• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Pytanie - czy bardzo trzeba się przyglądać, aby zobaczyć to kiepskie malowanie? Słyszałem kiedyś taką anegdotę: sąsiad skarży sąsiadkę, że chodzi nago po swoim ogrodzie za żywopłotem. Sąd pyta owego pana, czy widzi ją codziennie i bezpośrednio, on odpowiada: "o tak to nie, ale jak wejdę na drabinę to tak." Więc czy to przeszkadza i widać to z daleka (do tego mamy już świadomość tej wady) czy też można z tym żyć (ostatecznie można by złożyć zbiorowy pozew przeciw firmie Piko za wadliwe wykonanie swojego produktu - pytanie czy warto). Mam już kupioną nową siódemkę, ale jeszcze jej nie mam fizycznie w rękach i nie widziałem czy ta wada bardzo rzuca się w oczy.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
A czy przypadkiem EU07-323 nie była wykonanana tą samą metodą - czoło malowane trdycyjnie, a boki druk UV? Według mnie tak jest, więc nie rozumiem skąd nagle taki zryw? Osobiście nie przepadam za tą metodą druku, ale to producent podjął taką decyzję i wybrał tą technologię i ja albo kupuję model albo nie i to jedyny mój wpływ na producenta. Teorie o pozwach zbiorowych są zabawne :)

PS. prze tą metodę nadruku mocno zastanawiam się nad nową SU46 w czerwonym malowaniu - bardzo chciałem, a teraz czekam aby przed zakupem zobaczyć jak to wygląda na żywo.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
A nie zauważyliście tej różnicy malowania w poprzednim modelu?
DSC04353.JPG

czyli Piko trochę "chałturzy" tak po cichu; swoją drogą chciałbym wiedzieć, o ile wzrósłby koszt siódemki jakby była wykonana z jakością SM?
Ile kosztowała nowa siódemka od SM jak była w normalnej sprzedaży na rynku?

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.741 443 99
A mógłbyś zrobić zdjęcie?
Na facebook PIKO POLSKA sesyjka jest. Kilka fotek modelu EU07-343 z tej sesji:

71.jpg

72.jpg

73.jpg

74.jpg

75.jpg

76.jpg

77.jpg

źródło: Facebook PIKO POLSKA

Fota dachu oryginału, gdzie widać też trochę dachu: KLIK (dla chętnych :) ). Z różnic?.... ślazgacze na pantografach. Tylko ta fotka jest z 2017 r. a rewizja na modelu 2009. Może wcześniej były inne....

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Taka mała dygresja - kilka dni temu widziałem na peronie zieloną siódemkę z wakacyjnym składem do Kołobrzegu, więc nie wszystkie teraz są w "barwach IC". Niestety nie pamiętam numeru.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
-323 z pierwszej serii sprzed kilku miesięcy - na zdjęciu - malowane było tą samą techniką, ale dużo lepiej to zrobili niż teraz
Obok -198
Zobacz załącznik 752739
Też się zastanawiam, czy to jest problem z wykonaniem (patrząc po zdjęciach nowej SU46 i nowym EU07 problem z kolorem niebieskim), czy kwestia zdjęć i użytego oświetlenia/filtrów?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Wczoraj odebrałem swoją EU07 343 i faktycznie jak się przyglądam lokomotywie to jest taka gradacja na ryflowanej części pudła oraz na górnym pasie. Natomiast czoło lokomotywy jest wyraźne. Patrząc na choćby ST44 1231 czy EU06 08 to te lokomotywy są jakby "full HD" a siódemka to taki dobry" analog" Nie zmienia to jednak dla mnie ogólnego wrażenia. Wraz z wagonami Robo 2 kl i 1 kl oraz wagonu Piko i Tillig 2kl mam fajny skład TLK
Na facebook PIKO POLSKA sesyjka jest. Kilka fotek modelu EU07-343 z tej sesji:

Zobacz załącznik 752734

Zobacz załącznik 752735

Zobacz załącznik 752736

Zobacz załącznik 752737

Zobacz załącznik 752738

Zobacz załącznik 752740

Zobacz załącznik 752741

źródło: Facebook PIKO POLSKA

Fota dachu oryginału, gdzie widać też trochę dachu: KLIK (dla chętnych :) ). Z różnic?.... ślazgacze na pantografach. Tylko ta fotka jest z 2017 r. a rewizja na modelu 2009. Może wcześniej były inne....
Tylko że właśnie o te zdjęcia jest tu dyskusja i chciałem, aby kolega, który już kupił najnowszy model pokazał jakieś swoje zdjęcia w celach porównawczych. Zgodzisz się chyba że mną, że zdjęcia z profilu Piko nie zachęcają do zakupu...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
ślazgacze na pantografach. Tylko ta fotka jest z 2017 r. a rewizja na modelu 2009. Może wcześniej były inne....
Ślizgacze, nie ślazgacze, ale rzeczywiście, wcześniej były inne, takie, jak na fotce. Nie wiem jednak dokładnie kiedy wprowadzono nowe, podwójne, z wkładkami grafitowymi, a nie miedzianymi, jak dawniej. Całkiem możliwe, że w 2009 roku stosowano jeszcze miedziane, ale pewności nie mam.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.059 276 41
Przyjrzyjcie się na te źarnka kaszy po obu stronach debilnego ICCC ...Tego nie da się zrobić inaczej jak nadrukiem.( a może się da ? )
W z.z p. polecieli po całości nadrukiem cały boczny niebieski pas.
Takie VI epokowe "malunki" rodem z kuchennego dizajnu na oryginalnych lokomotywach, później tak wychodzą w modelu...
Jak słabiej wyjdzie nadruk ...macie co macie -
wygniota nadrukowanego butami .
Powinna być na to obniżka ca.30% ...

Jak zadebiutuje ET21 ! I zobaczycie jej jakość ! :obcy:
Nikt już o hobby modelu EU07-343 ICCC nie będzie pamiętał...

Ostatnio edytowane:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.643 47 0
Zatem gołym okiem jest to pewnie jeszcze mniej widoczne. Przyznam że na zdjęciach Piko wyglądało to o wiele gorzej. Owszem idealnie nie jest, ale w miarę do zaakceptowania a jak ktoś lubi tabor spatynowany tak jak ja to byłoby do ukrycia. Teraz przyglądam się swojej 323 i widzę że zrobione tą samą metodą, ale odnoszę wrażenie że nieco lepiej. Być może to tylko kwestia zdjęć.:rolleyes:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.534 112 11
Przyjrzyjcie się na te źarnka kaszy po obu stronach debilnego ICCC ...Tego nie da się zrobić inaczej jak nadrukiem.( a może się da ? )
W z.z p. polecieli po całości nadrukiem cały boczny niebieski pas.
Takie VI epokowe "malunki" rodem z kuchennego dizajnu na oryginalnych lokomotywach, później tak wychodzą w modelu.
W pełni popieram.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.059 276 41
Oglądałem EU07 - 343 ICCC na żywo w sklepie Przystanek ...
Z bardzo bliska ca.15cm widac różnicę powłoki lakierniczej boków względem przodu na nie korzyść.
Bok jest jakby minimalnie przypylony, jest to ewidentna różnica faktury farby ...

Ale już z odległości 50cm jest to prawie nie widzialne ...
Będąc fanem VI epoki raczej kupiłbym ten model , ale fakt niedopracowania nadruku jest faktem ...

Tak czy owak ... ET21 Piko będzie dużym wydarzeniem !
Sadzę że znajdą się fani konstrukcji którzy będą się seryjnie ubierać w każdą lub prawie każdą edycję .
Miałem przyjemność dłuższej merytorycznej rozmowy z p.Grzegorzem Gransickim ...
Piko jeszcze nie jeden raz nas pozytywnie zaskoczy , w Piko ma miejsce szeroki zakres wstępnych i zaawansowanych projektów trakcji i taboru PKP z naciskiem na jakość i walory elektroniczne !
Doktor Wilfer ( mający kosmiczne wręcz wskaźniki cybernetyczne ! ) trzyma cały czas rekę na pulsie polskiego rynku ...
Możecie spać spokojnie bez masek ... ;)
Gorzej może być z Waszymi portfelami dlatego bezwzglednie tnijcie koszty !
Zero pseudoimprez kulturalnych,omijajcie łukiem tzw gas!tronomię ,pozbącicie się motoblachosmrodów i Zero abonamentów !
Zero syntetycznej wódki i chemicznych napoi piwopodobnych i Zero na tace dla przebierańców w albach zamiast w ornatach ! :D
Poprostu puście ich wszystkich z torbami na rzecz polskich konstrukcji marki Piko ! :cool: