• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.220 223 0
Jak zwykle. Dobra - wywalić to co niepotrzebne a to co dotyczy EW58 można przenieść do właściwego wątku. :)

miki299

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam kolegów, właśnie zakupiłem en 57 od piko oraz osobno dekoder dźwiękowy piko 5,1 dedykowany do tego modelu, po zamontowaniu brakuje świateł i innego oświetlenia, doszedłem że to wina ustawienia susi. Może któryś z kolegów byłby taki uprzejmy i podpowiedział które cv przestawić?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.250 67 3
Ja w moim modelu mam dekoder ESU LP5.0 i SUSI załączyłem CV124. Najpierw trzeba odczytać wartość wpisaną do CV124 i do odczytanej wartości dodać 8 i taką wartość wpisać do CV124. Ale nie mam pewności czy w dekoderach Piko SUSI załącza się też w CV124.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.918 561 107
Witam kolegów, właśnie zakupiłem en 57 od piko oraz osobno dekoder dźwiękowy piko 5,1 dedykowany do tego modelu, po zamontowaniu brakuje świateł i innego oświetlenia, doszedłem że to wina ustawienia susi. Może któryś z kolegów byłby taki uprzejmy i podpowiedział które cv przestawić?
Zupełnie nie rozumiem dlaczego kolega kupił te elementy osobno. Przecież jest wersja z dźwiękiem i wszystkie problemy się rozwiązują.

miki299

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
W sklepach opisywany jest jako IV ale rzeczywiście na pudełku jest V nich tam, nie jestem aż takim purystą. Kolego Jacek765, przepraszam nie zauważyłem Twojego wpisu wcześniej, dziękuję, sprawdzę jak wrócę do domu ale to dopiero jutro.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.704 464 99
W sklepach opisywany jest jako IV ale rzeczywiście na pudełku jest V nich tam, nie jestem aż takim purystą. Kolego Jacek765, przepraszam nie zauważyłem Twojego wpisu wcześniej, dziękuję, sprawdzę jak wrócę do domu ale to dopiero jutro.
Bo na modelu nadrukowana jest data rewizji na początek lat 90-tych. Nie mam pewności kiedy przenoszono skrzynki przyłączeniowe kablowe z dachu na ściany boczne poszczególnych członów, ale wydaje mi się, że w 1988-1989 roku mogły już być takie, jak wykonało to PIKO. Gdyby więc założyć że jest rok 1988/1989, nanieść nowe oznaczenia i być może pomalować drzwi na niebiesko (nie wiem kiedy żółte weszły do użytkowania), to chyba łapało by się to pod epokę IVc... (piszę o pierwszym wypuszczonym modelu).

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 11 1
Muszą się super sprzedawać te Kible. Nie jest ten całkiem pierwszy którym rynek zalali? To jeszcze się po półkach wala...? :niepewny:

Zobacz załącznik 1150675
Dla mnie a moze też dla innych niech się wala i 15 lat.
Załóżmy mlody kolejkowicz teraz jest zafascynowany epoka VI, ale z czasem cofnie się z ramami zainteresowań troszkę wstecz, kliknie sobie EZTa w sklepie internetowymi za 2 dni ma go na torach. Model pewny, nie sfatygowany, nie macany.
Nie musi czekać na redukcję kolekcji, czy bić się z innymi w aukcjach zatytułowanych "biały kruk, rarytas, święty gral", to jest następny etap choroby.
Najpopularniejsze serie w najpospolitszych wersjach powinny być dostępne zawsze, czy to jako reedycja, czy nowy numer.