• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
ET21-375 w kilku zdjęciach

ET21 375 z pociągiem osobowyym relacji Węgliniec  Jelenia Góra oczekuje na odjazd. Węglini...jpg

ET21-375 z pociągiem osobowym relacji Węgliniec - Jelenia Góra oczekuje na odjazd. Węgliniec, 4 kwietnia 1998. Fot. Ryszard Boduszek

ET21-375 w Jeleniej Górze jako pociąg 55135 do Węglińca 13.07.2000.jpg

ET21-375 w Jeleniej Górze jako pociąg 55135 do Węglińca. 13.07.2000. Autor: Dawid Frątczak
Źródło: http://www.dawidfratczak.pl/galeria/033/033-09.jpg

ET21-375 w lokomotywowni Jelenia Góra (24.04.2000).jpg

ET21-375 w lokomotywowni Jelenia Góra. 24.04.2000. Autor: Dawid Frątczak
Źródło: http://www.dawidfratczak.pl/galeria/019/019-01.jpg

Maj 1998 Węgliniec - Gierałtów-Wykroty ET21-375 z pociągiem pospiesznym Wiking relacji Szc...jpg

Maj 1998, szlak Węgliniec - Gierałtów-Wykroty. ET21-375 z pociągiem pospiesznym "Wiking" relacji Szczecin Niebuszewo - Jelenia Góra opuszcza Węgliniec. Autor: Grzegorz Nycz
Źródło: https://wrphoto.eu/details.php?image_id=54115

Zwrócę uwagę na malowanie ramek dolnych reflektorów. Model PIKO nie odwzorowuje prawidłowego malowania podstawy reflektora, do której przykręcana jest ramka. Ramka ma prawidłowy kolor, natomiast podstawa powinna być żółta jak malowanie czoła lokomotywy. W planach mam zamianę reflektorów z PIKO na nowe z manufaktury, więc u mnie nieprawidłowość zniknie. Pierdoła, ale warto mieć świadomość, że PIKO poszło na łatwiznę i czegoś nie dopieścili.
PIKO ET21-375.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.142 121 1
Zwrócę uwagę na malowanie ramek dolnych reflektorów. Model PIKO nie odwzorowuje prawidłowego malowania podstawy reflektora, do której przykręcana jest ramka. Ramka ma prawidłowy kolor, natomiast podstawa powinna być żółta jak malowanie czoła lokomotywy.
O jaką podstawę reflektorów Koledze chodzi:niepewny:
Bo ja na zdjęciu widzę podstawy w kolorze żółtym. Chyba że mówimy o innym elemencie.
45831_51610_Detail_05.jpg

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Nieprecyzyjnie określiłem co miałem na myśli pisząc: "podstawa reflektora" w ET21-375. Nie wiem jak wg DTR-ki są nazwane owe elementy, więc dla potrzeby wyjaśnienia przyjmijmy roboczo: ramkę reflektora, korpus reflektora i kołnierz montażowy.
Reflektor375.jpg

Poniżej zamieszczam drobny fotomontaż na fotografiach modelu ET21-375 od PIKO.
Górny rząd, to dwa rzuty fabrycznego malowania modelu, natomiast w dolnym rzędzie przemalowałem prawy korpus reflektora na kolor żółty.
PIKO ET21-375 porównanie reflektorów1.jpg

W oryginalnej ET21-375 z okresu po naprawie rewizyjnej w 1998, w reflektorach dolnych tylko wąskie ramki były srebrne (przed naprawą były żółte). Korpus reflektora, kołnierz montażowy reflektora i szeroki pas na czole pudła lokomotywy pomalowano tym samym kolorem ...na żółto. W PIKO domniemam, że z powodu trudności w pomalowaniu tak drobnego elementu w dwóch różnych kolorach, zaniechano właściwe odwzorowanie. Mi od razu rzuciły się w oczy za grube srebrne ramki reflektorów, gdy wiem jak ze zdjęć wyglądały na oryginale. Drobnostka, ale warto o tym wiedzieć, szczególnie gdyby ktoś planował montaż lepiej odwzorowanych reflektorów ze szklistymi odbłyśnikami.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.643 381 7
Czy kogoś już totalnie pogięło z tym malowaniem reflektorów? Na prawdę trzeba nie mieć nic do roboty aby uczepić się szczegółu i jechać z nim od długiego czasu. A przykładowo nie razi całe wykonanie reflektora, zwłaszcza górnego, który w wyglądzie do oryginału ma się jak pięść do nosa?
Nie lepiej w nocy spać a nie cudować?...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
Czy kogoś już totalnie pogięło z tym malowaniem reflektorów? Na prawdę trzeba nie mieć nic do roboty aby uczepić się szczegółu i jechać z nim od długiego czasu. A przykładowo nie razi całe wykonanie reflektora, zwłaszcza górnego, który w wyglądzie do oryginału ma się jak pięść do nosa?
Nie lepiej w nocy spać a nie cudować?...
Wyobraź sobie ile modeli by mogło powstać w czasie, w jakim niektórzy tworzą te posty... Nikt nikomu nie zakazuje pisać, ale szkoda, że większość wpisów na tym forum to nie jest twórczość modelarska, czy nawet poprawianie producenta... ale szukanie problemów. Te 'problemy' zawsze będą. Nie ma modeli idealnych. Jak ktoś chce, to zawsze się czegoś doszuka w jakimkolwiek modelu. Czy na tym doszukiwaniu jednak polega to forum, by większość treści zamiast modelarska była tylko pisarska? Szczerze - jak (moim zdaniem) o wiele lepiej wybrzmiał by tamten wpis o ET21, gdyby kolega na poparcie swoich uwag pokazał poprawiony przez siebie model. Tego "ja wam pokażę" mi brakuje. Wielu zauważa, mało kto coś z tym robi.
Pozdrawiam kolegów, z uwagą..... czas ucieka, latka lecą. Nie szkoda wam czasu na 'nicnierobienie'?
A model jaki jest, każdy widzi /gdy go kupuje/.

Ostatnio edytowane:

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Panowie, wyklepałem tu merytoryczne posty przedstawiające zdjęcia oryginalnej ET21-375 oraz oficjalne zdjęcia modelu ze strony PIKO.
Podałem Wam na tacy pewną nieprawidłowość związaną z malowaniem reflektorów, żebyście mieli świadomość, że coś nie zostało odwzorowane prawidłowo i mając tą wiedzę możecie coś z tym zrobić lub nie. Przygotowałem graficzne porównanie, żeby zwizualizować jak to powinno wyglądać, żeby wyglądało jak z oryginalnej ET21-375. Model dopiero co trafił do sklepów, więc nie prędko pojawią się zdjęcia z poprawionym malowaniem.
Mój model prędzej czy później przejdzie zabieg poprawiający reflektory.
W odpowiedzi pod moim postem zamiast czegokolwiek merytorycznego, czytam jakieś wytyki, że nie mam co robić ze swoim czasem i powinienem spać w nocy...
Bolutek, czy Ty masz jakiś problem egzystencjalny? Nic nie wniosłeś do tematu, tylko po raz kolejny marudzisz na forum.
Komuś nie pasuje, że wrzuciłem post w nocy?? Mam taki pewien może mało znany niektórym zawód: maszynista, do tego międzynarodowy.
Bywa, że pracuję o każdej możliwej porze dnia i roku, do tego w PL i w DE. Jeżeli w czasie wolnym mam możliwości i chęci coś napisać na forum, to wytykanie mi czasu kiedy powinienem i kiedy nie powinienem czegoś pisać, jest niedorzeczne.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.713 39 4
Tacy są tu malkontenci. Może tak jak powiedział u mnie pewien kierownik "wzięliby du..ę w troki" i mogli by opracować schemat malowania i napisów na jakiś model czy to dla Robo, Piko czy SM, to wtedy by zobaczyli ile tylko takie coś zajmuje czasu. Ale lepiej wolą wydziwiać, że nie kropki, przecinki itp.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 85 8
Tacy są tu malkontenci. Może tak jak powiedział u mnie pewien kierownik "wzięliby du..ę w troki" i mogli by opracować schemat malowania i napisów na jakiś model czy to dla Robo, Piko czy SM, to wtedy by zobaczyli ile tylko takie coś zajmuje czasu. Ale lepiej wolą wydziwiać, że nie kropki, przecinki itp.
Akurat określenie brania ….. w troki, przeczy życzeniu kolegi kierownika.
By dolać oliwy do ognia, jak już jesteśmy przy temacie świateł - Muzeum Kolejnictwa w Warszawie, Stacja Muzeum:
IMG_7453.jpeg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.142 121 1
Zwróciłbym jeszcze uwagę na rodzaj trąbek umieszczonych na dachu lokomotywy. Na zdjęciach zamieszczonych przez Kolegę @arvent, rzeczone trąbki są "zakrzywione" natomiast na modelu są "proste". PIKO dysponuje dwoma rodzajami trąbek i użycie niewłaściwych bardzo dziwi:( Słabo(n)