• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów piętrowych typu "Görlitz 88" serii Bdhpun, Bdhpumn, Bmnopux

OskarQ90

Nowy użytkownik
Reakcje
22 0 0
cześć, mam pytanie o Bohuny na węźle warszawskim. Czy ktoś wie/pamięta jak to było z ich kursowaniem na średnicy podmiejskiej/dalekobieżnej w ruchu podmiejskim/przyspieszonym? Dam sobie głowę uciąć, że w czasie przed remontem tunelu podmiejskiego (lato/jesień 2006) Bohuny kursowały tam czasem, bodajże do Radomia. Ale może gdzieś jeszcze? Na pewno nie kojarzę ich (przynajmniej od 1997 roku, odkąd tam mieszkam) z linii Grodziskiej. Przypominam też sobie, że po remoncie była aferka z nieodpowiednią skrajnią dla wagonów piętrowych i dopiero wiele lat później (w 2013) piętrusy mogły tam wrócić, ale były to już Bombardiery i Pesy (https://kurier-kolejowy.pl/aktualnosci/11845/warszawa--pietrusy-pojada-linia-podmiejska.html).

Byłbym wdzięczny za info/zdjęcia 'jak to było', skąd i dokąd one kursowały, gdzie stacjonowały itd. :)

Reakcje
146 0 0
cześć, mam pytanie o Bohuny na węźle warszawskim. Czy ktoś wie/pamięta jak to było z ich kursowaniem na średnicy podmiejskiej/dalekobieżnej w ruchu podmiejskim/przyspieszonym? Dam sobie głowę uciąć, że w czasie przed remontem tunelu podmiejskiego (lato/jesień 2006) Bohuny kursowały tam czasem, bodajże do Radomia.
Ostrożnie z tą głową - to były skarżyskie bipy, a nie bohuny.

OskarQ90

Nowy użytkownik
Reakcje
22 0 0
a to ciekawe, dzięki. Jednak lepiej żyć z głową ;).

A jak to było z Bohunami? Nie chodzi mi też o bardziej współczesne interregio. W innym wątku widziałem zdjęcia z Warszawy Głównej (1996), ale to, dla mnie, czasy przedpotopowe (nie mieszkałem wtedy w Polsce) i trudno mi uruchomić pamięć do tych lat (młody byłem, a i moja wiedza kolejowa nie była taka jak teraz).

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
217 1 0
cześć, mam pytanie o Bohuny na węźle warszawskim. Czy ktoś wie/pamięta jak to było z ich kursowaniem na średnicy podmiejskiej/dalekobieżnej w ruchu podmiejskim/przyspieszonym?
Kursowały w pociągach InterRegio kilkanaście lat temu...

78297.jpg

http://rail.phototrans.eu/14,78297,0,Bombardier_TRAXX2E_F140_MS__.html

44820.jpg

http://rail.phototrans.eu/14,44820,0,Bombardier_TRAXX2E_F140_MS_.html

... a także w pospiesznych pod szyldem PKP Przewozy Regionalne, najczęściej gdy brakowało innych wagonów. Tu zdjęcie nie moje, autorem jest Piotr Kozłowski:
34425.jpg

http://rail.phototrans.eu/14,34425,0,HCP_303E_EU07_377.html

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
148 0 0
cześć, mam pytanie o Bohuny na węźle warszawskim.
Mam w swoim archiwum takie wideo z 18.01.2015 z Warszawy Centralnej:
InterRegio Wrocław Gł. -> Warszawa Wsch., lokomotywa czeska 163 041-7 (Kamila) + bonanza (zielono-kremowe, logo PR ze strzałkami) + zdeklasowany 112A (zielono-kremowe, logo PR ze strzałkami) + bohun (niebiesko-szaro-niebieskie, drzwi żółte, logo PR ze strzałkami).

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
958 41 3
Chodziły i bohuny na pociągu z Raciborza.
A bipy chodziły jak najbardziej na Skarżyskowych obiegach do 30.03.2007 włącznie OIDP, wcześniej na trzech parach pociągów (dwa obiegi) pod koniec było tego więcej.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
958 41 3
Niekoniecznie ;) :

- źródło: facebook.com/photo/?fbid=2171827366501695&set=pcb.25603937835918815
- autor: Marcin Grzenkowski
- opis: 2 maja 2024 r. - Skowarcz - SU42-534 z pociągiem REGIO nr 55314/5 relacji Hel - Chojnice

Ogółem to możliwych kombinacji (wszystkie wystąpiły w rzeczywistości) jest naprawdę bardzo dużooo :D ! Co prawda sporo z nich nie dotyczyła wyłącznie pociągu relacji Hel - Chojnice, ale... jeśli komuś nie będzie przeszkadzać tablica z relacją pociągu lub sobie ją zmieni, to może będzie chciał odwzorować, któreś z poniższych zestawień:
- lokomotywa i 1 "Bohun"
- lokomotywa i 1 "Bonanza"
- lokomotywa i 2 "Bohuny"
- lokomotywa i 2 "Bonanzy"
- lokomotywa, 1 "Bohun", 1 "Bonanza" i 1 "Bohun"
- lokomotywa, 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bonanzy" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bohuny" i 2 "Bipy"
- lokomotywa i 3 "Bohuny"
- lokomotywa, 3 "Bohuny" i 1 "Bonanza"
- lokomotywa, 3 "Bohuny", 2 "Bonanzy" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 3 "Bohuny", "Bipa" i druga lokomotywa
- lokomotywa i 4 "Bohuny"
- lokomotywa, 4 "Bohuny" i 1 "Bonanza"
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 2 "Bohuny" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 3 "Bohuny", 1 "Bonanza" i druga lokomotywa
- lokomotywa i 5 "Bohunów"
- lokomotywa, 5 "Bohunów" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 4 "Bohuny", 1 "Bonanza" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 2 "Bohuny", 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 6 "Bohunów" i 2 "Bipy"
- lokomotywa i 8 "Bohunów"
Czasem jak patrzę Remigiusz na Twoje posty to się zastanawiam czy Twoja doba nie ma przypadkiem 48h... Ale fakt że niektórym nie wystarczy zdjęcie. I na pewno padnie pytanie "skoro jechała bonanza i dwa bohuny to czy mogły pojechać np dwie bonanzy i bohun... :ROFL: kisnę

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.627 145 19
Czasem jak patrzę Remigiusz na Twoje posty to się zastanawiam czy Twoja doba nie ma przypadkiem 48h... Ale fakt że niektórym nie wystarczy zdjęcie. I na pewno padnie pytanie "skoro jechała bonanza i dwa bohuny to czy mogły pojechać np dwie bonanzy i bohun... :ROFL: kisnę
W teorii wiele, a może nawet wszystko jest możliwe :cenzura: , ale przecież cały "myk" polega na tym, że nie teoretyzujemy, ale staramy się odwzorowywać rzeczywiste zestawienia :cool: ... a zestawienia z dwoma "Bonanzami" i jednym "Bohunem" faktycznie jeszcze nie spotkałem :rolleyes: , więc biorąc pod uwagę, że jest mało prawdopodobne, zakładam, iż takie nie wystąpiło w rzeczywistości, choć oczywiście teoretycznie mogło ;) . Wiadomo - każdy "bawi się" tak jak chce :) - jeden zestawi tak jak mu wpadnie pod rękę, a inny tak jak było w rzeczywistości, wzorując się na zdjęciu, filmie bądź dostępnych dokumentach.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
150 3 0
Wagony te także pojawiały się w pociągach uruchamianych przez PKP Intercity po 2009 roku. Najciekawszym przykładem był pośpieszny "Jadwiga" Kraków-Terespol, w składzie którego można było znaleźć sypialnego Görlitza (jako bezpośredni do Moskwy), 111A, zdeklasowanego 112A ponownie wciągniętego do 1 klasy i właśnie dwa "bohuny", cały ten osobliwy garnitur ciągnięty EU07 w barwach PKP IC.
Jadwiga.jpg

7 lipca 2009, Opole k. Siedlec (Sabinka). Zdjęcie mojego autorstwa.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
876 90 3
Niekoniecznie ;) :

- źródło: facebook.com/photo/?fbid=2171827366501695&set=pcb.25603937835918815
- autor: Marcin Grzenkowski
- opis: 2 maja 2024 r. - Skowarcz - SU42-534 z pociągiem REGIO nr 55314/5 relacji Hel - Chojnice

Zobacz załącznik 1076801

Ogółem to możliwych kombinacji (wszystkie wystąpiły w rzeczywistości) jest naprawdę bardzo dużooo :D ! Co prawda sporo z nich nie dotyczyła wyłącznie pociągu relacji Hel - Chojnice, ale... jeśli komuś nie będzie przeszkadzać tablica z relacją pociągu lub sobie ją zmieni, to może będzie chciał odwzorować, któreś z poniższych zestawień:
- lokomotywa i 1 "Bohun"
- lokomotywa i 1 "Bonanza"
- lokomotywa i 2 "Bohuny"
- lokomotywa i 2 "Bonanzy"
- lokomotywa, 1 "Bohun", 1 "Bonanza" i 1 "Bohun"
- lokomotywa, 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bonanzy" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bohuny" i 2 "Bipy"
- lokomotywa i 3 "Bohuny"
- lokomotywa, 3 "Bohuny" i 1 "Bonanza"
- lokomotywa, 3 "Bohuny", 2 "Bonanzy" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 3 "Bohuny", "Bipa" i druga lokomotywa
- lokomotywa i 4 "Bohuny"
- lokomotywa, 4 "Bohuny" i 1 "Bonanza"
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 2 "Bohuny" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 3 "Bohuny", 1 "Bonanza" i druga lokomotywa
- lokomotywa i 5 "Bohunów"
- lokomotywa, 5 "Bohunów" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 4 "Bohuny", 1 "Bonanza" i druga lokomotywa
- lokomotywa, 2 "Bohuny", 1 "Bonanza", 2 "Bohuny", 1 "Bonanza" i 2 "Bohuny"
- lokomotywa, 6 "Bohunów" i 2 "Bipy"
- lokomotywa i 8 "Bohunów"
Czy były składy np. lokomotywa i 7 bohunów?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.627 145 19
Czy były składy np. lokomotywa i 7 bohunów?
Jeśli pytasz o "Bohuny" w malowaniu POLREGIO to takiego składu nie odnotowałem - tylko te wymienione w cytowanym przez Ciebie wpisie.
Tu EP07 + 6 bohunów i Bipy

a tu EP08 + 8 bohunów
Tak, zgadza się, oba te zestawienia wymieniłem w przygotowanym przeze mnie spisie zestawień.
Był to wyjątek, ale nie pielgrzymkowy tylko kursujący w ferie.
Cztery lata wcześniej prowadziła go EP09, ale niestety nie wiem czy 001 czy 002. Po cichu liczę, że ktoś sfotografował ten pociąg i kiedyś fotografia ujrzy światło dzienne.