• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Wydaje mi się, że modele pokazane w Gliwicach, to jeszcze wersja pokazowa. W kuszetce np nie ma imitacji miejsc leżących. Bar jest już chyba skończony, bo ma stoliki.
I tu się mylisz kolego bo po przyduszeniu powiedzieli, że to wersja finalna i pewnych rzeczy nie przrzeskoczysz choćbyś chciał, choć wcześniej też taki kit wciskali, że to prototyp. Tak więc aby malowanie z wierzchu ładne, a wnętrza takie są.
Ciekawe co by na to powiedział głównodowodzący gdyby się pojawił , ale niestety Grzesia nie było i Remaj dwoił się wraz ze współtowarzyszem Docteurem.

A mogło by być tak pięknie, niewiele potrzeba, da się drogie Piko, naprawdę się da, tylko trzeba chcieć!
20190928_165112_Easy-Resize.com.jpg

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
No ok. Piko robi jak robi. A jest alternatywa? Mają konkurenta?
Niestety, LS Models nie chce wejść na nasz rynek. Mam kilkanaście ich wagonów różnych zarządów i może nie uwierzysz, ale np. w wagonie słowackim typu kuszetka, który pasuje np.do pociągu Nightjet, nie tylko odwzorowano prawidłowe wnętrze z miejscami do leżenia, ale również kolory na drzwiach do poszczególnych przedziałów. A cena za wagon w przeliczeniu na PLN to ok 258 zł... (za zestaw 3 płaciłem 180€)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
@michu88 też mam wiele modeli LSM i wiem jaki poziom prezentują. Ale jak sam zauważyłeś nie chcą wejść na nasz rynek.
@ed250, nie jestem zapatrzony w Piko. Kolega @Adam Kobyliński we wpisie na poprzedniej stronie poczynił pewną uwagę co do mojego wpisu. Skąd się wzięła? Moje 95 negatywnych ocen związane jest z moją krytyką wyrobów PIKO. To nie był i NIE JEST poziom jaki bym chciał (nie dotyczy to wszystkich modeli tej firmy). ALE!!! Moja optyka się zmieniała z biegiem czasu. Po pierwsze z uwagi na coraz lepsze modele jakie dla nas produkują. Po drugie, zadziałała zasada, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. I ja po prostu polubiłem Piko i ich modele bo nie mam tego co bym chciał i nie będę mieć, nie ma co do tego złudzeń. Chciałbym "siódemki" do SM ale ich nie ma i pewnie nie będzie.
Kolega @ed250 piszę o altetnatywie. Jakiej przepraszam? Robo ze swoimi "jedynkami"? Jaki skład sobie z tego złożysz? NIE MA alternatywy.
Kiedyś jak jechałem po Piko to wrzeszczeli na mnie że sobie mogę sam zrobić filigranowe elementy i je zamontować jak mi nie pasuje. Albo w ogóle mogę nie kupować. Wydawało mi się że to jakieś herezje, że mam zamawiać sobie trawione elementy i ulepszać produkt seryjny.
Teraz sobie myślę, że fajnie że jest model, a jeśli coś mi w nim nie spasuje, to sobie zamówię trawione części i podmienie. Może ktoś zrobi wnętrze do tej kuszetki i będzie po problemie. I teraz czytam te posty ówczesnych heretyków i oczom nie wierzę. Zamienilismy sie miejscami !!!
Polubiłem Piko, bo za bardzo wyjścia nie miałem. Wy też nie macie, nie łudźcie się.
Na początku była to miłość z przymusu. Teraz jest to całkiem miła znajomość.
Pozdrawiam z całkiem nowego stanu świadomości. Bardzo miłego:cool:

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Byłeś w Gliwicach to miałeś okazję by porozmawiać z ludźmi i popytać, to byś znacznie więcej wiedział.
Teraz masz okazję zrobić to w Bydgoszczy i się przekonać, że jesteś w błędzie.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Z 4 nowych Y-ków PIKO chyba kupię tylko 2 klasę. Alternatywa będzie i miejmy nadzieję że w ciągu najbliższych paru dni się wszystko wyjaśni.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Dziękuję koledzy za info o trefnej kuszetce. Chciałem zakupić cały komplet i dzięki Wam zaoszczędzę 210 zł. Mam sypialny Tilliga, który też nie jest idealnym wagonem ale póki co aktualnie nie ma konkurencji jeśli chodzi o odwzorowanie wnętrza. A jak wygląda odwzorowanie 1 i 2 klasy?

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
A jak wygląda odwzorowanie 1 i 2 klasy?
Tak jak w modelach już wydanych, czyli biednie, jednolicie i bez szybek w ściance.
Wcześniej w temacie są zdjęcia(post 310), jedno dla przypomnienia

Obejrzyjcie sobie film naszego kolegi @JRobert
Pomijając błędy merytoryczne widać tam ładnie jak biedne jest wnętrze Piko w porównaniu choćby z Tilligiem czy Roco
...nie jestem zapatrzony w Piko...
Ale miejsca siedzące w kuszetce to jest coś nieprawidłowego że tak płaczecie?
:ROFL:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.195 504 30
Jeżeli chodzi o kuszetkę PIKO, to trudno porównywać model za ok. 220 zł z modelem prawie o połowę droższym, jak Roco, a tym bardziej L.S. Models czy ACME. To, że jedni wolą model droższy i lepszy, to jedno, a polityka Piko to drugie.

Siedzenia w kuszetce nie są błędem, powiedzmy, że to konfiguracja dzienna. Chciałoby się mieć zróżnicowanie (bo przecież w realu też we wszystkich przedziałach nie jest zawsze tak samo), ale to nie w tej kategorii produktów i w tej cenie.

Ktoś pytał o daty rewizji - na modelach w Gliwicach były takie :
Bcou - 22.12.08
WRo - 31.08.09
A9ou - 30.06.10
B10ou - 16.10.09

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Skoro jest już znana rewizja wagonów Piko i ich przydział, to czy któryś z kolegów podjął by się wyzwania i zaproponował (w oparciu o właściwą dokumentację) jakieś zestawienia krakowskich składów z lat rewizji tych wagonów? Najbardziej mnie ciekawią takie, gdzie można by użyć wszystkich 4 typów wagonów, zwłaszcza kuszetek. Pewnie będą to jakieś relacje nad morze:cool::) .
Z góry serdecznie dziękuję.