• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.898 527 30
Dobrze kolega Irokez46 kojarzy. W 1 klasie siedzenia były rudo-brązowe, w 2 klasie może troszkę bardziej rude, ale w sumie kolor był podobny. Inna była faktura materiału i wzorki, ale kolory były zbliżone, takie trochę nieokreślone, nie potrafię ich dobrze nazwać.

norbis97

Znany użytkownik
Reakcje
305 6 1
Kolor siedzeń to pewnie słynna "mechaniczna-pomarańcza" zaś co do koloru podłogi , z tego co wyczytałem na forum, w tamtych czasach podłoga była wyłożona szarą wykładziną podłogową.

Ostatnio edytowane:

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3
Ja dokładnie tak zrobiłem i zamówiłem wszystkie 4 modele po 195 zł za sztukę. Biorąc pod uwagę cenę sugerowaną od stycznia 2019 roku to byłoby około 200 zł drożej. Jak to podsumował kolega SantaFe - MASAKRA

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.798 15 0
Dzisiaj odebrałem swoje egzemplarze i jestem niemile zaskoczony.
Modele raczej przeciętnie wykonane w porównaniu chociażby do Y/B Roco. Zacznę od tego, że wnętrze wagonu jest wykonane kompletnie na minimalnym poziomie. Spodziewałem się chociażby pomalowanych siedzeń. W wagonie pasażerskim wnętrze wagonu jest dosyć istotne. Tutaj niestety odbiega od standardów w tej skali. Nie będę porównywał wagonów do ROBO bo szkoda klawiatury.

Odnośnie malowania.
Wagon przyłożyłem do 3 innych wypustów w barwach zielonych: Y/B Roco, Y/B Sachsenmodelle oraz 136A ACME.
W każdym z nich dach jest jasno-szary, a tylko model od Piko dach ma wyraźnie ciemniejszy, co rzuciło się w oczy zaraz po wyjęciu modelu z pudełka.
Nie wiem, możliwe że dachy w wagonach były malowane na różne barwy.

Przy modelu trzeba będzie trochę popracować, żeby nie odstawał wizualnie (jakościowo) od reszty.
Przykro mi.

ALB_ert

Użytkownik
KKMK
Reakcje
60 5 0
Ciekawa sprawa... Też na ile PIKO chciałoby zyskać w krótkim czasie dużej liczby klientów zapowiadając podbicie cen w nieodległej przyszłości (?). No ale, skoro miała by to być cena sugerowana, to trzeba liczyć że na sugestii poprzestanie

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Dzisiaj odebrałem swoje egzemplarze i jestem niemile zaskoczony.
Modele raczej przeciętnie wykonane w porównaniu chociażby do Y/B Roco. Zacznę od tego, że wnętrze wagonu jest wykonane kompletnie na minimalnym poziomie. Spodziewałem się chociażby pomalowanych siedzeń. W wagonie pasażerskim wnętrze wagonu jest dosyć istotne. Tutaj niestety odbiega od standardów w tej skali. Nie będę porównywał wagonów do ROBO bo szkoda klawiatury.

Odnośnie malowania.
Wagon przyłożyłem do 3 innych wypustów w barwach zielonych: Y/B Roco, Y/B Sachsenmodelle oraz 136A ACME.
W każdym z nich dach jest jasno-szary, a tylko model od Piko dach ma wyraźnie ciemniejszy, co rzuciło się w oczy zaraz po wyjęciu modelu z pudełka.
Nie wiem, możliwe że dachy w wagonach były malowane na różne barwy.

Przy modelu trzeba będzie trochę popracować, żeby nie odstawał wizualnie (jakościowo) od reszty.
Przykro mi.
Może jakieś zdjęcia do porównania by tak kolega @ffox udostępnił, bo język klawiatury nie odzwierciedli stanu rzeczywistego.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.688 62 1
Wybrane przykłady z katalogu PIKO 2018 (ceny sugerowane te same co w "ulotkach" PIKO w czasopismach):

- 120A cena sugerowana: 219 zł, w sklepach 190-200 zł
- ST44 cena sugerowana: 669 zł, w sklepach około 600 zł
- 111A/112A cena sugerowana: 219 zł, w sklepach 200-205 zł zł
- zestaw cystern ZAS cena sugerowana: 669 zł, w sklepach około 600 zł

Ceny różnią się w zależności od sklepów i wyżej wymienione są to ceny "pierwotne"- bez żadnych promocji.

Największa różnica jest przy zakupie lokomotyw lub zestawów wagonów. Pominąłem promocje, ale np. w SMR wagon 120A można dostać za 149 zł, ja kiedyś kupiłem analogiczny z modelmani za 164 zł, więc i tak po niezłej przecenie.

Ostatnio edytowane: