• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET41

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.683 146 19
Trąbią tu NOWY VARIANT FORMY. Jestem ślepy? Co zmienili oprócz ślizgu na odbieraku, do czego formy nie trzeba ruszać...? :niepewny:

Zobacz załącznik 1143651
Tak to nazywają - form variante / nowy wariant formy. Nie mieli takiego opracowanego, gdy powstawały projekty modeli w 2013 roku. Gdyby mieli wywalone na rynek, zrobiliby taki jak poprzednio - pojedynczy ślizgacz. Specjalnie do tego modelu utworzyli nowy wariant. Dla nich to dodatkowa robota do zrobienia, którą mało kto doceni, a która kosztuje. Jeśli można coś zmienić, aby było dobrze, to to robią. Wiadomo, że chciałoby się więcej (przede wszystkim reflektory), ale dobre i to. Przynajmniej nie trzeba samemu zmieniać ślizgaczy.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.246 487 18
Tak to nazywają - form variante / nowy wariant formy. Nie mieli takiego opracowanego, gdy powstawały projekty modeli w 2013 roku. Gdyby mieli wywalone na rynek, zrobiliby taki jak poprzednio - pojedynczy ślizgacz. Specjalnie do tego modelu utworzyli nowy wariant. Dla nich to dodatkowa robota do zrobienia, którą mało kto doceni, a która kosztuje. Jeśli można coś zmienić, aby było dobrze, to to robią. Wiadomo, że chciałoby się więcej (przede wszystkim reflektory), ale dobre i to. Przynajmniej nie trzeba samemu zmieniać ślizgaczy.
Dla nich? A dla nas (ROBO i SM) nie? To ja bym chyba na co drugiej siódemce musiał pisać nowy wariant formy :ROFL:

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
151 3 0
To ciekawe, że nazywają to "wariantem formy", bardziej wygląda mi to na "wariant akcesoriów". "Wariant formy" brzmi jakby coś z samym pudłem lokomotywy zmieniali. A współczesny ślizgacz pantografu przyda się w jeszcze innych modelach zrobionych na epokę VI: EU07, EN57...

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.083 57 2
Dla nich? A dla nas (ROBO i SM) nie? To ja bym chyba na co drugiej siódemce musiał pisać nowy wariant formy :ROFL:
Coś, ktoś, gdzieś... I komentarze się sypią. A rzeczywistość jest inna, mało komu chce się chwilę pomyśleć czy sięgnąć do źródła - niemieckiej wersji strony Piko.
Na stronie Piko przy tym modelu w języku niemieckim stoi: "Formvariante", w języku angielskim "Shape variant". Nigdzie nie ma słowa "nowy".
W języku polskim ktoś może i napisał "nowy wariant formy", ale znaczy to tylko, że ów osoba lubi "masło maślane", wszak każdy wariant formy, jest co do zasady "nowy" (do momentu wydania kolejnego).
Wymądrzę się ;) jeszcze wspominając, że przy kolejnym wydaniu danego modelu, z kolejnym numerem bocznym czy innym malowaniu, firma Piko dość skrupulatnie trzyma się zasady opisywania takiej pozycji jako "Formvariante". W przypadku zupełnie nowej konstrukcji firma stosuje opis "Formneuheit" czy "Neukonstuktion" :)