• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
Po zdjęciach to ja o dziwo jestem optymistą i mam nadzieję, że tym razem tych reflektorów nie trzeba będzie od razu zmieniać.
btw. Zastanawia czemu nie ma dalej od nich zdjęcia loka pomalowanego nawet wstępnie?
pozdrowienia
Szymon

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
Po czym poznajesz? Z tego co widzę przewodów jest tyle samo co w EU07 jak i SP45 (4 przewody).
Czyli niestety nici z wydzielonego czerwonego światła na prawą/lewą stronę.
Cytat z instrukcji:
Belegung der PluX Schnittstelle / Obłożenie złącza Plux22 / Assignment of PluX interface:

F0f / F0r - weisse Stirnbeleuchtung v+h / światła czołowe białe z przodu i z tyłu / white headlight front and rear
AUX1 - Zugschlussbeleuchtung hinten (rot) / światła końca pociągu z tyłu (czerwone) / train end light (red)
AUX2 - Zugschlussbeleuchtung vornen (rot) / światła końca pociągu z przodu (czerwone) / train end light front (red)
AUX3 - Führerstandsbeleuchtung vorne (FS1) / podświetlenie kabiny maszynisty z przodu (FS1) / driver cab light front
AUX4 - Führerstandsbeleuchtung hinten (FS2) / podświetlenie kabiny maszynisty z tyłu (FS2) / driver cab light rear
AUX5 - Maschinenraumbeleuchtung / podświetlenie przedziału maszynowego / machine room light
AUX6 - Rangierlicht / światła manewrowe / shunting light
AUX7 - nur oberes Spitzenlicht / tylko światło górne / only upper headlight
AUX6 + AUX7 - Rangiersignal „Pc2“ / sygnał „Pc2“ / shunting light „Pc2“
AUX6 - Rangiersignal „Tb1“ / sygnał „Tb1“ / shunting light „Tb1“
AUX1 + AUX2 + AUX7 - Rangiersignal „Pc6“ / sygnał „Pc6“ / shunting light „Pc6“

Tylko nie wiem jak chcą to zrobić, skoro ich dekoder, a właściwie ESU V4.0 Plux22 nie ma tylu wyjść funkcyjnych. Czyżby extra dekoder dla tego modelu?
[DOUBLEPOST=1491374785][/DOUBLEPOST]
też widzę cztery. A czy ktoś wie cóż za silnik tam będzie?
Silnik pewnie taki sam jak w SP45, czyli 5-cio biegunowy.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
755 84 8
Z ESU website:
"..the all-new PluX22 Version has even nine function outputs!). They are separately dim-able and can be allocated individually to different light functions such as flashing light, firebox flicker, strobe – and double strobe, Ditch Light etc."...

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
Z ESU website:
"..the all-new PluX22 Version has even nine function outputs!). They are separately dim-able and can be allocated individually to different light functions such as flashing light, firebox flicker, strobe – and double strobe, Ditch Light etc."...
Ale w którym miejscu to piszą, bo z tego co się orientuję, to mowa o dekoderach jazdy.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Przy oznaczeniu "Pc2" autor instrukcji napisał "Rangiersignal", czyli światła manewrowe, a załączenie podanych w instrukcji Auxów spowoduje zaświecenie górnego i jednego światła białego dolnego.
Nie wiem czy dobrze rozumiem - jednego światła dolnego, ale z obu stron.
Do tego jeśli uruchomimy górne światło oraz oba czerwone (o ile nie będą rozdzielone), będzie wyglądało trochę... dziwnie to Pc2.
Ale poczekamy do premiery i zobaczymy.

Reakcje
4 0 0
[DOUBLEPOST=1491423262][/DOUBLEPOST]
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie.
Na którym pinie są te funkcje 8 i 9 w dekoderze ze złączem Plux22, może podaj linka, albo zrób zdjęcie, bo ja tych funkcji nie mam w dekoderze. A może numer dekodera
Hallo.
Czemu nie ma Cię w Dortmundzie?
Źle czyta, to i źle pisze. Loksound XL ma AUX1 - AUX10.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
755 84 8
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie.
Na którym pinie są te funkcje 8 i 9 w dekoderze ze złączem Plux22, może podaj linka, albo zrób zdjęcie, bo ja tych funkcji nie mam w dekoderze. A może numer dekodera
56497 LokSound V4.0 "Universal sound for reprogramming", PluX22, Gauge: 0, H0

To o czym napisalem w temacie Plux22 w wydaniu ESU jest na ich stronie, mozna odnalezc. Mam cala plejade roznych dekoderow, ale najnowszego Plux22, nie posiadam rowniez. Mozna ewentualnie wrzucic pytanie na ich forum eng/ger.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
To o czym napisalem w temacie Plux22 w wydaniu ESU jest na ich stronie, mozna odnalezc. Mam cala plejade roznych dekoderow, ale najnowszego Plux22, nie posiadam rowniez. Mozna ewentualnie wrzucic pytanie na ich forum eng/ger.
Jakoś nie potrafię odnaleźć tego na ich stronie. I też mam całą plejadę dekoderów i to najnowszych, bo tak trochę nimi handluję, więc jako takie pojęcie muszę mieć.
Dziękuję za schemacik, to jest dekoder jazdy i to potwierdza to, o czym pisałem wcześniej.