• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
A to ja spytam o coś innego. Wiadomo, że na ścianie bocznej są uchwyty na drabinkę. Drabinka służyła do wchodzenia na dach. Ale jak owa drabinka wygląda? Czy dysponuje ktoś z was zdjęciem takiej drabinki? I gdzie się ona znajduje? Wewnątrz lokomotywy, czy w lokomotywowni?
Drabinka była składana (łamana) aby nie było problemu z jej wyciągnięciem z lokomotywy, na której stanie się znajdowała.
Widziałem niedawno taką drabinkę na lokomotywowni w Gdyni - jak ją znajdę - strzelę fotkę.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 28 2
Guten Abend

Gdyby ktoś miał wątpliwości czy taka lokomotywa w ogóle jeździła. ;)
https://www.piko-shop.de/de/artikel/e-lok-ep08-pkp-iv-41411.html

1703965713519.png

EP08-004, EP05-18, EU05-16, Poznań, 24.07.1974
Autor: G. H. Taylor
Źr.: https://www.transporttreasury.com/

G.H.Taylor Poznan - 24-07-1974 - Electrics EP08-004,EP05-18 and EU05-16.jpg

Warszawa Główna, 15.01.1976
Autor: Onkel Hubert
Źr.: https://www.drehscheibe-online.de/foren/

drehscheibeforen.jpg

EP08-001 z pociągiem Warszawa - Lublin, ok. 1979 r.
Autor: D. Adamovitch
Źr.: https://www.delcampe.net/

EP08-001 ekspres Warszawa -Lublin.jpg

Inne fotografie w temacie: https://forum.modelarstwo.info/threads/ep08.10755/

:gwizd:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Gdyby ktoś miał wątpliwości czy taka lokomotywa w ogóle jeździła. ;)
https://www.piko-shop.de/de/artikel/e-lok-ep08-pkp-iv-41411.html
Wątpliwości czy tak pomalowana lokomotywa istniała (a przecież było ich 6) mogą mieć co najwyżej początkujący pasjonaci kolei :podstepny: - czysto teoretycznie "weterani" powinni o tym doskonale wiedzieć :gwizd: . To jeden z ciekawszych modeli na przyszły rok :D ! Jestem pozytywnie zaskoczony, że PIKO zdecydowało się na EP08 w fabrycznym schemacie malowania. Rozmawialiśmy o tym w Poznaniu, raptem z miesiąc temu, sugerowałem taką, ale miałem świadomość, że to zbyt "ekstrawagancki" schemat malowania - jak na dosyć standardową ofertę producenta, jeśli chodzi o wybierane schematy malowania - a jednak coś w tym roku się zmieniło i znalazło się miejsce dla ciekawych modeli, takich jak powyższa EP08, SU46 czy ST44.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.672 28 2
Wątpliwości mogą mieć początkujący pasjonaci kolei - czysto teoretycznie "weterani" powinni o tym doskonale wiedzieć.
Ja to wiem i Ty to wiesz. :cool:
Nie mniej gdy czytałem w temacie obok opinie:
"Tylko czy to na pewno epoka IV wg. nomenklatury polskiego podziału epok? Jakoś nie kojarzę dwukolorowej świni w epoce IV..."

To postanowiłem co nieco wrzucić. :kawa:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Akurat miałem siadac do zmywania denaturata zakupionego do przeróbki na to malowanie. Na szczęście nie zdążylem :D
Hahaha, moja EP08-010 już ma zmytą rewizję i naklejoną kalkę z przydziałem, żeby udawać rok 1976 (wtedy też była cała pomarańczowa, bo od nr 007 zmienili schemat malowania).

1703970904373.png

Tymczasem, jeśli PIKO dotrzyma słowa z EP08-006 i dwukolorowym malowaniem, to będzie bardzo ciekawy nabytek. Miałbym mieć 2 EP08 z tego samego rocznika i z tym samym przydziałem, w różnych malowaniach? Hmm... za duże burżujstwo ;)

Ostatnio edytowane:

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
"Tylko czy to na pewno epoka IV wg. nomenklatury polskiego podziału epok? Jakoś nie kojarzę dwukolorowej świni w epoce IV..."

Cóż ... Tak to jest, jak się tylko pisze, nieistotne czy z sensem, zamiast czytać. A jest co czytać, ale to zbyt trudne ...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99

I bardzo Ci za to dziękuję.

Przy okazji... Twój wpis jednak trąca pretensją, że wyraziłem w cytowanym przez Ciebie moim wpisie - jak się wyraziłeś - opinię iż takiego malowania nie było. To nieprawda. Ja nie wyraziłem opinii, tylko napisałem, że "nie kojarzę" i zadałem pytanie (czy to na pewno epoka IV). "Nie kojarzę" nie równa się "nie było".... oznacza, że nie widziałem opinii z głupotą w tle... *)
Opinia była by gdybym napisał "nie było" (na 100%)....
Chciałem tym samym pozyskać informację czy taka wtedy była, bo nie kojarzyłem. Teraz wiem, że była. Fotki mnie zaskoczyły bo są świetne. Podejrzewam też teraz, że PIKO może wydać ten model jako fabryczny, bez naniesionej daty rewizji (w epoce IVb).

Na drugi raz sugeruję by trochę precyzyjniej określać cytowane teksty, bo stwierdzenie "gdy czytałem w temacie obok opinie (...) to postanowiłem co nieco wrzucić" trochę jednak sugeruje, że piszę głupoty. Każdy ma chyba prawo dopytać o coś na forum gdy nie wie na 100%.

Cóż ... Tak to jest, jak się tylko pisze, nieistotne czy z sensem, zamiast czytać. A jest co czytać, ale to zbyt trudne ...
Przepraszam bardzo, co "czytać"? Malowanie o którym mowa ukazało się w temacie nowości jako nowość. Więc zadałem pytanie bo "nie kojarzyłem". Oczywiście musiałeś dolać swojej oliwy by upuścić frustracji? Piszesz tu o pisaniu nieistotnych rzeczy, a sam ciągniesz dyskusję w nieistotne wątki tymi wywodami. Po wpisie kolegi @PP1970 który w tamtym temacie wyjaśnił mi kiedy pojawiło się to malowanie można było zamknąć temat pisania o tym, bo na tamten wpis zareagowałem "wartościowa informacja" i tzw. "morda na kłódkę. A teraz czytam kolejne wywody.... Czytasz? To czytaj jaką reakcję wtedy dałem (i nic więcej nie pisałem). Ale nie trzeba ciągnąć....
Te twoje podszyte nienawiścią wpisy już stają się nudne.

*) Edycja: tekst "oznacza, że nie widziałem opinii z głupotą w tle..." powinien brzmieć: "oznacza, że nie wyraziłem opinii z głupotą w tle..."

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
To się jeszcze okaże ;) - nie maczałem moich palców w tym temacie, ale taką informację dziś otrzymałem, że pewien szanowany pan, wybrał coś ciekawego - sam się nie mogę doczekać, który egzemplarz "Gagarina" to jest :D !
ST44-1500 ?, mają taką możliwość, ewentualnie coś z ostatnich dostaw z nowszym typem zgarniacza.
Generalnie te wpisy można przenieść do odpowiedniego wątku.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Jeszcze zanim PIKO pomyślało o "08" to dawno temu zrobiłem EP08-005.

Zobacz załącznik 1023638
Super malowanie. A jak było z antenami radiołączności w tym okresie - czy masz dane? Bo szczerze, mam wątpliwości czy zostawić, czy zdjąć z tej, w której mam przebite przydziały. Miałaby pozować na wersję fabryczną z końcówki 1975.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Super malowanie. A jak było z antenami radiołączności w tym okresie - czy masz dane? Bo szczerze, mam wątpliwości czy zostawić, czy zdjąć z tej, w której mam przebite przydziały. Miałaby pozować na wersję fabryczną z końcówki 1975.

Tą co robiłem, to była z anteną. Model robiłem dla znajomego, którego ojciec obsługiwał 005 w takim malowaniu, więc chyba była już w tedy antena kopułowa, bo kazali zostawić.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
W połowie lat 70. XX wieku anteny były już na wielu lokomotywach, więc można przypuszczać, że te obsługujące najbardziej prestiżowe pociągi anteny miały.