• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ET41

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Wychodzę z założenia, że na pewno nie będzie z nimi niespodzianek.
Starsze PIKO robiły mi niespodzianki, ale nie miałem w rękach wersji 5. Generalnie zniechęciłem się do dekoderów PIKO, więc od jakiegoś czasu zamawiam analog + ESU. ZIMO jest dobre technicznie, też polecam.

Natomiast każdy producent może mieć nagrane inne dźwięki. Myślałem, że o to chodzi ludziom, którzy czekają 3 miesiące na PIKO. Ale jak tylko o brak niespodzianek, to spróbuj w jakimś sklepie znającym się na DCC zamówić dekoder ESU z ich konfiguracją. Liczę, że nie pożałujesz.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.695 443 99
Natomiast każdy producent może mieć nagrane inne dźwięki. Myślałem, że o to chodzi ludziom, którzy czekają 3 miesiące na PIKO. Ale jak tylko o brak niespodzianek, to spróbuj w jakimś sklepie znającym się na DCC zamówić dekoder ESU z ich konfiguracją. Liczę, że nie pożałujesz.
Sugerujesz, że gdy w ofercie dekodera innego niż od PIKO napisali /w autoryzowanym sklepie/, że jest dedykowany do ET41 i z dźwiękami od ET41, to można się mimo to nadziać na 'dźwięki takie sobie' i że te fabrycznie 'wgrane' przez PIKO w ich dekoderach są najlepsze? Są niejako wzorem? Już kiedyś gdzieś w temacie od ST44 PIKO czytałem, że ktoś narzekał na dźwięki fabryczne. Chcąc ucyfrowić analoga chyba dobrze jest generalnie skupić się na osobie profesjonalnie się tyn zajmującej. Zakup u takiego źródła powinien być udany. Mam na myśli ELVIS Model, czy DCC24.... Te źródła kitu raczej nie wciskają.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Sugerujesz, że gdy w ofercie dekodera innego niż od PIKO napisali /w autoryzowanym sklepie/, że jest dedykowany do ET41 i z dźwiękami od ET41, to można się mimo to nadziać na 'dźwięki takie sobie' i że te fabrycznie 'wgrane' przez PIKO w ich dekoderach są najlepsze?
Przecież sugeruję, żeby przejść na ESU :D Ale nie pojadłem wszystkich rozumów, więc poszukuję odpowiedzi, dlaczego ludzie czekają 3 miesiące na dekoder PIKO do ET41. Czy nowe PIKO ma coś, czego ESU nie ma? Z moich własnych doświadczeń z innymi modelami, dekodery PIKO zawsze były technicznie gorsze od ESU i ZIMO. Na dźwięki PIKO do niektórych innych modeli (np. EN57) ludzie narzekali. Mam dekoder PIKO 4.1s kupiony na Forum za pół ceny i do niego wgrałem dźwięk EU07. W tym przypadku wolę ESU LS5. Ale nie miałem nigdy w rękach PIKO wersji 5, którą firma tak zachwala. Jeżeli nie znajdziesz istotnych zalet, to następnym razem przejdź na ESU.

Chcąc ucyfrowić analoga chyba dobrze jest generalnie skupić się na osobie profesjonalnie się tyn zajmującej. Zakup u takiego źródła powinien być udany. Mam na myśli ELVIS Model, czy DCC24.... Te źródła kitu raczej nie wciskają.
No właśnie, to sugerowałem.

Ostatnio edytowane:

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
271 10 2
Modele Piko na ich dekoderach działaja bez problemu więc ostatnio raczej czekam na wydanie z dekoderem producenta, mam kilka na ESU w Piko i nie jestem zadowolony z jazdy dźwieki ok, Zimo mam raczej starsze generacje i w modelach głównie Roco większośc bez problemowo jazda i dźwięk.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Modele Piko na ich dekoderach działaja bez problemu więc ostatnio raczej czekam na wydanie z dekoderem producenta, mam kilka na ESU w Piko i nie jestem zadowolony z jazdy dźwieki ok
Uff nie jestem sam.
Już jakiś czas temu zacząłem kupować modele Piko z ich dekoderami dźwięku i wiele problemów z jazdą się rozwiązało. Sprzedałem dekodery dźwięku ESU seria5 ze względu na brak dostępu do CV6 (prędkość średnia) gdzie okazuje się, że ma to ogromne znaczenie przy sterowaniu z pokładu i Train.
EU07 na dekoderze ESU z dźwiękiem nigdy nie jeździła poprawnie, zawsze był problem z ruszaniem, jazdą ze stałą prędkością i hamowaniem. Spędziłem wiele czasu na konfigurację CV oraz programowanie automatyczne, niestety lipa. Na dekoderze od Piko wszystkie bolączki znikły.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Może coś więcej na ten temat, jakieś konkrety.
Zdarzało się, że PIKO 4.1 ruszał z kopyta na pełnej prędkości, zupełnie nieproszony. Nawet adres dekodera nie był wybrany na sterowniku. Typowo, po wyciśnięciu STOP na myszy Roco. To samo robiły mi dekodery D&H. Po wyłączeniu trybu analogowego problem na razie zniknął.

Już jakiś czas temu zacząłem kupować modele Piko z ich dekoderami dźwięku i wiele problemów z jazdą się rozwiązało.
Co do płynności jazdy - pewno kwestia zaprogramowania parametrów PWM do danego typu silnika. Kupując zaprogramowany fabrycznie, masz to już prawdopodobnie zrobione. W pozostałych przypadkach musi to zrobić sklep, albo sam użytkownik. ESU LS5 programowane w sklepie DCC24 nie miały u mnie problemów z jazdą (modele EU07, ET21, ET41, EN57). Z wcześniejszymi LS4 też nie miałem problemów (używałem w PIKO ET22 i to był jeden z najlepiej jeżdżących modeli).

Temat PIKO 4.1 jest już historyczny (chyba, że ktoś kupuje), a wersji 5 nigdy nie miałem w rękach.

Sprzedałem dekodery dźwięku ESU seria5 ze względu na brak dostępu do CV6 (prędkość średnia)
Przecież to jest w ESU LS5 (co prawda tylko w trybie DCC, ale rozumiem, że o takim trybie mówimy).

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Dźwięki zapowiedzi stacyjnych to temat rzeka - o ile są, ja nie używam poza jednorazowym sprawdzeniem. Ale ładowanie zapowiedzi pociągu TLK do lokomotywy towarowej ep. IV to już nie pasuje całkowicie :D

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Dekoder do ET41 pewno ma ten sam schemat dźwięków, co do EU07, którą używano przez wszystkie epoki do wszystkich rodzajów pociągów. Powodzenia w dobraniu pasującej zapowiedzi, która zadowoli choćby 10% użytkowników :D.

Niezmiennie polecam moduły dźwiękowe do stacji (czy ogólnie do makiety), jeżeli ktoś chce mieć zapowiedzi i wszelkie możliwe dźwięki "lokalne".

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Tak, oczywiście - pochodzi ze wspólnego schematu dźwięków, nie oczekuję tutaj wersji specjalnych dekoderów do poszczególnych epok. Nie jestem pewien, czy dekoder jest ten sam co w EU07 (nie sprawdzałem połączeń elektrycznych między członami, czy nie ma tam i2c) - any way, chodziło mi o samą obecność tekstu "pasażerskiego" w loku towarowym.

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
111 26 2
Tak, oczywiście - pochodzi ze wspólnego schematu dźwięków, nie oczekuję tutaj wersji specjalnych dekoderów do poszczególnych epok. Nie jestem pewien, czy dekoder jest ten sam co w EU07 (nie sprawdzałem połączeń elektrycznych między członami, czy nie ma tam i2c) - any way, chodziło mi o samą obecność tekstu "pasażerskiego" w loku towarowym.
Ale te lokomotywy w tym malowaniu jeżdziły np z expresem "Krakus" z Krakowa do Warszawy , wiec nie były tylko używane w ruchu towarowym .