• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
451 1 0
Mój problem został rozwiązany! :) Otóż przy digitalnej szynie ale bez zastosowania dekodera kondensatory należy przylutować w miejsca wskazane na zdjęciu:

Zobacz załącznik 629025

Ponadto należy zmostkować poniższy pin:

Zobacz załącznik 629026
I wszystko działa jak należy. W przeznaczone dla nich miejsce idealnie pasują kondensatory 470uF/25V rozmiaru 8x12,5mm.
Właśnie próbuję zainstalować kondensatory ale w DCC i nie działają (Zworka SJ1 jest w położeniu D). Czy mam tez połączyć z A czy jest inne rozwiązanie?

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
451 1 0
Kondensatory dalej nie działają. Z tego co podpowiedział mi Paweł trzeba połączyć GND z płytki do GND dekodera 56126 ale problem w tym, że na dekoderze GND nie jest zaznaczone (załącznik). Może ktoś ma schemat tego dekodera albo może mi wskazać gdzie należy podłączyć GND do niego.

Załączniki

Moim zdaniem, nie powinno się robić nic poza zaleceniami instrukcji, by nie stracić gwarancji. Zawsze można skontaktować się z pikowskim Tech Support. Przez e-mail lub telefonicznie. Korzystałem z tego trzy razy, otrzymując wyczerpującą odpowiedź.

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
451 1 0
Zrobiłem to ale mi odpisali z pytaniem czy wszystko dobrze podlaczylem. Odpisałem, ze tak i czekam... Zdjęcia tez im udostępniłem.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.162 155 1
Naprawdę? Byłby Kolega tak uprzejmy i podać szczegóły lub przekierować mnie do odpowiedniego postu, jeśli już była o tym dyskusja.
Proponuję na na razie wstrzymać się z dyskusją, do momentu, aż ukaże się model PIKO i będzie można porównywać go z każdej strony z oryginałem (jak i z wyrobem konkurenta).
To co aktualnie zauważyłem:
- piktogram z "filiżanką" - w Robo niebieska, w PIKO czarna (na dostępnych zdjęciach w internecie filiżanka jest czarna);
- spacja w numerze inwentarzowym - w Robo 50 51 88-00 005-1, w PIKO 50 5188-00 005-1 (na dostępny zdjęciach taki zapis jak na modelu PIKO jest prawidłowy);
- napis PKP na dole nadwozia - w Robo jest, w PIKO brak (na dostępnych zdjęciach nigdzie go nie zauważyłem);
- rozplanowanie napisów eksploatacyjnych - w PIKO wydają się być bardziej prawidłowo rozmieszczone względem okien.
To tak na szybko. Jak będę miał model PIKO, to wtedy będę mógł spokojnie go porównać z wyrobem ROBO i bardziej kompleksowo odnieść się do zagadnienia.

Ostatnio edytowane:

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
325 11 1
Ale mimo wszytko Robo ma więcej detali wewnątrz choć okna i wózki są wg mnie lepsze, a PIKO ma tylko ładną malaturę i napisy, niestety.
Ładna powtarzalna malatura i jakość napisów mają kluczowy wpływ na odbiór modelu.
Model może być bogaty w bardzo filigranowy detal, a odbiór całości zniszczyć potrafi jedna nieostra linia zmiany koloru