• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Reakcje
6 0 0
Dotarła i moja 7meczka:)
Światła na razie odpuszczam do czasu aż nie pojawi się jakieś rozwiązanie, ale jak czas pozwoli to będę malował w sobote przedział maszynowy na czarno i w związku z tym moja prośba do forumowiczów:
Proszę osoby które już zdejmowały obudowę o jakieś uwagi/triki jak bezboleśnie zdjąć bude z pikolca.
Z góry dziękuje:)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Pod modelem na budzie masz wycięcia (cztery - po jednej na każdą stronę).
Najbezpieczniej będzie, abyś pod każdy zaczep delikatnie włożył wykałaczkę.
Jak włożysz pod każdy zaczep, rama z budy sama się zsunie.
1.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
6 0 0
Dzięki koledzy za porady, właśnie zastanawia mnie kwestia sprzęgu od ogrzewania...czy jednak odczepić aby nie połamać, -jak tak to w jaki najlepszy sposób?
btw @ffox u Ciebie tak siódemka na dachu bezpośrednio leży czy tak mi się tylko wydaje?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Bezpośrednio na dachu ale na miękkim podłożu.
Sprzęgu do ogrzewania nie wypinałem, wypinałem tylko osprzęt ze zderzakami.
2.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Nie ma za co, ale dalej już nic więcej nie robiłem. Męczyłem się z reflektorami żeby je wyjąć bez uszkodzenia - niestety u mnie dobrze je przykleili :confused:

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Pisałem z pamięci, no to trudno, jak widać dekodery ESU są w porównaniu z Zimo zacofane. Może kiedyś ESU wpadnie na to, żeby tak jak w LokPilocie dołożyć 9 funkcji, a może po prostu jest błąd w dokumentacji, sprawdzał ktoś to ?
Czyli w SM będziemy skazani na ESU i idące za tym ograniczenia?
[DOUBLEPOST=1416345742,1416345137][/DOUBLEPOST]
Film zrobiony właściwie na szybko. Chodzi o niewielką prezentację możliwości. Dekoder MX645P22 od Zimo
Dźwięki EU07 od Tololoko po mojej modernizacji.
Jakość filmu pozostawia jednak wiele do życzenia, dodatkowo serwerownia pracująca za plecami nie poprawiła i tak kiepskich własności audio. Przepraszam, następny będzie lepszy.

No i sprawdziłem. Na mojej 5 i 6 wyjście funkcyjne odpowiada za światła manewrowe, a u Ciebie Karol za kabinę?
Pomijam jakość filmu, ale mam wrażenie, że jednak u Karola trąbki brzmią lepiej - ciekawiej, dźwięk jest bardziej nasycony. No i chyba synchro jest lepsze - hamowanie/przyspieszanie. Oczywiście to moja subiektywna ocena.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 3
W lokomotywach od SM na pokładzie jest zainstalowany I/O chip, cokolwiek by to miało znaczyć, rozszerza to znacznie możliwości dekodera by wyświetlał światła wg. E1, więc o ograniczeniach nie może być mowy, a wręcz przeciwnie.
Jeśli idzie o dźwięk do EU07, nigdzie nie napisałem, że ten którym dysponuję jest lepszy od Karolowego, jest po prostu inny. Po lokomotywie stojącej na rolkach niewiele można powiedzieć na temat jej rozpędzania i hamowania. Zrobię już wkrótce lepsze nagranie i Wam zaprezentuję.