• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ST44

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
KoVaL, opis dla osób nie wiedzących jak to zrobić godny uznania. Ale weź chłopie ogarnij się z umiejscawianiem znaków interpunkcyjnych, a szczególnie przecinków w tekście, bo aż oczy bolą.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.890 475 99
Czy ktoś z szanownych Kolegów doświadczył niespokojnej pracy silnika w modelach ST44 PIKO, tak przy mniej więcej 1/3 nastawu prędkości.
Jeździła przez jakiś czas dobrze, a teraz dostaje czkawki...
Z ciekawości.... to się działo w analogu czy w cyfrze? Jeśli w analogu to ciekawe czy po zamontowaniu dekodera cyfrowego też by to występowało.... Piszę o tym bo miałem kiedys nieucyfrowioną "stonkę" I też jeździła kulawo. Po zamontowaniu dekodera niebo, a ziemia. Nie wiem, może wpływ miało zasłanie.... na analogu korzystałem z analogowego manipulatora PIKO, taka pierdząca mysz z pokrętłem. W cyfrze śmigała bajkowo na systemie sterowania Roco Multimouse /czerwony manipulator/.

pablo30

Użytkownik
Reakcje
12 0 0
Ja w moich Stonkach zamontowałem silniki od kolegi Grzes i skończyło się szarpanie.
Trójpolowe ale pracują zupełnie inaczej niż Pikowskie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
Pytanko. Czy ktoś z Was próbował usuwać same oznaczenia z pudła, bez straty w powłoce malarskiej ścian? To znaczy, czy czymś, na przykład zmywaczem Wamodu, da radę się z tych modeli pozbyć samych oznaczeń nie naruszając przy tym malowania ścian?
Dokładnie mi chodzi o modele w malowaniu PKP CARGO.

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
108 22 5
Pytanko. Czy ktoś z Was próbował usuwać same oznaczenia z pudła, bez straty w powłoce malarskiej ścian? To znaczy, czy czymś, na przykład zmywaczem Wamodu, da radę się z tych modeli pozbyć samych oznaczeń nie naruszając przy tym malowania ścian?
Dokładnie mi chodzi o modele w malowaniu PKP CARGO.
Z wamodem daj sobie spokój. Jest zbyt agresywny. A zresztą ten napis jest widoczny nawet po Krecie. Wiem bo całe pudło kąpałem przed nowym malowaniem na inny kolor.

J

jf

Gość
Blaszka w modelu PIKO chyba raczej nie. Z resztą odlew siatki jest bardzo dobry.

W prawdzie temat nie o dieslach ogólnie, ale tu przykład dwóch loków z „blaszkami” Rapido Trains GP38 i RS 11. Cena detaliczna w tych samych granicach co PIKO.

4399FCBA-DDAA-41BA-81C8-B44C18E7AA6D.jpeg

64C7ED83-5C65-49A4-8578-6E04CAC79F8B.jpeg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.054 148 1
A dlaczego ten post nie jest w wątku "Nowości PKP 2022"? Przez zupełny przypadek tutaj to zauważyłem. Inaczej to stracimy śledzenie pojawiających się nowości.
:eek: Tak krótko;) Bo to jest wątek dedykowany konkretnemu modelowi (ST44) i w nim należy umieszczać dyskusje, informacje itp. dotyczące tego zagadnienia. Jeżeli będziemy "skakać" po różnych wątkach, to niestety będziemy mieli tylko chaos informacyjny, nie mówiąc o trudnościach w znalezieniu interesującej informacji:(
Natomiast zasadne jest pytanie, czy należy zamieszczać krótką informację w wątku "Nowości" i jednocześnie w wątku dedykowanym aby w nim dalej można było dyskutować o modelu:niepewny: Może tak to powinno w sumie wyglądać.
Prośba do Kolegów moderatorów aby wypowiedzieli się w tym zagadnieniu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Jeżeli będziemy "skakać" po różnych wątkach, to niestety będziemy mieli tylko chaos informacyjny, nie mówiąc o trudnościach w znalezieniu interesującej informacji:(
No właśnie bez urazy i z serdecznością, ale Kolega właśnie robi ten chaos :). Post Kolegi, #730, powinien znaleźć się w nowościach, jako swojego rodzaju zajawka. A potem wszelkie kolejne informacje, opisy, zapytania itp. powinny być w wątku o danym produkcie. Tak zawsze przecież było.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.890 475 99
Realny model ST44-1249 ze strony Facebook PIKO Polska opisana tam jako nowość wrzesień 2022..... wstawiam jedno... bo każdy wie jak wygląda poprzedni wypust, a to tylko nowy numer boczny. Reszta zapewne niczym się nie różni. Więcej zdjęć na ich profilu FB....

FB_IMG_1663560694253.jpg

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.890 475 99
Ale polityka Piko polega na tym, że gdyby model niczym się nie różnił od poprzedniego wypustu to miałby numer 52812-3, po ST44-1240 i ST44-1231.
To wskaż kolego czym się różni od poprzednich niebieskich Cargo poza numerem oznaczeniami na budzie modelu. Nie mam z tym problemu jeśli wskażesz. Po prostu zauważysz różnice. Sam jestem ciekawy ;-) Szczerze pisząc - mi się aż tak przypatrywać nie chciało.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Ale polityka Piko polega na tym, że gdyby model niczym się nie różnił od poprzedniego wypustu to miałby numer 52812-3, po ST44-1240 i ST44-1231.
Nie wydaje mnie się, żeby było to regułą zawsze i wszędzie. A czy ta strategia dobierania numerów katalogowych jest gdzieś spisana w Polityce Piko i upubliczniona, żeby można tak stwierdzić? To ciekawy temat i sam chciałbym wiedzieć.
Inną sprawą jest, że osobiście nie jestem zwolennikiem dodowania -X do zasadniczego numeru, gdyż wiele sklepów z niechlujstwa nie dodaje tej ostatniej cyfry albo załącza stare zdjęcie i niewiadomo co dany sklep tak naprawdę ma w ofercie. Dlatego jestem zwolennikiem dawania nowego numeru każdemu nowemu wypustowi niezależnie czy różni się wiele czy tylko przydziałem.