• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
29 0 0
Mój problem został rozwiązany! :) Otóż przy digitalnej szynie ale bez zastosowania dekodera kondensatory należy przylutować w miejsca wskazane na zdjęciu:

Zobacz załącznik 629025

Ponadto należy zmostkować poniższy pin:

Zobacz załącznik 629026
I wszystko działa jak należy. W przeznaczone dla nich miejsce idealnie pasują kondensatory 470uF/25V rozmiaru 8x12,5mm.
Właśnie próbuję zainstalować kondensatory ale w DCC i nie działają (Zworka SJ1 jest w położeniu D). Czy mam tez połączyć z A czy jest inne rozwiązanie?

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
29 0 0
Kondensatory dalej nie działają. Z tego co podpowiedział mi Paweł trzeba połączyć GND z płytki do GND dekodera 56126 ale problem w tym, że na dekoderze GND nie jest zaznaczone (załącznik). Może ktoś ma schemat tego dekodera albo może mi wskazać gdzie należy podłączyć GND do niego.

Załączniki

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Moim zdaniem, nie powinno się robić nic poza zaleceniami instrukcji, by nie stracić gwarancji. Zawsze można skontaktować się z pikowskim Tech Support. Przez e-mail lub telefonicznie. Korzystałem z tego trzy razy, otrzymując wyczerpującą odpowiedź.

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
29 0 0
Zrobiłem to ale mi odpisali z pytaniem czy wszystko dobrze podlaczylem. Odpisałem, ze tak i czekam... Zdjęcia tez im udostępniłem.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.974 121 1
Naprawdę? Byłby Kolega tak uprzejmy i podać szczegóły lub przekierować mnie do odpowiedniego postu, jeśli już była o tym dyskusja.
Proponuję na na razie wstrzymać się z dyskusją, do momentu, aż ukaże się model PIKO i będzie można porównywać go z każdej strony z oryginałem (jak i z wyrobem konkurenta).
To co aktualnie zauważyłem:
- piktogram z "filiżanką" - w Robo niebieska, w PIKO czarna (na dostępnych zdjęciach w internecie filiżanka jest czarna);
- spacja w numerze inwentarzowym - w Robo 50 51 88-00 005-1, w PIKO 50 5188-00 005-1 (na dostępny zdjęciach taki zapis jak na modelu PIKO jest prawidłowy);
- napis PKP na dole nadwozia - w Robo jest, w PIKO brak (na dostępnych zdjęciach nigdzie go nie zauważyłem);
- rozplanowanie napisów eksploatacyjnych - w PIKO wydają się być bardziej prawidłowo rozmieszczone względem okien.
To tak na szybko. Jak będę miał model PIKO, to wtedy będę mógł spokojnie go porównać z wyrobem ROBO i bardziej kompleksowo odnieść się do zagadnienia.

Ostatnio edytowane:

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
32 5 1
Ale mimo wszytko Robo ma więcej detali wewnątrz choć okna i wózki są wg mnie lepsze, a PIKO ma tylko ładną malaturę i napisy, niestety.
Ładna powtarzalna malatura i jakość napisów mają kluczowy wpływ na odbiór modelu.
Model może być bogaty w bardzo filigranowy detal, a odbiór całości zniszczyć potrafi jedna nieostra linia zmiany koloru