Sam nie jestem zwolennikiem odtwarzania zapowiedzi w lokomotywie, ale przynajmniej to też słychać z daleka
Co do słyszalności z pozycji obserwatora, masz słuszność.
Ale użyteczność tego jest ograniczona, jeżeli zapowiedź w ET22 jest np. "Po torze przy peronie drugim przejedzie pociąg towarowy". Albo w SM42 "Pociąg osobowy z Leszna wjedzie na tor przy peronie...".
Przecież lokomotywa nie może na stacji zapowiadać przyjazdu samej siebie - więc siłą rzeczy, jesli używamy w niej tych dźwięków, to służą one do zapowiadania
innego pociągu
Stąd moja sugestia, by takie
zapowiedzi stacyjne zrealizować na samej stacji, a nie w loku.
A EU07 z epoki IV zapowiada jakiegoś Intercity
Jak już Koledzy wspomnieli,
dobre byłoby wykorzystanie ograniczonej przecież liczby F-ów do wszelakich dźwięków zewnętrznych samego loka, oraz do pełnej sygnalizacji.
Dźwięki wewnętrzne są ciekawe, ale warto zdać sobie sprawę, że słuchamy je jako drużyna trakcyjna, nie jako obserwator zewnętrzny. Tym samym,
dźwięki wewnętrzne mogłyby być emitowane przez manipulator (np. aplikację Z21 na tablecie/smartfonie), a nie przez loka. Zwłaszcza, że takie aplikacje jak Z21 potrafią pokazywać pulpit maszynisty z urządzeniami sterującymi jak w prawdziwym loku. Są nawet loki z kamerami, gdzie oprócz pulpitu widać widok przed lokiem. Czyli osoba sterująca lokiem wczuwa się w maszynistę, a obserwatorzy są obserwatorami - to są różne role.
Dekodery dla loków są obecnie programowane tak, że oferują pewien wybór spośród 3 rodzajów dźwięków:
- dźwięki wewnątrz loka
- dźwięki na zewnątrz
- dźwięki dworca
Jednak nie ma dość F-ów, by porządnie zrealizować wszystkie 3 grupy dźwięków i funkcje świateł, silnika...
Natomiast co do jakości dźwięku: ogromne znaczenie ma komora rezonansowa głośnika. Współczesne dekodery ESU czy Zimo są w stanie odtworzyć i zmiksować piękne dźwięki, ale nie zrobią tego, jak nie mają odpowiedniego urządzenia wykonawczego.
Wiem, są różne "niedasie" np. brak miejsca, albo miejsce zasłonięte jakims metalem... A co powiecie,
żeby za lokiem jechał wagon, w którym jest duży głośnik, a pomiędzy wagonem a lokiem sprzęgi przewodzące? Dekoder ma przeważnie wyjście na 2 głośniki, można drugi (opcjonalny) zrealizować w taki sposób.
Dzięki za info o Digi Tools - nie próbowałem, następnym razem zaryzykuję