• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów typu 120A

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
ale nie wiem po co napedzac emocje ! przecież wyraźnie napisałem ze wagony we współczesnych malowaniach maja ,zdecydowanie ! mniejsze wzięcie i to jest fakt ! czy jest chętny ktoś sprzedać mi oliwkowa Bonanze za cene 190ZL? chętnie przygarnę...kolejne 2 sztuki :) a Przewozy Regionelne zalegaja portale i nie ma chętnych ! To samo dotyczy się wszelkich innych wypustow w stylu jajecznica i inne teczowe barwy ochronne .Wiem ze sa tu osoby których nie interesuje ep IV i najchętniej widziały by TYLKO swoje .Ale jak tak dalej pojdzie to i nawet Piko przestanie produkować dla nas cokolwiek jak im magazyny zaczna w szwach pekac od roznych dziwacznych malowan;)
Jeżeli jest na rynku wtórnym - to zeszło z magazynu PIKO - więc się cieszą,zeszło z magazynu sklepu - więc sklep się cieszy, a że zalega na allegro i innych tam - no cóż - co do tego PIKO?:) niestety to, że zaczęły się pojawiać polskie lokomotywy i wagony w limitowanych ilościach - spowodowało, że pojawili się "biznesmeni" którzy postanowili sobie zarobić, na tym co limitowane (oczywiście nie chcę tutaj obrazić sprzedawców, którzy prowadzą standardową sprzedaż przez allegro). Poza tym- nasze polskie cieszą się wzięciem na zachodzie... więc zbyt się znajdzie. Jednak trzeba tu wyważyć ilość by rzeczywiście nie nie zalać rynku zbyt wielką produkcją.. z drugiej strony - pewnie każdy model kiedyś znajdzie swojego nabywcę - bo nowe osoby zarażają się tym hobby, młodsze pokolenie też wchodzi w okres, gdzie zaczyna zarabiać i może pozwolić sobie na kolejny model..

B

bobby74

Gość
W planie są kolejne 2 oliwki i daję głowę, że też rozejdą się w tydzień. Inna sprawa, że nowocześniejszych malowań będą nie 2, tylko 8(?) więc będą schodzić dłużej. Mi się te wszystkie jajecznice itp. też nie podobają i wolałbym choćby prostych wznowień tych samych oliwek z innymi numerami.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Epoka IV wyprzedaje się na pniu, bo jest jej ogólnie bardzo mało.
Jeśli chodzi o V/VI jest w czym wybierać.
Zresztą wagony nyskie to epoka V, więc chyba malowanie oliwkowe zrobiło swoje :)

Reakcje
96 8 0
Czy któryś z kolegów montował może rekomendowane przez Piko (nr kat. 56148) oświetlenie do wagonów 120A ? Jeśli tak proszę o podzielnie się wrażeniami. Warto w to zainwestować?
Zamontowałem w dwóch wagonach, prosty montaż, potrzebna lutownica, wygląda dobrze. Światło ciepłe diody na każdy przedział. Występuje efekt mrugania. Niestety załapałem się na wyższą cenę za oświetlenie, teraz cena jest bardziej korzystna.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
Zamontowałem w dwóch wagonach, prosty montaż, potrzebna lutownica, wygląda dobrze. Światło ciepłe diody na każdy przedział. Występuje efekt mrugania. Niestety załapałem się na wyższą cenę za oświetlenie, teraz cena jest bardziej korzystna.
Miałem okazję montować do kilku oświetlenia i potwierdzam problem z odbiorem prądu z szyn.
Koła i osie pokryte są jakąś warstwą, która nie bardzo chce przewodzić :(
Czyszczenie też wiele nie pomaga.
Z tego co mi wiadomo, to w tych wagonach nie było oświetlenia żarówkowego, tylko świetlówki :)

http://forum.modelarstwo.info/threads/oświetlenia-dcc-by-grzes.24633/#post-513397

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
414 2 1
Ja też zamontowałem w jednym wagonie to oświetlenie razem z dekoderem, faktycznie z poborem prądu na początku były problemy, mimo że dekoder oświetlenia ma podłączony kondensator.
Po wyczyszczeniu kół i lekkim zeszlifowaniu osi świeci idealnie bez żadnego mrugania :)

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.070 260 17
Spory banan tym razem wyszedł… Przypomina mi to jaka była nagonka na ROBO przy drugiej serii ryflakow… Pierwszy 120A, którego sobie odpuszczę, jeżeli wszystkie będą takie krzywe.

Napis PR też krzywy.

Załączniki