• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pod modelem na budzie masz wycięcia (cztery - po jednej na każdą stronę).
Najbezpieczniej będzie, abyś pod każdy zaczep delikatnie włożył wykałaczkę.
Jak włożysz pod każdy zaczep, rama z budy sama się zsunie.
Zobacz załącznik 246794
>ffox< Na Twoich zdjęciach jak jest widok płytki z góry to do górnego reflektora są dwie diody? bo widać dwa kondensatory smd i dwa ledy .To do czego ta druga dioda? Czerwona czy biała do oświetlenia kabiny czy jak??

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
Model faktycznie bardzo ładny, loki z żółtymi czołami mają jednak coś urokliwego w sobie :) Jak do tego 10 grudnia się żadna SM nie pojawi to chyba też nie wytrzymam i kupie jak niektórzy koledzy z forum :)
Mam tak samo :D i faktycznie chyba tak będzie, że i tą EU07 kupie od Piko jeśli do tego czasu nie wejdzie do sprzedaży model od SM.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
>ffox< Na Twoich zdjęciach jak jest widok płytki z góry to do górnego reflektora są dwie diody? bo widać dwa kondensatory smd i dwa ledy .To do czego ta druga dioda? Czerwona czy biała do oświetlenia kabiny czy jak??
Jedna oświetla górny reflektor, a druga kabinę.
Niestety światłowód oświetlający kabinę jest niewystarczalny i w kabinie lewo świeci :(

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Mam tak samo :D i faktycznie chyba tak będzie, że i tą EU07 kupie od Piko jeśli do tego czasu nie wejdzie do sprzedaży model od SM.
I takich będzie wielu .Kibicuje SM i duży ukłon w ich stronę,ale według mnie to starcie wygrało Piko.Jednak zasada kto pierwszy ten lepszy wciąż żywa mimo lekkich niedociągnięć Piko względem SM

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
To jest takie "gdyby" tak jak "prawie", a "prawie" zawsze robi różnicę :)
Też doszedłem do tego wniosku, że nie jest tak "dobrze" jak z SM42, ale to tylko korzyść dla nas. Nie ma lamentów, że dla kogoś zabrakło.

Reakcje
292 0 0
Weźcie również pod uwagę, że sklepy po doświadczeniach z SM42 od Piko pozamawiały więcej… jak sądzę.
Co nie zmienia faktu, że to bardzo dobrze, że są dostępne i będą dłuższy czas, ponieważ każdy może pójść, popatrzeć i podjąć decyzję. czasem to i pomacać będzie można...

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 3 4
Byłem dziś w MM i ta EP z żółtym czołem na żywo wygląda SUPER! Mam zamówioną EU07-400 od SM ale po tym co zobaczyłem to jestem bardzo ciekawy 303E od PIKO.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Trochę ta sieć trakcyjna patrząc na zdjęcia jest za wysoko.
Bo w słupach nic nie jest przerabiane - a więc jest w standardzie niemieckim a nie polskim.
Dokładnie. Słupy to oryginalny Viessmann. Druga sprawa to sprężyna w pantografie jest dość mocna i unosi trochę sieć. W BR185, pod którą robiłem dioramę, jest pantograf połówkowy i już tak tego nie widać.

Sachsen

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
199 4 1
Eu z Żurawicy
Przepraszam za jakość.
EP07-187 z Zakładu Taboru w Żurawicy (żółte czoło) od PIKO do obejrzenia także w Poznaniu w sklepie LokoMotyw (Kupiec Poznański). Sprzedaż planowana jest od połowy grudnia.
Są także 3-członowe wagony piętrowe od Rivarossi (stacja Poznań) planowane na początek przyszłego roku. Mają bardzo ładny odcień zieleni - inny niż w wersji Rzeszów/ Skarżysko-Kamienna.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jedna oświetla górny reflektor, a druga kabinę.
Niestety światłowód oświetlający kabinę jest niewystarczalny i w kabinie lewo świeci :(
Dzięki za info ja swojej EU-07 jeszcze nie otwierałem ,bo raz ,że nie mam czasu a dwa nie mam dekodera i chyba dopiero jak będą dźwiękowe Piko- ESU także nie wiadomo kiedy .Ciekawe czy da radę wywalić ten światłowód od kabiny (czy nie przyklejony) i diodę ewentualnie w miejsce jego na przewodach podkleić .Gdy sprawdzałem jak ona śmiga na torach to u mnie silnika wcale nie słychać nic nie brzęczy ,nie buczy ,porusza się prawie bez głośnie , dużo ciszej od Gagara i to chyba zależy też od użytego zasilacza ja sprawdzałem podpiętym (na krótko) zasilaczem z regulacją napięcia 1,5-3-4,5-6-9-12V a na tym od Piko pewnie by brzęczała na początku .