• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
Witam,

Znalazłem półśrodek na te reflektory z "rybim okiem". Instrukcja dobrze pokazuje jak rozebrać reflektory. Zdjąłem budę, drewnianym patykiem od szaszłyków (czystym oczywiście :)) wypchnąłem reflektory na zewnątrz budy. Wyjąłem klosze, a szare oprawy pomalowałem w środku. Użyłem dobranej mieszanki koloru aluminium i czarnego. Zewnętrzną część tych oprawek pomalowałem kolorem aluminium. Uzyskałem tym sposobem prawie nie widoczną różnicę tła w środku lampy, pomiędzy rdzeniem światłowodu, a resztą wnętrza klosza. Nie jest to doskonała metoda, ale reflektory już tak nie drażnią. Przypomina to sposób firmy Roco w "Gagarinach" - ciemne lampy.

W moim odczuciu po przeróbce EU07-171 postanowiłem, że nabędę "Świnię" i zrobię to samo. Dwa zdjęcia wieczorową porą i dwa w dzień. Pleców nie urywa, wiadomo też że zimne oko obiektywu wszystko pokaże. Ogólne wrażenie w realu jest nieco lepsze. Więcej z tymi reflektorami chyba nie można poprawić bez mechanicznej ingerencji.

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
EP08-006 zawitała już do Wrocławia.

EP08-006.jpg

Dzisiaj zauważyłem, że PIKO tak jak Schlesienmodelle, posiada różne obudowy kominków wydmuchowych na dachu. W ET41 również jest taki jak w EP08, na co wcześniej uwagi nie zwróciłem.

Kominki.jpg
EP07-187 Bok.jpg
EP08-006 Bok.jpg

Niestety muszę stwierdzić jedną wadę - podobnie jak w lokomotywach Schlesienmodelle. Oczywiście wynika ona zapewne z przyczyn ekonomicznych produkcji. Chodzi o brak pomostów dachowych po drugiej stronie pantografów. EP08-006 z rewizją z 2008 miała pomosty po obu stronach - w modelu są tylko po jednej stronie.

DSCF4640.jpg

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
W końcu po 6 miesiącach oczekiwania dostałem paczuszkę od Pana Zbyszka.
Teraz te lokomotywy zaczną w końcu wyglądać jak trzeba ;)

IMG_9973.JPG
IMG_9971.JPG
IMG_9973.JPG
IMG_9975.JPG
IMG_9977.JPG

Tak świeci na włożonych kawałkach światłowodu i na razie bez żadnych przeróbek.

IMG_9981.JPG

Po drobnej modyfikacji fabrycznej płytki:

IMG_9983.JPG

Na zdjęciu wygląda tak, jakby na czerwono świecił też światłowód główny, ale to tylko odbicie światła o szybkę, na żywo tego nie widać. Założenie jest takie aby buda pozostała mobilna jak w fabrycznym modelu. Wymieniane są tylko wkładki w reflektorach i przenoszone diody czerwone na fabrycznej płytce.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.730 3 0
A można prosić o zdjęcie, jak zostały przesunięte diody? :) W wtorek odbieram swoje reflektory, stąd też jestem ciekaw :)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Na dole płytki są dwa kondensatory ceramiczne pod diodami, wylutowałem je i w ich miejsce wstawiłem czerwone diody zmieniając trochę układ połączeń.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Dzisiejsze wypociny.
Udało się zrobić bez przerabiania płytki elektronicznej :)
Należy jedynie usunąć osłonkę płytki (tą czarną), odizolować taśmą izolacyjną światło białe od czerwonego, oraz odpowiednio wyprowadzić światłowody w reflektorach na prawą i lewą stronę.
DSCF4856.jpg DSCF4859.jpg DSCF4860.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
0,75 mm, ale wchodzi delikatnie za luźno.
Jak pokryjesz światłowód np. srebrnym lakierem, to idealnie włazi w reflektor - bez luzów.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.730 3 0
Jak już mowa o EU07-348, to takie małe porównanie ;) . Ramki kleiłem w ten sposób, że koniec patyczka zmoczyłem w kropelce i leciutko dotknąłem w jednym miejscu brzegu reflektora. Trzyma się, a w razie czego bez problemu można oderwać :). Co do reflektorów, to trzeba lekko nożykiem/pilnikiem od wnętrza spiłować nadlew który jest w środku. W przypadku oryginalnych reflektorów blokował ich obracanie się :). Dodatkowo pozwoliłem sobie podmalować kabinę ;) . Ogólnie to wygląda to u mnie tak ;):

Załączniki

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.465 23 0
Na egzemplarzu, który ja fotografowałem, obie tabliczki miały prosty napis. Na tym z sesji SK, obie tabliczki mają nadruki wykonane jakby po łuku i wygląda to krzywo. Trzeba będzie, przed zakupem, dokładnie sprawdzić te tabliczki.

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Oglądałem dokładnie swój egzemplarz i mam pewne uwagi.
Najbardziej co rzuca się w oczy w przypadku EU07-345, to blady kolor żółtej farby. Jest za słaby, ewidentnie zielony kolor przenika przez żółte czoła i wygląda to w porównaniu z modelem konkurenta dosyć słabo, ale to tylko moje subiektywne odczucie.
Niestety na zdjęciach nie jest to tak widoczne jak na żywo.

DSCF5541.jpg

DSCF5545.jpg

Druga rzecz - to w pewnym sensie propozycja dla producenta i dystrybutora - żaluzje.
Na krawędziach żaluzji powinien być naniesiony czarny tampodruk. Dodałoby to modelowi charakteru prawdziwej lokomotywy. Chciałbym aby dystrybutor razem z producentem Piko rozważyli takie rozwiązanie.

Czy w przypadku SM nie wygląda to lepiej?

DSCF5617.jpg
DSCF5614.jpg

Stopnie przy czołownicy (tak samo jak w przypadku ET41), uważam że powinny być czarne i zdania nie zmienię.
Pomarańczowy kolor jako całość, nadaje cukierkowatego charakteru tak pięknej maszynie.

Stopnie Piko.jpg
Stopnie SM.jpg

Ogólnie model na tle droższego konkurenta, prezentuje się świetnie.
Myślę, że wymiana reflektorów i zgarniacza na czołownicy bardzo zbliży do siebie oba modele pod względem detali.

Zalet modelu Piko przedstawiać nie trzeba, bo wszystko już zostało wyjaśnione i pokazane na forum.
Montaż perfekcyjny, żadnych ubytków w detalach, żadnych rys, ułamań. Wygląda świetnie.

DSCF5519.jpg
DSCF5534.jpg
DSCF5535.jpg
DSCF5579.jpg

Swoją drogą, gdyby model Schlesienmodelle miał numer 543, to ciekawie by wyglądało przy numerze 345 PIKO :). Jeszcze kilka zdjęć:

DSCF5633.jpg
DSCF5617.jpg
DSCF5620.jpg

Porównanie:

DSCF5570.jpg
DSCF5576.jpg
DSCF5548.jpg
DSCF5555.jpg
DSCF5602.jpg
DSCF5608.jpg
DSCF5611.jpg

Jeszcze jedna ważna rzecz. Na sesji zdjęciowej, model ma ubytek farby na poszyciu:
http://sk-model.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=255

13.jpg

Myślę że warto zwrócić na to uwagę przed wysłaniem tego egzemplarza do sprzedaży.