Jak to znane zdjęcie

? Ja nie znałem...
Prosimy o więcej "znanych" zdjęć elektrowozów EL.100 i EL.200
Przy całym szacunku do kolegi i nie dlatego aby "zadać bobu"

ale proszę zerknij choćby na stronę trzecią TEGO tematu, na wpis
#51 z 5 czerwca 2024 zamieszczony przez Krzysztofa Młodzikowskiego
Młodzikowski
Wpisałem frazę (EL.100) w znanej wyszukiwarce i mało co znalazłem
Sam raz przeglądając inżyniera kolejowego natrafiłem na coś takiego:
... a wystarczy wpisać np. frazę
EL 102 lokomotywa
https://www.google.pl/search?sca_es...AxWGS_EDHfTlCt4QtKgLegQIFxAB&biw=1366&bih=606
... i pojawia się te same zdjęcie zamieszczone na fb w sierpniu 2021 r.
https://www.facebook.com/sopw.kolej...78692/4304456022957376/?type=3&source=54&_rdr
... jak widać również zabezpieczone przed "kopiowaniem", z jakiejś aukcji internetowej sprzed 4 lat. To interesujące, że odbitki (ktoś ma zapewne oryginalną kliszę / negatyw) od lat krążą w necie, na różnych aukcjach i ktoś chce nabrać potencjalnych nabywców na "unikatowość" tej (jak i setek innych) fotografii.
Znane, bo pojawiało się już wiele razy w różnych publikacjach zarówno papierowych, jak i internetowych.
Tu
Andrzej Harassek ma ze wszech miar rację. Fotografia jest np. w
Lok Magazine nr 52 z
lutego 1972 (chyba po raz pierwszy opublikowana), a w polskiej prasie hobbystycznej, bardzo ładna i wyraźna reprodukcja jest np. na str. 55 (na dole, po lewej) artykułu
Bogdan Pokropiński, Tabor elektryczny Warszawskiego Węzła Kolejowego w latach 1936-1946, cz. II: Czasy wojny i powojenna odbudowa w periodyku
Koleje małe i duże nr 27 (2-3-2008), czyli wydanym już 17 lat temu. Zdjęcie jest więc znane od dawna, choć rozumiem też, że nie wszyscy (a może i większość) mieli okazję go oglądać w publikacjach drukowanych.
Wpisałem frazę (EL.100) w znanej wyszukiwarce i mało co znalazłem
Sam raz przeglądając inżyniera kolejowego natrafiłem na coś takiego:
Ukłony za to, że przegląda kolega przedwojenną prasę, nie wszyscy znajdują na to czas, mogę tylko dodać, że akurat zdjęcie z numeru "Inżyniera Kolejowego", które namierzyłeś i zaprezentowałeś m.in. na fb, jest wyjątkowo ciemne, i nawet obróbka w programie graficznym na niewiele się zdaje. Tym niemniej, w tym samym tytule, ale z 1938 r., w nr 164 (04/1938), jest ta sama fotografia, ale w lepszej jakości. Poniżej zdjęcia stron z w/w numeru "Inżyniera Kolejowego", artykułu o serii EL 100 ze wzmiankowanym zdjęciem. Myślę, że dla tych, co nie znają tego artykułu, są tam bardzo interesujące informacje o pierwszych lokomotywach elektrycznych PKP.
Widoczne na wyżej zaprezentowanej stronie, dolne zdjęcie, w powiększeniu:
... i kolejne strony artykułu, w tym zdjęcia wnętrza lokomotywy, proszę zwrócić uwagę na wnętrze kabiny maszynisty, gdzie obudowa środkowego reflektora, znajduje się także we wnętrzu kabiny...
Dla zainteresowanych, powiększone rysunki schematyczne z opisami, ze stron 161 i 165.
A co do przedwojennych publikacji, gdzie można przeczytać o lokomotywach serii EL100, jest np. artykuł w czasopiśmie
Technika Parowozowa, rok XII, nr 2 (luty)/1938 z rysunkiem rozplanowania wnętrza EL 100...
... a we wspomnianym już
Inżynierze Kolejowym, ale z 1936 r., w
nr 147 (11/1936), na str. 402, jest plakat, z
Wystawy Przemysłu Metalowego i Elektrotechnicznego w Warszawie (23 VIII 1936 - 11 X 1936), gdzie można dostrzec lokomotywę serii EL 100. Ponieważ tego typu wystawy były ważnymi wydarzeniami w II RP (zaprezentowano na niej m.in. jeden z najstarszych, czynnych w roku 1936 r., parowóz PKP, serii Th24, widziany także na plakacie), ówczesna prasa zapewne relacjonowała, jak i zamieszczała fotoreportaże, z tego przedsięwzięcia, może nawet w kolorze (?). Warto więc może np. poszukać artykułów z epoki o tej wystawie, może są tam jeszcze "nieodkryte" fotografie prezentowanej na niej lokomotywy elektrycznej.
Zdjęcie na moście średnicowym, lokomotywy serii EL100, ze składem wagonów pasażerskich, opublikowane w
J. Ginsbert, Drogi żelazne Rzplitej (W-wa, 1937), reprodukowane m.in. w
M. Ćwikła, Dworzec Warszawa Główna i linia średnicowa, 1921-1949, jest zapewne bardzo dobrze znane, więc nie będę go już zamieszczał. Można natomiast dodać, że ciekawe fotografie z rozładunku (pływającym dźwigiem portowym), pierwszych dwóch lokomotyw serii EL 100 - EL 101 i EL 102, dostarczonych z Anglii do portu w Gdyni, na statku "Lublin" (w tym te, opublikowane na poprzedniej stronie tematu, prezentujące montaż EL 102 na nabrzeżu - "102" była pierwszą lokomotywą tego typu jaka "stanęła" na polskich torach, i inne, w tym jedno chyba jeszcze nigdzie nie publikowane w necie), znajdziemy w
Świecie Kolei nr 4/2004, na str. 28, w artykule Krzysztofa Labbudy "Lokomotywy EL.100 w Gdyni".
Wbrew pozorom jednak istnieje również życie poza netem
Ja myślę, że wręcz tysiące fotografii, w tym historycznych, publikowanych od dziesięcioleci w prasie i książkach hobbystycznych, nie jest dostępnych w ogólnodostępnym internecie * i raczej nigdy nie będzie (prawa autorskie), przynajmniej za naszego życia. Wystarczy przejżeć, nawet pobieżnie, owe "życie poza netem", np. jakiś starsze roczniki Świata Kolei lub inne tytuły prasy hobbystycznej, książki np. takie jak "Lokomotywy spalinowe produkcji HCP", "Kolejowe rarytasy w fotografii Jacka Radziewicza-Winnickiego", "Ostatnie polskie parowozownie" czy np. "Wolna droga", aby stwierdzić, że w ogólnodostępnym necie *, w 70-80 %, a może nawet 90 %, nie ma zdjeć, prezentowanych w tych wydawnictwach, zwłaszcza tych datowanych na wiek XX (w tym okres PRL-u).
* mam na myśli to, co pojawia się po wpisywaniu przróżnych fraz w wyszukiwarkach i to co jest publikowane na różnych hobbystycznych forach czy stronach internetowych itp.