• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów piętrowych typu "Görlitz 88" serii Bdhpun, Bdhpumn, Bmnopux

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
694 54 1
Witam,
na wizualizacji PIKO widać piętrusa 53115 w ciemnym niebiesko-żółtym malowaniu z trad. logo PKP. Ku mojemu zdumieniu drzwi są w kolorze żóltym. Nie kojarzę takiego zestawienia kolorów w tej epoce. Może ktoś wyjaśni?
Jest to jak najbardziej zgodne z występującym w tamtych latach stanem faktycznym.
Podczas kolejnych napraw okresowych, wagony dostawały nową malaturę, z zachowaniem standardowego schematu malowania, ale własnie ze zmianą w postaci drzwi malowanych na kolor żółtego pasa środkowego. Drzwi "czołowe", przejść miedzywagonowych, również z"niebieskiego", stawały się "pomarańczowe", co również wystepowało w rzeczywistości.

EDIT: Teraz doczytałem w czym Kolega miał wątpliwości, i co do logo PKP lub <PKP> w tzw. trumience, to się nie wypowiem - wydaje mi się, że powinno być to drugie <PKP>, ale pewności akurat w tym przypadku nie mam.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
694 54 1
W 2004 były już bohuny z wklejonymi oknami , trumienką i jeszcze niebieskimi drzwiami. Bohuny Bramosa mają niebieskie drzwi.
Dokładnie. Co dowodzi, że była duża różnorodność i zakres napraw okreswych i ewentualnych modernizacji.
Dodatkowo, były wagony jak na wizualizacji modelu Piko, zarówno ze standardowymi fabrycznymi oknami, jak i ze wspomnianymi przez Kolegę kanciastymi, wklejanymi szybami.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Czyli co? Radosna twórczość PIKO?
Ja bym na razie traktował zamieszczoną reprodukcją jako czysto poglądową (chociąż, pewne charakterystyczne elementy już na tym etapie powinny być właściwe naniesione). Z ostatecznym osądem trzeba zaczekać do momentu prezentacji już gotowego modelu.
Mam nadzieję, że finalny produkt będzie odwzorowywał poprawne oznaczenia. A jak będzie, to zobaczymy. Po ostatnich doświadczeniach z innym producentem, już taki pewny nie jestem...:(

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
694 54 1
Czyli co? Radosna twórczość PIKO?
Myślę, że to tylko wizualizacja, czy tam jakiś inny "fotomontage", podobnie jak stwierdził Kolega:
Ja bym na razie traktował zamieszczoną reprodukcją jako czysto poglądową (chociąż, pewne charakterystyczne elementy już na tym etapie powinny być właściwe naniesione). Z ostatecznym osądem trzeba zaczekać do momentu prezentacji już gotowego modelu.
Mam nadzieję, że finalny produkt będzie odwzorowywał poprawne oznaczenia. A jak będzie, to zobaczymy. Po ostatnich doświadczeniach z innym producentem, już taki pewny nie jestem...:(

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.163 131 19
Szkoda, że trumienka. :confused: liczyłem na zwykłe logo PKP, tak jak było na wizualizacji Piko. No cóż - kasa zostanie na inny tabor. :)
W tym schemacie malowania nie mogło być inaczej - było ono nadawane dopiero kilka lat po wprowadzeniu "trumienki", także jest bardzo dobrze - w końcu po tylu latach (16 licząc od I edycji modelu wagonu w tym schemacie) zostanie uzupełniona luka w postaci "Bohuna" w błękitnym malowaniu z żółtymi drzwiami wejściowymi i cechą PKP w "trumience", w wykonaniu w segmencie EXPERT (CLASSIC). Model idealnie pasuje do miniatury lokomotywy SU45-263 (PIKO 96304) i umożliwi realistyczne odwzorowanie poniższego pociągu:

- źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:SU45-263_Grudziadz_Poc._Grudziadz_-_Torun_Gl.jpg
- autor: Sebastianm
- opis: "SU45-263 z poc. os. Grudziądz - Toruń Gł. Stacja Grudziądz."

2007.07.15. - Grudziądz - SU45-263 z poc. os. rel. Grudziądz - Toruń Gł..jpg

Poniżej zdjęcie wykonane przeze mnie ponad 6 lat temu - SU45-263 również z toruńskim "Bohunem", ale z segmentu HOBBY (PIKO 96010-2 / 96011-2):

DSC_0527.2.m.JPG

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
PIKO 53115 - <PKP> 50 51 26-08 134-6, Toruń, rewizja 2007

Zobacz załącznik 1008368

"Żółte drzwi" i oznaczenie PKP w "trumience":)

Źródło: facebook.com/Przystaneksklep
Miałem okazję wziąć ten model do ręki i przykrością stwierdzam, że Piko odwaliło kaszanę. Żółty kolor jest naniesiony jakąś techniką powodującą "ziarnistość". Jakość modelu ma się nijak do wagonów z zestawów startowych.
Osobiście chciałem się na niego skusić aby przełamać kolorystykę drzwi w pozostałych toruńskich wagonach, ale już wiem, że absolutnie tego wagonu nie kupię.
Dla mnie to jest jakościowy krok wstecz, który powinien mieć swoje miejsce w segmencie HOBBY.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Miałem okazję wziąć ten model do ręki i przykrością stwierdzam, że Piko odwaliło kaszanę. Żółty kolor jest naniesiony jakąś techniką powodującą "ziarnistość". Jakość modelu ma się nijak do wagonów z zestawów startowych.
Osobiście chciałem się na niego skusić aby przełamać kolorystykę drzwi w pozostałych toruńskich wagonach, ale już wiem, że absolutnie tego wagonu nie kupię.
Dla mnie to jest jakościowy krok wstecz, który powinien mieć swoje miejsce w segmencie HOBBY.
A na to nie zwróciłem uwagi:(
Poniższe zdjęcie potwierdza odczucia Kolegi:eek:

392931428_826765646119178_5802988817087865636_n.jpg

Źródło: facebook.com/PIKO.Modelekolejowe

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
694 54 1
Ja również podziękuję.
Nie ukrywam, że na podstawie wizualizacji producenta, byłem pewien, ze ukaże się malowanie ciemno niebieskie, (oczywiście z żółtymi drzwiami, żeby nie było wątpliwości).
Na podstawie właśnie tej wizualizacji, zamówiłem trzy wagony w tym malowaniu.

1698011303666.png

Pomijając kolejny toruński przydział w historii (liczyłem na odmianę i inny niż do tej pory przydział, np. Racibórz), to kolejne w historii blade jasnoniebieskie malowanie dla mnie jest nie do przyjęcia i zdecydowanie odpada.
Do tego wspomniana przez Kolegów powyżej, jakość wykonania...
Zdecydowanie odpuszczam temat.

Ostatnio edytowane: