• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.352 64 5
Osobiście z połowy lat 70-tych ,ale tyle nad tym tematem już żeście przegadali ,bo temat oświetlenia wraca praktycznie z każdym modelem PKP ,że kiedyś postanowiłem pogadać ze starymi maszynistami z Wolsztyna i Poznania i wspominali ,że tak to właśnie wyglądało.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
Teoria mija się z praktyką ,tylko już mało kto pamięta jak to wyglądało w latach 60-tych i 70-tych. I nie chodzi o duże stacje typu W-wa itp. na prowincji nikt przełącznika świateł nie tykał ,było włącz i wyłącz.
O jakim przełączniku mowa? To przecież nie były TRAXX'y czy Vectron'y, w których przełącznikiem wybiera się konkretny sygnał - każdy reflektor miał własny "włącznik/wyłącznik", więc skąd pomysł, że "na prowincji nikt przełącznika świateł nie tykał ,było włącz i wyłącz"? Po prostu nocą (lub przy złych warunkach pogodowych) włączali odpowiednie reflektory, aby wyświetlić dany sygnał.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.047 147 1
Widać, że łaty na ramie już były, ale herbów w oknach drzwi jeszcze nie - kolejna rzecz, którą udało się potwierdzić (y) .
Tylko rodzi się pytanie, czy rzeczone herby były umieszczane na szybach po obu stronach lokomotywy (pewne jest, że od strony przejścia):niepewny:
Jest jeszcze jedno zdjęcie, które pomogłoby w naszych ustaleniach, zamieszczone w wątku Gdy "dziewiątki" były młode...
Zdjęcia nie są mojego autorstwa, pochodzą jedynie z mojego archiwum. Autorami są Wojciech Glass i Piotr Sobolewski (przepraszam, ale nie pamiętam które były czyje). Zdjęcia wykonano w okresie 1990-1994 (?).

Lokomotywa posiada jeszcze stary wzór wycieraczek ale ma już naniesione herby i łaty.
W mojej ocenie zdjęcie zostało wykonane po czerwcu 1990 roku (za lokomotywa widoczne są nowe wagony typu Görlitz90, których pierwsza partia została sprowadzona w tym okresie). Do tego ładna i słoneczna pogoda wskazuje na okres późna wiosna, lato, wczesna jesień.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Ale w jakich dokładnie ustaleniach ma to zdjęcie pomóc? ;) Przecież model Piko nie ma herbów ani łat. Zresztą wkleiłem już link do zdjęcia z 1989 roku gdzie oryginał nie posiada herbów ani łat. Zasadnicze pytanie odnośnie tego modelu jest kiedy oryginał dostał pręciki w lampach.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.047 147 1
Zasadnicze pytanie odnośnie tego modelu jest kiedy oryginał dostał pręciki w lampach.
Na to pytanie będzie można odpowiedzieć, tylko w przypadku pojawienia się zdjęć z lat 1987-89. A z tym jest bardzo słabo...:(
A tak naprawdę wszelkie w tym temacie rozważania trzeba rozpatrywać jak czysto akademicka dyskusja albo dzielenie włosa na czworo;)

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
A mnie się zdaje, że na obu tych zdjęciach jednak widać herby na bocznej szybie.
Przyjrzyjcie się uważnie, na środku szyb widać odwrotną stronę herbu.
Widać ciemny zarys.
Na zdjęciu kolorowym niestety zasłonięty jest czymś przy przedniej szybie, ale część widać.
Na czarno białym widać cały zarys.

13 sierpnia 1990 535600685_1305307891605491_6882586837009161144_n.jpg 13 sierpnia 1990 Zrzut ekranu 2025-08-23 152050.jpg
6 września 1990 Zrzut ekranu 2025-08-23 152714.jpg 6 września 1990 Zrzut ekranu 2025-08-23 152645.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 439 7
Na to pytanie będzie można odpowiedzieć, tylko w przypadku pojawienia się zdjęć z lat 1987-89. A z tym jest bardzo słabo...:(
A tak naprawdę wszelkie w tym temacie rozważania trzeba rozpatrywać jak czysto akademicka dyskusja albo dzielenie włosa na czworo;)
Otrzymał "pręciki" zapewne po zderzeniu się z łosiem albo bizonem. A tak faktycznie - to dyskusja o ilości diabłów na końcu szpilki...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
No to nie kupujcie skoro ma to, ma tamto albo nie ma tego lub tego. 40 lat temu każdy by się cieszył że coś takiego wyszło, a był tylko jeden Gbs.
No, ale nie o to chodzi przecież. Chodzi o to, żeby dociec prawdy i wiedzieć co i jak.
Mimo tego, że ja i tak nie kupię, bo u mnie patyki nie jeżdżą, to jak mogę w czymś pomóc, to to robię.
Więc jak dojrzałem herby, to poinformowałem Was o tym. Co z tym zrobicie, to już Wasza sprawa.
Niepotrzebnie się unosisz i oburzasz.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.293 63 4
Tylko chodzi o takie "biadolenie" że ma jedną plamę, dwie plamy, godło, etc.. Przecież w eksploatacji w lokomotywowni jak widzieli uszkodzenie lakieru przy przeglądzie, to zamalowywali i trudno dociec z jakiego okresu jest jakaś plama. I za chwilę dojdziemy do paranoi że model z eksploatacji nie ma na ścianie czołowej chmury zgarniętych i przyklejonych owadów z każdego przejazdu, wręcz zbrązowiałych poręczy, uświnionych wózków a to stanowiłoby o realnej eksploatacji oryginału, a nie wybłyszczony ale z plamami świecący model. To już jest dla tych co lubią patyny.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 439 7
A najgorsze jest to, że większość biadolących nad wyglądem modelu to ci, którzy EP09 we wczesnej fazie jej eksploatacji nawet na oczy nie widzieli, tylko oglądają zdjęcia z tamtych lat i wynajdują, za przeproszeniem, jakieś "duperele" i dopasowują je do własnej wizji modelu. Nie jestem fanem EP09, ale na przykładzie dotychczasowych modeli choćby EU07 czy SP45 mogę stwierdzić, że będzie to doskonale "odrobiona" lokomotywa...

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.352 64 5
Większość biadolących na różne niedociągnięcia ostatnich wypustów modeli w PKP, to zatwardziali masochiści ,chcą za wszelką cenę udowodnić sobie i światu ,że ich odczucia są naj bardziej przekonywujące i na siłę chcą reszcie wmówić ,że tylko oni mają rację. Nie wiem czemu resztę traktują jak debili którzy nic nie wiedzą? Co najgorsze ta tendencja wzrasta i żadne argumenty do tych "fachowców" od niczego nie przemawia. To chyba oznaka kompletnego ogłupienia społeczeństwa. Smutne....

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Tylko chodzi o takie "biadolenie" że ma jedną plamę, dwie plamy, godło, etc.. Przecież w eksploatacji w lokomotywowni jak widzieli uszkodzenie lakieru przy przeglądzie, to zamalowywali i trudno dociec z jakiego okresu jest jakaś plama. I za chwilę dojdziemy do paranoi że model z eksploatacji nie ma na ścianie czołowej chmury zgarniętych i przyklejonych owadów z każdego przejazdu, wręcz zbrązowiałych poręczy, uświnionych wózków a to stanowiłoby o realnej eksploatacji oryginału, a nie wybłyszczony ale z plamami świecący model. To już jest dla tych co lubią patyny.
A najgorsze jest to, że większość biadolących nad wyglądem modelu to ci, którzy EP09 we wczesnej fazie jej eksploatacji nawet na oczy nie widzieli, tylko oglądają zdjęcia z tamtych lat i wynajdują, za przeproszeniem, jakieś "duperele" i dopasowują je do własnej wizji modelu. Nie jestem fanem EP09, ale na przykładzie dotychczasowych modeli choćby EU07 czy SP45 mogę stwierdzić, że będzie to doskonale "odrobiona" lokomotywa...
A to ci dopiero :LOL:
Zgodnie z potocznie przyjętym znaczeniem słowa "biadolić" oznacza to : narzekanie, użalanie się. Dokładnie to robicie właśnie...Wy dwaj (i Wam podobni) :eek:. Wiecznie narzekacie, że ktoś w inny sposób niż Wy lubi bawić się w swoje hobby. Przy większości tego typu okazji musicie narzekać i biadolić, że ktoś chce dokładnie wiedzieć coś na temat oryginału modelu który kupił. Za każdym razem te niepoważne argumenty typu: zaraz powiecie że model nie ma owadów na przedniej szybie, lub barierka jest nie tak zardzewiała jak powinna być po 183 dniach od wykonania ostatniej rewizji. Zawsze te same z dupy "argumenty". Teraz @Bolutek dodał do listy "argumentów", że jakim prawem dociekam takich rzeczy jak nawet oryginału na oczy nie widziałem bo wtedy mi mama pieluchę zmieniała. Weźcie już przestańcie właśnie WY biadolić.
Kiedy wreszcie pojmiecie, że jak ktoś chce mieć makietę z łukami R2 to ma święte prawo taką mieć, a jak ktoś chce sobie zbudować skład "Ex "Krakus" tak żeby zgadzały się daty rewizji, przydziały i numery wagonów w tym konkretnym dniu to też ma do tego zasrane prawo i ma prawo szukać takich informacji na forach tematycznych jakim to forum jest. Dotarło w końcu? Eeee, na co ja liczę :podstepny::X3:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 439 7
A to ci dopiero :LOL:
Zgodnie z potocznie przyjętym znaczeniem słowa "biadolić" oznacza to : narzekanie, użalanie się. Dokładnie to robicie właśnie...Wy dwaj (i Wam podobni) :eek:. Wiecznie narzekacie, że ktoś w inny sposób niż Wy lubi bawić się w swoje hobby. Przy większości tego typu okazji musicie narzekać i biadolić, że ktoś chce dokładnie wiedzieć coś na temat oryginału modelu który kupił. Za każdym razem te niepoważne argumenty typu: zaraz powiecie że model nie ma owadów na przedniej szybie, lub barierka jest nie tak zardzewiała jak powinna być po 183 dniach od wykonania ostatniej rewizji. Zawsze te same z dupy "argumenty". Teraz @Bolutek dodał do listy "argumentów", że jakim prawem dociekam takich rzeczy jak nawet oryginału na oczy nie widziałem bo wtedy mi mama pieluchę zmieniała. Weźcie już przestańcie właśnie WY biadolić.
Kiedy wreszcie pojmiecie, że jak ktoś chce mieć makietę z łukami R2 to ma święte prawo taką mieć, a jak ktoś chce sobie zbudować skład "Ex "Krakus" tak żeby zgadzały się daty rewizji, przydziały i numery wagonów w tym konkretnym dniu to też ma do tego zasrane prawo i ma prawo szukać takich informacji na forach tematycznych jakim to forum jest. Dotarło w końcu? Eeee, na co ja liczę :podstepny::X3:
Czy kolega wie o czym pisze czy sobotnia, wieczorna pora zaszkodziła? I nie wiem "na co liczy"?...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.047 147 1
Też mnie zastanawia, dlaczego niektórym Kolegom tak bardzo przeszkadza dociekanie czy dany model został w pełni zgodnie odwzorowany względem oryginału. Przecież nie ma obowiązku czytać takich wpisów (jak coś mnie nie interesuje, to taki wpis omijam a nie robię z tego problem).
Po drugie, po to powstał wydzieliny wątek o konkretnym modelu, aby można było przedyskutować wszelkie aspekty z nim związane.
I na koniec. Nie przekonuje mnie argumentacja, że kiedyś to było tak czy siak. Mamy dzisiaj i dzisiejsze standardy. A one się zmieniły i to na lepsze.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.536 519 18
Czemu ich EP09-001 ma krótkie reflektory? Takie miała tylko i wyłącznie 002. Ale. To napewno nie będzie przeszkadzało, bo „marka” ;) ….. i tak grzecznie kupią. (Can I get the next ban please? 12 months this time at least. Thank you, appreciated).