• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
554 21 1
That they copy the type of loco we are making is one thing. That we have seen already. But to copy and launch exactly the same number of a model is a new type of escalation in this war.
Klienci wybiorą lepszy model. A traktowanie konkurencji jak wojny dużo mówi o podejściu i pewności siebie jako producenta tej najlepszej dziewiątki... Może to już ten moment?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.371 302 18
Traktowanie konkurencji jak wojny dużo mówi o podejściu i pewności siebie jako producenta tej najlepszej dziewiątki... Może to już ten moment?
PIKO vs ROBO: Y-ki, 406R, EN57
PIkO vs SM: EU07, EP09 - Falnsy nie, bo za późno się i tym dowiedzieli. Jak to nie nazwać wojną?

Fakt, że Pan G jest mocono podpuszczany przez niejakiego Pana z Iławy który by najchętniej widział PIKO wszędzie, i firmy jak Robo, SM i Elvis/Pomniejszone wymiecione z polskiego rynku. Jak to nie jest wojna, to co to jest?

Idę o zakład że następne wyskoczą z Dragonem i Griffinem bo my te loki robimy. Mogli by Game zrobić. Albo SM48. Ale nie. Będa teraz cisneli Dragona ile wleźe byle zapchać rynek. Ludzie nie koniecznie wybiorą „lepszy” model. Ludzie wezmą ten który będzie pierwszy. Wiekszość tak robi.

A co do „tego momentu”. Wiem, że Pan i paru innych się tego doczekać nie możecie… ;-)

Ostatnio edytowane:

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
554 21 1
A co do „tego momentu”. Wiem, że Pan i paru innych się tego doczekać nie możecie… ;-)
To prawda. Nie mogę się doczekać momentu, w którym zrobi pan sobie przerwę od forum, weźmie leki uspokajające, dopnie wszystkich swoich zapowiedzi i doczekam się dziewiątki od Schlesienmodelle, która będzie lepsza od tej pikowskiej. Po zobaczeniu prototypu od Piko już widzę kilka kwestii, w których może być ona lepsza. Obym się doczekał!

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.371 302 18
To prawda. Nie mogę się doczekać momentu, w którym zrobi pan sobie przerwę od forum
To najmnieszy problem…

weźmie leki uspokajające
Nie trzeba leków. Wystarczy trzymać na dystans osoby jak Pana.

Dopnie wszystkich swoich zapowiedzi i doczekam się dziewiątki od Schlesienmodelle, która będzie lepsza od tej pikowskiej.
Nie doczeka się Pan. SM to tandeta. No i napewno się rozpadnie po jednym kóleczku na torcie, i można tylko wstawić do gablotki. Albo do smietnika.

Po zobaczeniu prototypu od Piko już widzę kilka kwestii, w których może być ona lepsza. Obym się doczekał!
Tego się Pan napewno doczeka. Lepszej EP09 od SM. Już nie długo.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.372 473 107
Można by zaryzykować stwierdzenie, że PKP IC chciało wręcz poróżnić, doprowadzić do niezgodny pomiędzy tymi dwoma firmami. Jeśli to by była prawda to jest to niegodne zachowanie, nie wypada tak czynić.:podstepny:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.556 60 1
PIKO ma na pewno przygotowane różne warianty malowań i konfiguracji EP09. A że wybrali teraz akurat ten sam schemat do SM - trudno mi się dziwić, nie chcą być stratni jeżeli by konkurencja miała na tym najwięcej zarobić a nie oni. Można to nazwać złośliwością lub po prostu wyrachowaniem biznesowym. Mają własną fabrykę to mogą sobie pozwolić na przyspieszenie projektu kosztem czego innego. Bez sensu jest natomiast moim zdaniem zaczynanie kolejnych przepychanek.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.783 179 15
Można by zaryzykować stwierdzenie, że PKP IC chciało wręcz poróżnić, doprowadzić do niezgodny pomiędzy tymi dwoma firmami. Jeśli to by była prawda to jest to niegodne zachowanie, nie wypada tak czynić.:podstepny:

Z całym szacunkiem kolego, ale nie doprawiajmy historii to tej opowieści :LOL:

Tu działa po prostu biznes, niech obydwie firmy wypuszczą swoje modele w takiej konfiguracji, malowaniach jak im pasuje.
Czym więcej wariantów, tym lepiej dla nas :)
Jedna i druga firma ma swoich wielbicieli, każdy kupi co zechce.

Zastanawiam się jak długo jeszcze, tu na forum ludzie będą sorry "pierd... " głupoty i narzekać?

Ostatnio edytowane:

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
658 5 2
A w całej tej sytuacji jest jedno pozytywne zaskoczenie - PIKO po raz pierwszy przygotuje na nasz rynek wariant/formę pod model który był jedyny w całej serii -tzn. z zezami w obudowie "klasycznych" reflektorów. Wcześniej wybierali najbardziej optymalny wariant formy lub dwa i zmieniali tylko malowanie i nie wypuszczali modeli które różniły się detalami. A tu zaskoczenie bo będą min, 3 warianty - bo zapewne jeszcze wersja z klasycznymi lampami - bo chyba nie ominą V - epokowców?
PS. Jednak konkurencja zmusza do działania.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
A w całej tej sytuacji jest jedno pozytywne zaskoczenie - PIKO po raz pierwszy przygotuje na nasz rynek wariant/formę pod model który był jedyny w całej serii -tzn. z zezami w obudowie "klasycznych" reflektorów. Wcześniej wybierali najbardziej optymalny wariant formy lub dwa i zmieniali tylko malowanie i nie wypuszczali modeli które różniły się detalami. A tu zaskoczenie bo będą min, 3 warianty - bo zapewne jeszcze wersja z klasycznymi lampami - bo chyba nie ominą V - epokowców?
PS. Jednak konkurencja zmusza do działania.
Myślę, że będzie też wariant formy z klimatyzatorem na przodzie, skoro opracowano zawieszenie na flexicoilach.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.506 34 1
Idę o zakład że następne wyskoczą z Dragonem i Griffinem bo my te loki robimy. Mogli by Game zrobić. Albo SM48. Ale nie. Będa teraz cisneli Dragona ile wleźe byle zapchać rynek. -)
Osobiście szalenie żałuję, że SM zrezygnowalo/nie planowało Gam. Trudno mi sobie wyobrazić bardziej rozwojowy projekt: wersja elektryczna z silnikiem dojazdowym (dla tych co lubią jeździć elektrowozem na bezdruciu), wersja spalinowa, wersja dual power, a w kooperacji z ROBO, Linki ( w tym na eksport do Czech). Oczywiście przepraszam za wpis nie na temat. Chciałem tylko podrążyć dziurę w brzuchu Drogiego Producenta

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
290 3 4
Jeśli Piko zrobi "Rodzyna" z datą np. 2015 r, bo chyba wtedy otrzymał "zezy" to może zawalczyć o rynek, bo datą rewizji będzie bliższy do będących na rynku wagonów IC. Dla niektórych może mieć to znaczenie.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.633 51 2
Piko wypuściło już ok 32 numer lokomotyw SM/SP32...
W przypadku EP09 jest tylko 46 egzemplarzy. Prawie pewnym jest zatem, że możemy mieć modele tych samych maszyn w tych samych malowaniach od różnych producentów (o ile inni producenci rzeczywiście wypuszczą epoki).
O ile się nie mylę, Roco i Piko wydały już identyczne Vectrony PKP Cargo. W przypadku modeli kolei niemieckich takie doppelgangery są praktycznie codziennością ;) I jakoś nikt z tego powodu szat nie rozdziera :)

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
658 5 2
Akurat w przypadku 046 było pewne że każdy potencjalny producent modelu EP09 go zrobi...
W przypadku PIKO nie było to pewne, a nawet w mojej ocenie było mało prawdopodobne. Nigdy dotąd nie robili dla polskich modeli modyfikacji form czy opracowań dla jednego konkretnego nr modelu - chodzi głównie o lampy. Zawsze wybierali najliczniejszą lub dwie najliczniejsze grupy konfiguracji części/formy i na tym opierali plan wydawniczy. Stąd duże zaskoczenie. Zwłaszcza, że np. w przypadku SM/SP/42 problemem była podmianka komina (nie pamiętam przy którym numerze) bo w produkcji nie przewidzieli takich konfiguracji części itp.. Więc tu spore zaskoczenie. A to, że może się zdarzyć powtórka numeru inwentarzowego przy standardowej konfiguracji lokomotywy i przy serii liczącej 46 sztuk jest jak najbardziej prawdopodobne.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Wiem, że to nie jest koncert życzeń, ale liczę na EP09-046 w rewizji z grudnia 2010 r.
Chciałbym mieć kolejną lokomotywę, na której jeździłem :D
Trzeba będzie odtworzyć siebie samego w skali 1:87 i umieścić w tych wszystkich modelach :D