionych firm.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Danielu to stare zdjęcia. Już sobie wybiłem z głowy szuter ręcznej produkcji tym samym młotkiem, którym ten żwirek tłukłem :) Tak jak piszesz do dioram TT będę kupował TT+N , a do makiety HO szuter H0+TT.

Chyba, że ukradnę prasę do wyrównywania terenu pod kostkę brukową i zacznę masową produkcję dobrze wyskalowanego szutru z bazaltowego żwirku. Bo kształt to ten żwirek ma bardzo ładny. Niełatwo znaleźć w miarę tani szuter nie mający okrągłości.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Mam sklep patronacki Polaka kilkanaście kilometrów od domu. Ich strona jest kiepska ale w cztery oczy można więcej załatwić.Temat szutru mamy załatwiony :)

To wróćmy jeszcze do tematu innych rozjazdów i ich łączenia z torami A Gleis PIKO

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Są pierwsze rozjazdy jest zabawa :)

makieta.jpg

Powoli zaczynam kompletować konieczne tory (dziękuję @Romek 222 :)) do budowy planowanej makietki. Wydaje mi się, że technicznie już jestem dzięki dioramom przygotowany do zrobienia Młodemu ładnej "dechy" do zabawy. Okazuje się, że Scarm daje spory margines więc układ zaplanowany zmieści się dając odpowiednią przestrzeń od krawędzi makiety. @Kris jeśli masz czas i ochotę to może wrzucisz mój układ w wątek dla początkujących z własnym planem zabudowy? Oczywiście nie ten ze zdjęcia :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10
Planuję 70
Planuję 18
Planuję 8
Planuję 52