• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw z segmentu Expert

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
Re: BR 118 PIKO EXPERT !

... zgadzam się z przedmówcą, niestety z braku czasu nie testowałem, środek bardzo zbliżony do 118-tki, chyba ten sam silnik, jedna uwaga do Makieciarza: loko przyszło w fabrycznie zapakowanym stanie (nie otwierane), niestety producent nie daje żadnego styropiany, tylko plastikowe wydmuszki, które są twarde. Poczta musiała rzucać paczką i niestety jedna poręcz pękła na pół i się wyłamała, trzeba będzie zastąpić wszystkie jakimś drucikiem, da się zrobić, stąd moja prośba o zwrócenie uwagi na staranne zapakowanie przyszłych paczek z tym modelem - wypełnienie papierem nie wiele dało.

Reakcje
6 3 0

O widzisz, a to dobra uwaga, ze 118-kami nie było tego problemu w transporcie. Podeślij foto tej złamanej poręczy, postaram się na tej podstawie wydębić kilka zapasowych na zaś od Piko.

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
232 7 0

Mam kilka modeli wagonów "nowego piko" serii kolekcjonerskiej w białych pudełkach i mam zastrzeżenia do jakości odlewów, mianowicie zdarza się że całe serie mają wady odlewów. np dwuosiowe węglarki stalowe mają wady w obrębie drzwi - zły odlew, zdeformowane drzwi, lub wagony osobowe Piko mają ślady po formie - źle oszlifowane są na ścianach bocznych...
te 118 są konstrukcja nową czy to odlew budy jest bez zastrzeżeń?
a jakość detali jak wygląda? chodzi mi o wszystkie kratki, wentylatory - są bardziej wyraziste? "przestrzenne"?

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0

Jako nowości 2012 pojawią się kolejne wersje BR 119 - z trzecim reflektorem czołowym poniżej kabiny, a także ze zmienioną konstrukcją bocznych klap/wywietrzników (widoczne w malowaniu DB).
==========
Tomek

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0

A ja się zastanawiam, kiedy powstanie wersja z panoramiczną przednią szybą, a moze nie powstanie...

Przykładowa fota poniżej:

http://www.harald-johns.com/SAMMLUNG/Fotos/1163_118%20059-5_rot.jpg

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6

escobar napisał(a):
te 118 są konstrukcja nową czy to odlew budy jest bez zastrzeżeń?
a jakość detali jak wygląda? chodzi mi o wszystkie kratki, wentylatory - są bardziej wyraziste? "przestrzenne"?
Mam dwie 118 ( DR i ITL) oraz 119 i do odlewów nie można się przyczepić. To nowe formy. Kratki do przedziału silnikowego są ażurowe i ładnie wykonane. Jedynie wentylatory na dachu nie są niestety przestrzenne. Ale to w końcu modele za 300PLN. Moim zdaniem warte swojej ceny. 119 szczególnie mi przypadła do gustu i stawiam ją na równi z modelem Brawy.

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6

Dariusz napisał(a):
garcia ramirez napisał(a):
Dziś kupiłem 119 PIKO i rzecz jasna sie nie zawiodłem. Moim zdaniem jakość wykonania stoi na bardzo przyzwoitym poziomie i zasadniczo nie dobiega niczym od identycznych modeli Gutka i Brawy które posiadam. Powiem więcej, że wśród tych trzech Brawa wypada najcieniej. Piko zadbało o ładny detal, bardzo wyraźne, czyste malowanie i napisy, przestrzenne wózki, przejrzyste szybki w oknach. Model jeździ cicho i płynnie. Mógłby jedynie być nieco cięższy. No jeśli Piko dalej będzie tak miło zaskakiwać za takie pieniądze to mogą liczyć na mnie jako na stałego klienta. Polecam model bez 2 zdań !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS.
A jak bedziesz mial troche czasu to zrob dokladne foty (zblizenia) tego modelu. A najlepiej wszystkich 3 dla porownania.
Cyknę dziś wieczorową porą !

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6

Wstawiam obiecane fotki 3 modeli. Od lewej Gutzold,Piko, Brawa i w tej kolejności są prezentowane poszczególne serie. Jakość taka sobie ale robione z ręki.

Załączniki

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6

I kolejne:

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

hej
Pytanie do Martinezo , jak i do innych również

W tym wątku pytałem czy br118 może ciągnąć piko 53240 53241 53242 53243 itd, opisałeś, że lepiej by było jak by ciągnęła to: piko 53055 53056 53057 53058 53059
czy to jest/byłby poprawny skład z br118 ????
Mam szansę skompletować skład z 53055-53059 i dlatego pytam ......

Bo piko 53240 53241 53242 53243 z czym by mozna było by połączyć ?? z BR ..... ???

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0

Ukazały się już BR 119 z trzecim reflektorem pod kabiną. Pierwsza to PIKO 59932. Druga to limitowana wersja dla Modellbahnshop Sebnitz w malowaniu bez pasów na bokach (Sparlackierung) - PIKO 71028.
I jeszcze model z reflektorem nad kabiną i w malowaniu Sparlackierung - PIKO 71039 - edycja limitowana dla Spiele Max.
===========
Tomek

Załączniki

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0

WITKOIM napisał(a):
... czy br118 może ciągnąć piko 53240 53241 53242 53243 itd, opisałeś, że lepiej by było jak by ciągnęła to: piko 53055 53056 53057 53058 53059
czy to jest/byłby poprawny skład z br118 ????
Mam szansę skompletować skład z 53055-53059 i dlatego pytam ......

Bo piko 53240 53241 53242 53243 z czym by mozna było by połączyć ?? z BR ..... ???
BR 118 piko expert z IV epoki będzie bardziej pasowała do składu 53055 ~ 59 (koniec lat 70-tych). Albo jeszcze bardziej do 53040~44 czyli późniejsze lata 80-te.

Wagony 53240 ~ 43 są z ep. III więc i lokomotywa powinna być dopasowana - V180, model piko 59563.

===========
Tomek

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

tcy napisał(a):
BR 118 piko expert z IV epoki będzie bardziej pasowała do składu 53055 ~ 59 (koniec lat 70-tych). Albo jeszcze bardziej do 53040~44 czyli późniejsze lata 80-te.

===========
Tomek
Dzięki za odpowiedź, pozostanę z moją BR118 przy składzie 53055-53059, dzięki ;) Ładniej się skład prezentuje niż 53040-44

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0

garcia ramirez napisał(a):
Wstawiam obiecane fotki 3 modeli. Od lewej Gutzold,Piko, Brawa i w tej kolejności są prezentowane poszczególne serie. Jakość taka sobie ale robione z ręki.
Z całej kolekcji według mnie Brawa prezentuje się najlepiej.
Ale w każdej w modeli okna na czołach bo dokładniejszych oględzinach są zupełnie inne.
Trochę mnie to dziwi.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0

Dariusz napisał(a):
zawsze mnie sie podobala ta lokomotywa. W latach 70-tych mozna ja bylo obejrzec w Poznaniu na Glownym. Zabierala Beroline. I to malowanie tez bylo ladne.
Modelik moglby miec zaluzje fototrawione i uchwyty zamiast imitacji. Ale wtedy by pewno duzo wiecej kosztowal.
Fajna lokomotywa. Prawdziwy klasyk.

http://www.holdys.pl/tomi/galerie/eddie ... 8083-5.jpg

Poznań Główny 1976 ;)

OP
OP
garcia ramirez

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6

Juras napisał(a):
Dariusz napisał(a):
zawsze mnie sie podobala ta lokomotywa. W latach 70-tych mozna ja bylo obejrzec w Poznaniu na Glownym. Zabierala Beroline. I to malowanie tez bylo ladne.
Modelik moglby miec zaluzje fototrawione i uchwyty zamiast imitacji. Ale wtedy by pewno duzo wiecej kosztowal.
Fajna lokomotywa. Prawdziwy klasyk.

http://www.holdys.pl/tomi/galerie/eddie ... 8083-5.jpg

Poznań Główny 1976 ;)
Pamiętam ten widok. W stronę Berlina startowała z peronu 1.