• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan małej makiety pokojowej 2,0 x 1,0

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Adam - jeśli chcesz, w wolnej chwili, po weekendzie postaram się wysłać Ci moje propozycje zagospodarowania terenu i zestaw budownictwa do wykorzystania. Może się przyda.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
454 8 0
Pozwolę sobie wyprzedzić kolegę Andrzeja. Moja propozycja poniżej. Ilość odcinków taka sama, zmieniłem tylko miejsca izolacji.
układ 9 instalacja-1.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
@Kris Jasne.

Robiłem już co prawda pierwszy plan i nawet tak jak polecałeś powycinałem kartki wg rozmiarów budynków by wpasować się do układu torów ale to było jeszcze przed rewolucją i Twoje pomysły moga się przydać:) Wczoraj przeglądałem w sieci chyba wszystkie dostępne zdjęcia dworców w Hasselfelde, Stiege i Alexisbad by złapać jakiś koncept na zieleń i okolice dworca. Przy okazji trafiłem na kilka makiet Salkebahne :)

@Marqus

Dziękuję.

Marqus

PKMK
Reakcje
454 8 0
Kolejna zmiana.
Dołożyłem jeden odcinek izolowany. A to w związku z następującą sytuacją: na bocznicy u dołu stoi lokomotywa niebieska. Na stacji stoi druga - zielona. Ta dodatkowa izolacja pozwoli teraz wyjechać niebieską zanim ruszy zielona.
Wcześniej nie było takiej możliwości.
układ 9 instalacja-2.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Ja bym dał jeszcze jedną izolację. W ten sposób na górnym torze możemy mieć dwie lokomotywy niezależnie od siebie. Na rysunku dodatkowa izolacja i podłączenie zaznaczone na zielono.

UKAD9I~1.JPG

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
A ja pomimo wcześniejszych deklaracji dotyczących analog vs. cyfra wsadziłbym jeszcze raz kij w mrowisko i stwierdził że nie warto się narabiać i robić tego w analogu.

Z jednym zasilaczem to pojeździsz na raz jedną lokomotywą, bo większą ilością to i tak robi się niebezpiecznie, dokupując drugi wydasz ileś tam złotych - mniej więcej cenę dekodera do lokomotywy.
Od @Marqus kupisz Miniboxa jako centralkę i Freda za jakieś 250 PLN i masz cyfrowe sterowanie. Potem chcesz sterować większą ilością lokomotyw na raz - dokupisz kolejnego Fredka i dekoder do lokomotywy.

Nie warto się narabiać z przełącznikami izolacjami, cięciem torów itp.
A dopóki nie kupisz sterowania cyfrowego to w analogu jedną lokomotywą możesz sobie i tak pojeździć.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Izolacje w tym wypadku są nie po to, żeby jednocześnie jeździć kilkoma lokomotywami, a po to, by można było pozostawić na torach inne, gdy jeździ się jedną lokomotywą (inaczej trzeba wszystkie pozostałe zdejmować). To jest stosowane powszechnie dawniej (przed erą DCC) rozwiązanie. Oczywiście, cyfra jest lepsza, ale jeżeli kolega Adam na razie nie zamierza w to inwestować, to myślę, że warto włożyć troszkę więcej wysiłku (na pewno nie "narabiać" się) i uzyskać większą funkcjonalność.

Marqus

PKMK
Reakcje
454 8 0
Oczywiście, że można zainwestować w cyfrowe. I pewnie w przyszłości Adam w to zainwestuje. Ale co szkodzi pobawić się najpierw w analogu. A odcinki izolowane zawsze można później wykorzystać do informacji zwrotnej, do sygnalizacji zajętości wyświetlanej na pulpicie.
Z ta ceną to tak na dzień dobry też nie jest niska.
Centralka, Fredi, dekoder do lokomotywy to już wydatek min. 450zł przy jednej lokomotywie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
To lepiej chyba kupić zestaw multiMAUS za 300-350 zł i dekoder za 100. Do następnych lokomotyw potrzebne będą tylko dekodery, ale już nie dodatkowe fredy.

Marqus

PKMK
Reakcje
454 8 0
Na potrzeby małej makiety lepszy będzie oczywiście MultiMaus. Jest więcej funkcji, ma możliwość sterowania rozjazdami i akcesoriami.
A odczyt CV, który umożliwia Minibox nie będzie tutaj potrzebny.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Obsługa akcesorii na MultiMouse jest mało ergonomiczna, już lepsza jest zwykła klawiaturka analogowa.

Ja na sprzęcie od Marqus'a mam tak i jestem "wniebowzięty"

20140723_153814101_iOS.jpg

Ostatnio edytowane:

Marqus

PKMK
Reakcje
454 8 0
Zgadza się, ale głównie chodziło o wybór pomiędzy Multimausem a zestawem Miniboxi Fredi.
Sterowanie może jest trudniejsze ale z tą ceną to już może być porównywalnie.
Napęd do rozjazdu Piko to ok 70zł. Można na conradach, ale osobiście mnie nie podobają się.
Napęd na serwomechaniźmie plus sterownik do niego (można zrobić we własnym zakresie lub komuś zlecić - nie musi być jakiś oryginał, bo drogi), wyjdzie mniej jak 70zł. I przy okazji mamy bardziej realistyczny ruch iglicy.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
Oczywiście, cyfra jest lepsza, ale jeżeli kolega Adam na razie nie zamierza w to inwestować, to myślę, że warto włożyć troszkę więcej wysiłku (na pewno nie "narabiać" się) i uzyskać większą funkcjonalność.
Myślę dokładnie tak samo jak pan Andrzej. Poza tym przejście na DCC wiązało by się w przypadku tej makiety także na inne komplikacje. Droższe lokomotywy to raz. Większe to dwa, a łuki to tu mamy tramwajowe :) Układ torów na tej makiecie pasuje do mini zestawów dziecięcych i takie też jest założenie tej makiety - zabawka. Ładna ale zabawka, która w przypadku "dziecięcej awarii" niespowoduje u mnie zawału :)

BTW ...jakoś nie sądzę, że to ostatnia moja makieta więc na DCC przyjdzie pora :)

pozdrawiam

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
U mnie czterolatek nie miał problemu z opanowaniem Fredka. Z analogowym sterowaniem i załączaniem i odłączeniem fragmentów toru moze być problem.
Tabor ma swój i swoim jeździ wiec sie nie stresuje.
Lokomotywy do dcc wcale nie sa większe. Jedna z syna to ucyfrowiona br86 piko taka najprostsza zabawka. Jeszcze moja z przed 30 lat. W środku dekoder za 50 zł.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.201 1 0
@Zaqu faktycznie w przypadku Twojej makiety sterowanie analogowe mogłoby doprowadzić do płaczu nawet dorosłego :) Na naszej wszystko będzie widoczne jak na talerzu, a pulpit z otwieraniem i zamykaniem linii będzie dodatkową atrakcją. Taka pseudosymulacja nastawni tworzącej bezpieczny przejazd dla składu.

Ja oczywiście nie wykluczam montażu DCC w przyszłości nawet na tej makiecie bo też uważam, że to wygodniejszy sposób jednak na dziś ten temat nie jest dla mnie priorytetem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Obsługa akcesorii na MultiMouse jest mało ergonomiczna, już lepsza jest zwykła klawiaturka analogowa.
I tu akurat się z kolegą Zaqu zgadzam, ale dlaczego sterować akcesoriami cyfrowo? Moim zdaniem najlepiej byłoby zastosować cyfrę (multiMAUS) do sterowania lokomotywami, a zwrotnice i semafory nastawiać tradycyjnie, analogowo. Słuszne jest też spostrzeżenie Zaqu, iż lokomotywy cyfrowe nie muszą być większe, dokładnie te same modele mogą być w wersji analogowej i cyfrowej.

Marqus

PKMK
Reakcje
454 8 0
Nie chodziło mi żeby sterować akcesoriami cyfrowo. Pisałem tylko, że Multimaus w porównaniu z Miniboxem ma taka możliwość.

Jest więcej funkcji, ma możliwość sterowania rozjazdami i akcesoriami.
A tak poza tym chyba nie ma co uszczęśliwiać Adama na siłę przekonując go do od razu inwestycji w DCC.

a pulpit z otwieraniem i zamykaniem linii będzie dodatkową atrakcją.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Każda lokomotywa da sie ucyfrowic. Nie wiem jaka wersja jest twojej. Ja dokładnie taka br98, (pomyłkowo napisałem wcześniej ze 86) dwa razy ucyfrowywialem. Mały dekoder zmieścił sie u mnie na silniku w budce. Drugim razem większy z kondensatorem jako Ups montowałem w tendrze. Trzeba było miedzy lokomotywa a tendrem 4 kabelki przeciągnąć.
Z lokomotywy wylutowywalem kondensator i cewki na silniku i już.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10
Planuję 70
Planuję 18
Planuję 8
Planuję 52