• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Ja tam wole sprawdzonych producentów, w przypadku których można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że nie zaniechają projektu "tak o".
Dla mnie nie robi różnicy, czy model robi firma z wieloletnim doświadczeniem, czy nowicjusz. Jeśli model nowicjusza będzie bardzo udany, to nie widzę powodów, aby dla zasady go nie kupić.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Jeśli darmowe, to nie, jeśli odpłatne to tak :)
Akurat darmowe - jestem więc obiektywny?
Tak przy okazji - Piko jakoś mogło się zapytać mnie o możliwość wykorzystania moich zdjęć w katalogu. Konkurencja uważała taką zgodę za niepotrzebną. Pełen profesjonalizm ;-)[DOUBLEPOST=1413363311][/DOUBLEPOST]
Dla mnie nie robi różnicy, czy model robi firma z wieloletnim doświadczeniem, czy nowicjusz. Jeśli model nowicjusza będzie bardzo udany, to nie widzę powodów, aby dla zasady go nie kupić.
Oczywiście, masz rację. Pytanie tylko co będzie po tym udanym modelu? W przypadku Piko mam 99,9% pewności, że będą kolejne, zapowiadane modele. W przypadku firmy, która nie ma nic na koncie, a ma wypasiony katalog, śmiem w to wątpić... Ale to tylko moja opinia oczywiście, oparta na przykładzie innej wspomnianej firmy.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Ufo,

To gdzie pracują, jak to określiłeś "fachowcy", uważam oceni rynek zbytu, jak ukażą się produkty końcowe. Więc myślę, że na tym etapie nie warto jeszcze dyskutować.
Oceniam tylko podejście do potencjalnego odbiorcy produktu końcowego, bo na tym etapie możemy tylko o tym mówić.
Z pozycji "pospolitego zjadacza chleba" cenny jest wgląd w projektowanie samego modelu i nie mówię tu o samych konsultacjach. Po prostu: Słuchajcie ludziska, model będzie wyglądał tak i tak... i tyle.

... i coś tam już wiemy, a nie zasłona tajemnicy jak podczas budowy rakiet międzykontynentalnych.
Odnoszę też wrażenie, że twierdzisz, iż obie w/w firmy nie są kompetentne w kwestii wiedzy "o oryginale" i że wolisz "sprawdzonych producentów".
Powiem tak... rynek zweryfikował już "fachowość" Robo. Facet dostał tytuł "modelu roku" (o ile dobrze pamiętam). Jego modele już prawie się wyprzedały, mimo, że nie były pozbawione wad. Sam osobiście mam 11 sztuk w kolekcji.
Więc może zostawmy już temat "gdzie pracują więksi fachowcy". Poczekajmy na produkty końcowe i wtedy podejmujmy jakąkolwiek dyskusję na ten temat, bo w tej chwili... to bez sensu.

Takie jest moje zdanie...

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
No to zwracam honor...

Piko jak na razie nic innego oficjalnie nie zapowiadało , a w przypadku tej "innej wspomnianej firmy" to w najbliższym czasie ma zaprezentować nowy projekt po Ryflakach, poczekajmy - zobaczymy.

Cornholio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pytanie tylko co będzie po tym udanym modelu? W przypadku Piko mam 99,9% pewności, że będą kolejne, zapowiadane modele. W przypadku firmy, która nie ma nic na koncie, a ma wypasiony katalog, śmiem w to wątpić... Ale to tylko moja opinia oczywiście, oparta na przykładzie innej wspomnianej firmy.
Mi by w zupełności wystarczyły modele które miały być już półtora miesiąca temu…

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Chciałbym tylko zauważyć, że z PIKO współpracują fachowcy, którzy znają się na rzeczy - dlatego nikt z Piko nie konsultuje publicznie swojego projektu. W przypadku jednej z wymienionych przez Ciebie firm czarną magią było np. odróżnienie przydziału lokomotywy od nazwy zakładu naprawczego; stąd te forumowe dysputy. O innych zagadnieniach - podstawowych przecież, dla kogoś będącego w temacie - nie wspomnę. Jedna firma chyba zakończyła produkcję (nowych ryflaków jakoś nie widać? - pomijam jakieś malowania Energetyki czy zupełnie bzdurne i fikcyjne Koleje Dolnośląskie), druga jeszcze na swoim koncie nic nie ma... Ja tam wole sprawdzonych producentów, w przypadku których można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że nie zaniechają projektu "tak o".
Rozumiem że koledze chodzi o te wagony?
Witam,
Skąd informacja, że te (poniższe) wagony nie będą w eksploatacji?

Zobacz załącznik 102688
One są jak najbardziej realne, nie jest to wesoła twórczość jak w przypadku wypustów PIKO z przemalowankami niemieckich loków w barwy PKP. W ogóle nie rozumiem jadu w kierunku nowo powstałych firm, możemy sobie mówić o fachowcach, ale to też nie wszystko, jeśli model tworzą entuzjaści wcale nie jest powiedziane że nie będzie on lepszy od tego tworzonego przez fachowców, a nawet ma na to spore szanse, patrząc na kompromisy na jakie się ci fachowcy godzili np. przy stonce/kociołku.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Kto chce widzieć uproszczenia, to zawsze je zobaczy.
Ja osobiście nie mam do czego się przyczepić na razie ;)
Tak, tylko licytując się o ilość śrub na dachu wypadało by przynajmniej upewnić się czy np nie zapomniało się o odwzorowaniu uchwytów na dachu czy siłowników pantografów... poza tym czekam na zdjęcia całego modelu, pomalowanego, a najlepiej to chciał bym zobaczyć go na żywo... z resztą i tak najprawdopodobniej będę miał siódemki z obu firm, może przy następnym modelu się dogadają...

Reakcje
0 0 0
Ten subtelny żarcik o nitach znajdujący się na ulotce wg. mnie oznacza że Piko jest dużo pewniejsze i gotowe do starcia z SM któremu mogą bokiem wyjść konsultacje forumowe i co za tym idzie totalne obnażanie swojego projektu przed doświadczonym rywalem.