• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.658 123 86
Te wagony trójosiowe to bez urazy dezajnersko słabe (oryginały). Nijak nie doruwnują wyglądem czterosiowym np. typu FALNS. Tak, tak wiem to inny typ użytkowy. Taka dygesja... mnie się nasunęła...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.713 39 4
Faln-s to przecież Talboty. A PMP-PW talbotów 4-o osiowych nie miała. Dwu osiowych polskich jeszcze nikt nie robi, a mieli Ft. A te 3-osiówki ładnie się prezentują jako ganzzug.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Faln-s to przecież Talboty. A PMP-PW talbotów 4-o osiowych nie miała. Dwu osiowych polskich jeszcze nikt nie robi, a mieli Ft. A te 3-osiówki ładnie się prezentują jako ganzzug.
Może ktoś z nas czegoś nie wie. Mączki i Szczakową miały 24Ve w 90tych. Więc czy były jeszcze w spadku po PMPW czy też już od kupowane potem.

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
335 2 0
Fajne, mnie by interesowała kiedyś wersja pierwszego z prawej z wagonami 3-osiowymi co ktoś na forum robi. Mam jakiś sentyment do tego. Może namówi się PIKO Polska do serii limitowanej.
@robertkroma u mnie co prawda model obok (czyli 67) zestawiony z wagonami 15W prezentuje się tak (chyba o taki zestaw piaskowy chodzi?)
3E od @m_zntk
15W od @Ranger

Pamiętam takie zestawy jak jeździły na KWK "Wujek"
1691420779358.png

1691420803853.png

1691420824747.png

1691420879963.png

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
Gryzą mi się trochę ze sobą te oznaczenia z kopalniami piasku. U góry Szczakowa, niżej przydział do Kotlarni, mimo że Sputnik o tym numerze nie stacjonował w Kotlarni.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.512 345 18
Fajne, mnie by interesowała kiedyś wersja pierwszego z prawej z wagonami 3-osiowymi co ktoś na forum robi. Mam jakiś sentyment do tego. Może namówi się PIKO Polska do serii limitowanej.
Good luck. Zaraz mogę Ci powiedzieć co z tego wyjdzie... NIC. Bo ile Herr Doktor tego sprzeda? Nawet forma mu się nie zwróci. A o kasie na nowe okulary, nawet ni godomy.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.713 39 4
Ale zawsze może zrobić jak Roco tzw "Sonderserie" w małej ilości bo w modelu tylko są tylko zmiany napisów, więc koszt nowych nadruków, a malowanie typowe PKP-owskie.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
@robertkroma fajnie, że wrzuciłeś te zdjęcia. Byłbyś może w stanie rozszyfrować daty napraw ze Sputników o numerach -25 i ( zwłaszcza) -37. Jeśli ktoś posiada zdjęcia, na których byłoby w miarę dobrze widać oznaczenia z datą naprawy lub dane na ich temat, to proszę się podzielić. Mam w planach budowę piaskowego Sputnika z kartonu w 1:25, bazując na wycinance wydawnictwa Answer. Udało mi się co nieco rozszyfrować z ogólnodostępnych zdjęć i mógłby to być 3E/1 o numerze -32, data z 1990r, żółte czoło, ale nie ukrywam, że najbardziej zależałoby mi na modelu odzwierciedlającym wygląd z lat 80. Wspomniany numer -37, ma dodatkowo na dachu wycięcia pod boczne pantografy, " długie" reflektory i brak sprzęgu ogrzewania i jeśli dobrze widzę rok naprawy, to właśnie jest na pudle 80-ty któryś. Od biedy można jeszcze zrobić w wersji fabrycznej czyli bez oznaczeń z naprawami, ale mimo wszystko jeśli ktoś posiada jakieś dane i udałoby się rozszyfrować, to co jest na zdjęciu, to z góry dzięki za pomoc :)