• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.045 128 8
Tutaj jest dokładne wytłumaczenie zjawiska na podstawie świateł czołowych pojazdów:

Question: ”why vehicle headlights have etched lenses”

AI Overview - ”Headlight lenses with etched patterns, common in older cars, use these patterns to focus and shape the light beam, directing it towards the road and preventing glare for oncoming drivers. These patterns act as tiny prisms, manipulating the light rays to achieve a specific beam pattern.

Focusing and Shaping the Light:
The etched patterns on the headlight lens are not just for aesthetics. They are designed to work with the reflector behind the bulb to focus and shape the light beam.
Directing Light Down the Road:
The patterns, often resembling prisms, help direct the light downwards, illuminating the road ahead while minimizing upward glare that could dazzle other drivers.
Preventing Glare:
By manipulating the light, the etched patterns help prevent the light from scattering in all directions, thus reducing the amount of light that reaches the eyes of oncoming drivers.
Older vs. Modern Headlights:
Modern headlights often utilize different technologies, such as complex reflector designs and lens coatings, to achieve similar light distribution. However, the principles behind the etched patterns in older headlights are still relevant in understanding how light is manipulated in headlights”

Informacje dzięki AI Google Gemini

Z tego nasuwa się wniosek, prawdopodobnie użyto nacięć na oszkleniu dla poprawy widoczności i minimalizacji oślepiania.

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
546 458 16
Tutaj jest dokładne wytłumaczenie zjawiska na podstawie świateł czołowych pojazdów
nasuwa się wniosek, prawdopodobnie
Co taki wpis/cytat ma mądrego wnosić do tematu, kolejne dywagacje, domysły, przypuszczenia :niepewny:
Tak na marginesie, wolę odpowiedzi przedszkolaków, które są o wiele ciekawsze i czasami dużo mądrzejsze :D

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
604 19 2
Tutaj jest dokładne wytłumaczenie zjawiska na podstawie świateł czołowych pojazdów:

Question: ”why vehicle headlights have etched lenses”

AI Overview - ”Headlight lenses with etched patterns, common in older cars, use these patterns to focus and shape the light beam, directing it towards the road and preventing glare for oncoming drivers. These patterns act as tiny prisms, manipulating the light rays to achieve a specific beam pattern.

Focusing and Shaping the Light:
The etched patterns on the headlight lens are not just for aesthetics. They are designed to work with the reflector behind the bulb to focus and shape the light beam.
Directing Light Down the Road:
The patterns, often resembling prisms, help direct the light downwards, illuminating the road ahead while minimizing upward glare that could dazzle other drivers.
Preventing Glare:
By manipulating the light, the etched patterns help prevent the light from scattering in all directions, thus reducing the amount of light that reaches the eyes of oncoming drivers.
Older vs. Modern Headlights:
Modern headlights often utilize different technologies, such as complex reflector designs and lens coatings, to achieve similar light distribution. However, the principles behind the etched patterns in older headlights are still relevant in understanding how light is manipulated in headlights”

Z tego nasuwa się wniosek, prawdopodobnie użyto nacięć na oszkleniu dla poprawy widoczności i minimalizacji oślepiania.
To są nacięcia w szkle? Dobra kończymy.

Załączniki

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.045 128 8
To może dobrzy ludzie odpowiedzialni za tę restaurację EP05 wyjaśnia do czego służą te kraty. Co oczywiście nie zmienia prawdziwości mojego wyjaśnienia, co stoi za ukształtowaniem osłony reflektorów. Z resztą w trybie przypuszczeń.
Jednego nie rozumiem, dlaczego tylu forumowiczów obraża się o cokolwiek, a niektórzy idą z tym nieco za daleko.

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
546 458 16
prawdziwości mojego wyjaśnienia, co stoi za ukształtowaniem osłony reflektorów. Z resztą w trybie przypuszczeń.
Jednego nie rozumiem, dlaczego tylu forumowiczów obraża się o cokolwiek, a niektórzy idą z tym nieco za daleko.
Bo to forum to nie sklepowa kolejka do mięsnego a zbędna paplanina nic nie wnosi poza przypuszczeniami jak sam to zauważyłeś. Przypuszczenia to nie prawdziwość. Nie chodzi o obrażanie się tylko sprzeciw wobec zaśmiecania forum. Od pewnego czasu staram się zwrócić na to uwagę w różnych tematach. Niestety Ty i niektórzy nie rozumieją, że lepiej zostawić temat aż ktoś za jakiś czas fachowo wytłumaczy niż bez wiedzy włączać się do dyskusji i podawać jeszcze AI jako źródło wytłumaczenia. Czy trudno to zrozumieć? :niepewny:

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.045 128 8
Hipoteza jest zawsze bardziej interesująca niż pewnik. Na rozwiązywaniu problemów opiera się rozwój cywilizacji. Jedni poszukują, innym trzeba powiedzieć. To normalne. Statystycznie w rozwiniętych społeczeństwach cztery procent populacji ciągnie do przodu pozostałe dziewięćdziesiąt sześć.
Jak nie wiesz to najlepiej nic nie pisz.
Przy okazji, moja uwaga, że w ten sposób nie powinno się do nikogo odnosić. To jest conajmniej bardzo niegrzeczne.

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
546 458 16
Na rozwiązywaniu problemów opiera się rozwój cywilizacji. Jedni poszukują, innym trzeba powiedzieć. To normalne. Statystycznie w rozwiniętych społeczeństwach cztery procent populacji ciągnie do przodu pozostałe dziewięćdziesiąt sześć.
Jeśli według Ciebie rozwiązywaniem problemu i poszukiwaniem rozwiązania ma być stawianie hipotez oraz pytanie o odpowiedź AI i to ma być te 4 % populacji co ciągnie do przodu pozostałe 96 % to ja dziękuję i więcej nie dyskutuję :confused:

Przy okazji, moja uwaga, że w ten sposób nie powinno się do nikogo odnosić. To jest conajmniej bardzo niegrzeczne.
Nie użyłem słów obraźliwych, jeśli czujesz się urażony to przepraszam i jednocześnie proszę uszanuj również mnie jako czytelnika, który woli czytać fachową konkretną wiedzę od hipotez i odpowiedzi AI, dziękuję :)

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.045 128 8
Po przejrzeniu nawet ograniczonego materiału fotograficznego, odbudowana EP05 pod względem świateł czołowych ma pewne niedociągnięcia. Liczba ”drutów” w dolnych reflektorach nie zgadza się z oryginałem. Nie ma też żadnych w górnym, trzecim.
Z kolei, zakładając że „druty” miały za zadanie ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi, dlaczego stosowano je w górnym reflektorze, a pominięto przednią szybę.
W norweskich lokomotywach osłaniano szyby, ale pomijano światła czołowe.
EP05-22 z Wrocławia pod odbudowie specjalnie nie wyjaśnia tajemniczych reflektorów. Zapewne budowniczowie na jakiejś podstawie, te atrapy dołączyli.
Zdarzają się czasem puszczone wodze wyobraźni, jak w tej ET21-66 z Muzeum w Warszawie. Nomen omen, też światła czoła.
Jeśli według Ciebie rozwiązywaniem problemu i poszukiwaniem rozwiązania ma być stawianie hipotez oraz pytanie o odpowiedź AI i to ma być te 4 % populacji co ciągnie do przodu pozostałe 96 % to ja dziękuję i więcej nie dyskutuję :confused:

Nie użyłem słów obraźliwych, jeśli czujesz się urażony to przepraszam i jednocześnie proszę uszanuj również mnie jako czytelnika, który woli czytać fachową konkretną wiedzę od hipotez i odpowiedzi AI, dziękuję :)
Sorki, kolega nie zrozumiał. AI stworzyło to cztery procent. Moja hipoteza dotyczyła owych „drutów”, a wyjaśnienie posługując się AI, dotyczyło pytania o zastosowanie wyżłobień osłon świateł czołowych pojazdów, dla poprawienia ich parametrów. Poza tym, AI wchodzi w nasze życie coraz bardziej, chcemy czy nie. Mój nowy EV używa AI do przetwarzania języka naturalnego na operacje pojazdu.
Niegrzeczny wpis kolegi, który zacytowałem nie był do mnie. Niech kolega przeprosi @xTOMOx.

Ostatnio edytowane:

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.908 35 2

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.333 64 5
Andrzej mam takie pytanie ,czy masz wiedzę czy te pręty miały jakiś wpływ na lepsze rozprowadzanie światła. Kiedyś dawno w samochodach szkła były pofałdowane i tak pomyślałem czy to nie był jakiś pomysł co łączył te dwie cechy?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.827 466 99
Skoro już wyłoniła się dyskusja na temat tych "prętów lub nacięć" wykonanych przez PIKO w EP09 z epoki IV, czy jest ktoś na forum, kto oprócz domysłów okraszanych zdjęciami /z których tak naprawdę nic nie wynika/ , mógłby ze 100% fachową pewnością napisać, czy są to rzeczywiście nacięcia w szkle, czy wspominane pręty w reflektorach? Tak szczerze gdy patrzę na te wszystkie zdjęcia to (biorąc uwagę co tu napisano) nie wiem co to w końcu jest. Owszem, ukazują się kolejne fotki takich reflektorów, ale przyglądając się im można odnieść wrażenie, że nie wyjaśniają do końca tej kwestii.

---> Fotka ze strony "transport szynowy" ukazuje reflektor w którym te "druty bądź nacięcia" są obrócone o pewien kąt, co rodzi wątpliwość, czy może szybka w reflektorze została zamontowana pod kątem....

Piszę ten post w oczekiwaniu na fachową wiedzę, a nie kolejne zdjęcia, jak zasugerował kolega:

uszanuj również mnie jako czytelnika, który woli czytać fachową konkretną wiedzę
Więc może ktoś napisze konkretnie jeśli wie, a nie produkujące kolejne wpisy, gdzie zamiast zakończyć temat konkretną wiedzą, wytykacie sobie niewiedzę.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
Ludzie, pręty (druty) nie mogą kształtować światła - bo jak. Zwykłe wzmocnienie, zabezpieczenie przed uszkodzeniem. Czemu nie szkło zbrojone - nie wiem jak teraz, ale kiedyś nie było tak równe jak tafla szkła i przez to rozproszyłoby światło reflektora. Nie bez znaczenia jest też homologacja (tu pewnie jakieś świadectwo dopuszczenia) które było na zwykłe szkło ochronne.

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 15 2
No teorię powstały różne a to banalna sprawa. Klejone czy hartowane szkło nie było oczywistą sprawą w latach 80tych. Takie zabezpieczenie miało służyć tylko i wyłącznie do ochrony źródła swiatła przy potrąceniu np. zwierzyny. Była to okrągła kratka, coś na kształt tacki do grilla. Pomalowana na biało. Najdłużej uchowało się to, za sprawą znajomego, na EU07-331, zdjęć w internecie jest mnóstwo.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
350 3 0
Andrzej mam takie pytanie ,czy masz wiedzę czy te pręty miały jakiś wpływ na lepsze rozprowadzanie światła. Kiedyś dawno w samochodach szkła były pofałdowane i tak pomyślałem czy to nie był jakiś pomysł co łączył te dwie cechy?
Te pręty nie miały za zadanie rozpraszać wiązki światła. To nie reflektor z samochodu. Takie coś możemy zaobserwować dopiero w reflektorach zabudowanych w trakcie modernizacji. Tam faktycznie szkło halogenu ma charakterystyczne wzory jak w starszych samochodach. Żeby było ciekawiej, to wg dokumentacji konstrukcyjnej wkłady reflektorów w tytule rysunku mają oznaczenie 303D a nie 104E także zerknijmy też zdjęcia lokomotywy spalinowej kryjącej się pod tym oznaczeniem.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
604 19 2
No teorię powstały różne a to banalna sprawa. Klejone czy hartowane szkło nie było oczywistą sprawą w latach 80tych. Takie zabezpieczenie miało służyć tylko i wyłącznie do ochrony źródła swiatła przy potrąceniu np. zwierzyny. Była to okrągła kratka, coś na kształt tacki do grilla. Pomalowana na biało. Najdłużej uchowało się to, za sprawą znajomego, na EU07-331, zdjęć w internecie jest mnóstwo.
I to jest odpowiedź. A nie do roszczepiania światła.

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Reakcje
165 244 9
jacol_placol ponownie jesteś niepoprawny, bo to ty zacząłeś pisać o rozszczepianiu światła : #679
Poczekam na konkrety, trochę powyżej widzę tylko powtarzane domysły, że jest mnóstwo zdjęć i sobie zerknijmy :D

Ostatnio edytowane: