• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw z segmentu Expert

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Re: BR 118 PIKO EXPERT !

Widać, chyba godna uwagi alternatywa dla sporo droższego modelu Roco.
Ale faktycznie, byłoby trzeba się temu przyjrzeć bliżej, by porównać.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

No dokładnie, wygląda z zewnątrz na nieodbiegający zbytnio od Roco, przestrzenne poręcze, ciekawe tylko jak napęd. Zakładam że zrobią w malowaniu PKP IC skoro już robili zabawkę.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22

W to wątpię.
Była zabawka "Husarz" Piko za nieduże pieniądze dla najmłodszych i mniej wymagających, bądź po prostu niej zasobnych.
Był model z prawdziwego zdarzenia "Husarz" Roco, dla wymagających odbiorców, ale i mających pieniądze.

Po co i dla kogo Piko miałoby robić kolejny model w takim malowaniu, który byłby hybrydą obu wcześniejszych?

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0

A może PIKO zatrudniło jakiegoś kumatego marketingowca, który wybadał rynek i stwierdził że można spróbować wbić się w niszę między modelami dla mniej wymagających a średniakami typu Roco i próbują z grupą modeli EXPERT ( zresztą powrót do źródeł). Wykonanie dużo lepsze niż HOBBY porównywalne z modelami Roco ale cenowo ok 20% taniej. Moim zdaniem to dobra droga, która może spowodować nieco niższe ceny modeli u konkurentów. SM42 ma być z grupy produktów EXPERT co dobrze jej wróży ;)

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
246 0 0

Właśnie stałem się posiadaczem BR 118.400 po długiej dyskusji na temat tego modelu na spotkaniu FREMO w Krakowie. Bardzo mi się podoba, choć w pierwszej chwili patrząc na pudełko pomyślałem "o nie znowu jakaś tandetna wydumka". A kupiłem ze względów sentymentalnych. :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22

Faktycznie, patrząc na fotki tych modeli trzeba przyznać, że wykonanie jest więcej niż przyzwoite.
Taurus w pewnych detalach gorszy od Roco, ale... Wykonanie jest zdecydowanie lepsze od wcześniejszych modeli tych maszyn, zaś cenowo bardzo atrakcyjnie. Czyli tak jak jedna z osób wyżej napisała - są to modele które lokują się w środku pomiędzy w zasadzie zabawkowymi modelami tanimi Piko, a drogimi już niestety dobrymi modelami Roco.

Od jakiegoś czasu zaś krąży plota, że SM42 ma być w segmencie właśnie Expert. Jeśli tak się stanie właśnie, to patrząc na te fotki, można mieć spore nadzieje na naprawdę przyzwoity model, a nie zabawkę jedynie.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0

A takowa w ogóle się ukazała?
Z tego co wiem BR119 produkował jedynie Gutzold i Brawa.
Po organoleptycznym porównaniu obu modeli bardziej do gustu przypał mi wypust Gutzolda. Ale ostatecznie i tak go nie kupiłem z zupełnie nie merytorycznych powodów.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

klocki Lego oglądałem w Pewex-sie przez szybę i tyle, pytanie kto miał?
Ja miałem.W szptalu byłem to dostałem taki wieeeeeelki piracki statek.Miał 4 armaty,12 piratów,skrzynie ze skarbami i małpę!!

A mieli mi poczatkowo kupić statek z żołnierzami,ale nie chciałem bo miał tylko 2 armaty i mniej ludzi.
I miałem strażnicę żołnierską i wyspę piratów-z REKINEM!!!
A potem rekin zjadł żołnierzy i piratów a statki zatonęły w pomroce dziejów,aby już nigdy się nie pojawić.Więc już tego wszystkiego nie mam.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
393 5 1

Zbieranie prądu i napęd jest na cztery osie. Środkowa oś każdego wózka jest luźna. Na jednym kole w każdym wózku na osi od strony środka lokomotywy jest gumka przyczepnościowa.

Reakcje
0 0 0

to dziwne do ja otrzymałem informacje z modelmania.com.pl że odbieranie prądu jest ze wszystkich osi . tomek. k ty masz tą lokomotywę ????

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0

Jest dokładnie jak napisał Tomek K,
Zbieranie prądu jest na zewnętrznych osiach wózków.
Srodkowa luźno se lotto .

Reakcje
0 0 0

no to muszę się dopytać skoro takie są przekonujące arumenty jak posiadanie wymienionego modelu podobnie było w modelu br130 stare piko musze się dopytać

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0

Adam z MM ( nie tylko On ) ma trochę błędów w opisach swojego towaru - sam czasami zwracam Mu uwagę na te błędy i pewnie stąd te nieścisłości.
Mam ten model i zapewniam , że jest tak jak pisałem .