• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.670 32 1
Z SM-ką też wszyscy jęczeli a model się jednak ku uciesze wszystkich ukazał i ukazuje nadal
Dziwi mnie ten specyficzny sposób zachwytu nad modelem z SM - taki ma być cudny ! i co macie ten model ?
Miał się już sprzedawać w Piotrkowie-potem zegar odliczał czas i też kicha....:ROFL:
Oby tylko wszyscy Ci którzy psioczą na PIKO pierwsi nie biegli po modele do sklepów:LOL:
Czas pokaże kto miał rację...

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.670 32 1
Może co nie którzy błędnie odczytali mój poprzedni wpis -albo nie przyjmują do wiadomości pewnych faktów.
Nie mam nic przeciw modelowi od Roberta- tylko zwracam uwagę na to,że kilku kolegów tutaj projekt od Piko już na dziś
uważa za przegrany- te wcześniejsze wpisy-"bo silnik trójpolowy" itp cała masa innych uprzedzeń.
Bo model PIKO ma obsuwę w wydaniu to wielki krzyk- Roberta model też jest odsuwany w czasie i robi ktoś z tego larum?
Kol czacza a skąd możesz wiedzieć jaka jest strategia firm SK i PIKO ? Kiedy inny producent robi ten sam model.
Fakt jest taki modelarze z "lepszym" portfelem kupią model Roberta-ci mniej zasobni model Piko a wielu będzie takich co kupią z dwóch firm.
Jak pisałem wyżej czas zweryfikuje pewne sprawy model się ukaże to będzie skala porównawcza !
Zbyszek, może w sprzedaży jeszcze nie jest. Ale widziałem ten model, miałem go w ręce, widziałem jak pięknie się toczy i jak gra.
Marku i chwała za to Robertowi i Irkowi ŻYCZĘ IM JAK NAJLEPIEJ

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
a dla mnie wazne ktory model bedzie jezdzil lepiej bo kolejnej stowy nie wywale na rasowanie piko aby potrafilo jezdzic na trybie manewrowym. Czas pokaze poczekam na opinie poczekam na malowanie... moze piko kupie... moze :)

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Za bardzo się chyba napinacie z tymi siódemkami.
Zaczekajcie aż wyjdą obydwu producentów. Już chyba niewiele czasu do tego zostało. Wtedy zaczną się porównania stosunków jakości do ceny, pochwały i krytyka.
Myślę że nie będzie problemów ze zbytem jednych i drugich. Krytykujący PIKO kupią i się do tego nie przyznają podobnie jak krytykujący SM.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.670 32 1
Czytam,czytam- tylko to już zaczyna być nudne.
Proponuję ochłonąć i poczekać na modele siódemek
I powtórzę raz jeszcze : ZARÓWNO SM i SK/PIKO ŻYCZĘ JAK NAJLEPIEJ!-bo dzięki zaangażowaniu obydwóch firm mamy polskie modele

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Witajcie,
Jestem tu nowy, choć modelarstwem (no, może bardziej zbieractwem) kolejowym PKP w H0 zajmuję się od kilkunastu lat. Głównie ep. IV.
Ale nie o tym chciałem...
Od dawna dzień w dzień przeglądam to forum, jak również regularnie zaglądam na jeden i drugi wątek o modelach EU07.
Jak słusznie zauważyliście większość informacji pojawia się w stylu: czekamy, kiedy wreszcie będzie itd.

Podzielę się z Wami pewną informacją jaką uzyskałem w Lokomodel-u.
Wszystkie EU07 Piko będą miały przesunięcie terminów ukazania się w sprzedaży o ok 1,5 miesiąca.
Tak więc:
EU07-193 PKP Cargo (zamiast wrzesień) pojawi się w połowie listopada
EU07-187 Dębicka (zamiast październik) połowa grudnia
EU07-348 (typ 303E ep. IV) zamiast listopad - styczeń 2015
itd
Stonki i Bhp (zielone) Rivarossi mają wychodzić w terminach, jajecznice będą miały jakieś obsuwy. Ale jakie tego nie wiem.
Powodem tego stanu rzeczy są podobno jakieś strajki w Chinach.

Powtarzam, takie informacje uzyskałem w Lokomodelu, a oni podobno od SK Model. Podobno widzieli też jakieś nie pomalowane prototypy, ale szczegółów za "Chiny" nie chcieli podać.
Skomentowali tylko, że podobno nie zawiedziemy się...

No cóż czas pokaże, jak będzie, mam nadzieję, że obaj producenci pokażą klasę i kunszt. Ja w każdym razie czekam z niecierpliwością na oba produkty.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
EU07-348 (typ 303E ep. IV) zamiast listopad - styczeń 2015
itd

Skomentowali tylko, że podobno nie zawiedziemy się...
Obsuwy - mi to pasuje. Kasy się dozbiera spokojniej.
A co do "nie zawiedziemy się" (PIKO) to wiem. Stonką się nie zawiodłem, to dlaczego miałbym się zawieść EU07? :)
Mimo wszystko, miło to czytać. Już przynajmniej coś zaczyna być wiadomo.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
No i jeszcze coś. Na Hobby w Poznaniu będą prezentowane nowości SK Model/Piko. Nawet jeżeli nie będzie modeli w sprzedaży, to najprawdopodobniej będzie pokazany najbardziej zaawansowany prototyp. Przynajmniej mnie się tak wydaje. Proszę spojrzeć jak to zostało opisane przez wystawcę:
http://forum.modelarstwo.info/threads/hobby-2014-zaproszenie-z-mpt.22184/
Chciałbym się mylić w tej kwestii ale coś czuję przez skórę, że na Hobby mogą jeszcze zasłaniać się "tajemnicą państwową" i nie pokazać jeszcze"siódemki". Z tego co obserwuję, to ich działania z wdrożeniem produktu nie dają zapomnieć, że mamy do czynienia z korporacją. Gigantyczna tajemnica, aż do samej premiery, nawet jednego maleńkiego zdjęcia prototypu. Tak niestety jest w wielu branżach i tego nie zmienimy.

... a przecież można normalnie jak Robo czy Shlesienmodelle. Zobaczcie, mieliśmy wgląd do całego projektu od samej wizualizacji w Cadzie (chyba), poprzez pierwsze prototypy. Mieliśmy decydujący głos w sprawie malowań, przydziałów itd. Wiec... da się? Jak widać... Tylko trzeba chcieć.

Osobiście zdecydowałem się na zamówienie EU07 SM a nie Piko. Dlaczego? Po pierwsze w imię zasad! Współpraca z klientem jest w brew pozorom bardzo ważna. Po drugie... widzieliśmy projekt, jego ewolucję i końcowe prototypy więc wiemy czego się spodziewać. Co do Piko... no cóż... zdjęcie oryginału nie wiele nam powie. Bardzo mnie ciekawi jak będą wyglądały poszczególne rozwiązania takie jak lampy, wózki czy pantografy. Dlatego wstrzymuje się na razie z decyzją.

A co do dotrzymania terminu czy też nie...
Niektórzy (jak ja) czekają na ten model już kilkanaście lat, więc miesiąc czy dwa... wytrzymamy.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
... a przecież można normalnie jak Robo czy Shlesienmodelle. Zobaczcie, mieliśmy wgląd do całego projektu od samej wizualizacji w Cadzie (chyba), poprzez pierwsze prototypy. Mieliśmy decydujący głos w sprawie malowań, przydziałów itd. Wiec... da się? Jak widać... Tylko trzeba chcieć.
Chciałbym tylko zauważyć, że z PIKO współpracują fachowcy, którzy znają się na rzeczy - dlatego nikt z Piko nie konsultuje publicznie swojego projektu. W przypadku jednej z wymienionych przez Ciebie firm czarną magią było np. odróżnienie przydziału lokomotywy od nazwy zakładu naprawczego; stąd te forumowe dysputy. O innych zagadnieniach - podstawowych przecież, dla kogoś będącego w temacie - nie wspomnę. Jedna firma chyba zakończyła produkcję (nowych ryflaków jakoś nie widać? - pomijam jakieś malowania Energetyki czy zupełnie bzdurne i fikcyjne Koleje Dolnośląskie), druga jeszcze na swoim koncie nic nie ma... Ja tam wole sprawdzonych producentów, w przypadku których można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że nie zaniechają projektu "tak o".