• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

red_tomato

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 0 0
Cześć. To jeszcze jedna fotka ode mnie…
Jestem pod wrażeniem włożonej pracy w przygotowanie modelu. Olbrzymia ilość detali, a wszystko na bardzo wysokim poziomie. Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia…
Z niecierpliwością czekam na model Pana Roberta…
IMG_7734.jpeg

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
695 54 1
Ludzie! O co ta afera?
Jak słyszycie tłokową-to dobrze. Dziewiątki pierwotnie miały tłokową, więc pasuje...egzemplarz już niekoniecznie.

Podsumowując-dźwięk dobry, model zły.:ROFL:
Nigdy w życiu.
Dziewiątki zawsze miały i mają sprężarki śrubowe.

Dobrze, słyszeć tłokowa, która jest sprężarka pomocnicza, przy uruchamianiu lokomotywy EP09.
Gdy lokomotywa jest uruchomiona i gotowa do pracy lub w trakcie pracy, to nie dobrze słyszeć, ponieważ wtedy pomocniczej się nie używa.

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
338 0 0
Nigdy w życiu.
Dziewiątki zawsze miały sprężarki śrubowe.

Dobrze, słyszeć tłokowa, która jest sprężarka pomocnicza, przy uruchamianiu lokomotywy EP09.
Gdy lokomotywa jest uruchomiona i gotową do pracy lub w trakcie pracy, to nie dobrze słyszeć, ponieważ wtedy pomocniczej się nie używa.
Czyli zawierzyłem majstrom z bieżanowa. Bo mówili że na samym początku były tłokowe. Nie sprzeczam się, mea culpa czy cuś...

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
695 54 1
Czyli zawierzyłem majstrom z bieżanowa. Bo mówili że na samym początku były śrubowe. Nie sprzeczam się, mea culpa czy cuś...
Pierwotnie i od samego początku to chyba to samo.;)
Czyli dobrze Ci mowili, ze od początku były śrubowe - bo były i są nadal.
Ty pisałeś o pierwotnie tłokowych, co jest nieprawdą.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
205 6 0
Główne od początku produkcji były śrubowe, tylko że inne niż te które są obecnie bo praktycznie co modernizacja to są wymieniane na inne ponieważ zawsze był z nimi problem i jest w sumie do dzisiaj.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 1 0
Pierwotnie i od samego początku to chyba to samo.;)
Czyli dobrze Ci mowili, ze od początku były śrubowe - bo były i są nadal.
Ty pisałeś o pierwotnie tłokowych, co jest nieprawdą.
Niestety jest prawdą, nawet w dokumentacji fabrycznej przywołany jest agregat sprężarkowy tłokowy. Stosowane na lokomotywach 001 i 002 bardzo szybko zostały zastąpione agregatami śrubowymi Ochsnera i jeździły do naprawy głównej gdzie zostały wymienione na sprężarki GAR-30 Atlas Copco. Na późniejszych modernizacjach dołożono 2 sprężarkę i na różnych lokomotywach jeździły w różnych kombinacjach - Atlas-Knorr, Atlas-Airpol itd. Na dzień dzisiejszy chyba wszystkie 09 mają po 2 sprężarki na pokładzie, jednak to dźwięk przetwornic wirowych z wentylatorami silników trakcyjnych generują największy hałas w tej lokomotywie.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 1 0
Podejrzewam że PIKO dodało anteny jako części dodatkowe dlatego, że na każdej lokomotywie anteny firmy zewnętrzne montowały "jak się panu Mietkowi ustawiło" i nie byli w stanie ustalić jakiejś zależności.
Chyba będziesz musiał popatrzeć na zdjęcia i dopasować sobie pozycję i rodzaj anten do konkretnej lokomotywy.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.556 60 1
Po oglądnięciu zdjęć EP09 na bardzo dużych zbliżeniach zamieszczanych tu na forum miałem wątpliwości odnośnie wykonania tego modelu ale po oglądnięciu "9" w ręce na żywo mogę śmiało powiedzieć, że jest to bardzo ładny model. Mankamenty tu wytykane praktycznie nie rzucają się w oczy. Pasek o nierównej szerokości nie kłuje w oczy tak jak na zdjęciach bo są to małe odchyły, lampy wyglądają ok chociaż coś chyba jest na rzeczy z ich wykonaniem bo na jednej soczewce też wyglądało jakby trochę farba na nią kapnęła z boku. Mogli nie robić tylko malowania uv ale i to na żywo nie zakuło mnie w oczy tak jak myślałem po zdjęciach. Generalnie polecam (y)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Dla zainteresowanych wnętrzem kilka zdjęć. W zestawie z częściami mamy też lusterka w wersji rozłożonej.
Fajne to wygląda. Dla jasności, są to elementy rozmontowanego modelu czy części zamienne? I o jakim "zestawie z częściami" Kolega pisze? Tym z pudełka z modelem?
Lusterka, które są w oryginale same się rozkładają, wystarczy lekko pociągnąć
Rozumiem, że zarówno podczas postoju jak i jazdy lusterka są rozłożone (w reczywistości)?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.375 302 18
Suma sumarum: nie warto wysilić się z modelem na Polski rynek. Ważne, tylko aby puścić jako pierwszy. Połowę modelu wcisnąć do worków, aby samemu poskładać pół modelu, to nie można marudzić na chińskie rączki które jakiś wąż krzywo założą lub za dużo kleju dadzą. Niech klient sobie sam zapaprał. I to za prawie 1000 pe el enów. Uchylam kapelusz przed PIKO. Rozszyfrowali Polskiego klienta idealnie i doją go z niepowtarzalną efektywnością. Chapeau bas.