Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ostatni czas wykorzystałem na obmyślanie docelowej strategii dla sterowania makietą. Nie ukrywam, że chcę mieć sterowanie z komputera. W tym celu nabyłem do testów moduł informacji zwrotnej. Kiedyś rozważałem użycie czujników IR między podkładami (nasz forumowy kolega ma bardzo fajne rozwiązanie w ofercie) jednak ostatecznie wybrałem odcinki izolowane. W mojej ocenie większa swoboda działania w moim przypadku.
Zacząłem poszukiwania stosownego oprogramowania. Zacząłem od JMRI. To jest kombajn. szybko okazało się, że bloki muszą mieć połączenia między sobą inaczej nic nie wyjdzie. Dodatkowo automatyzacja nie jest taka prosta bez dodatkowego użycia skryptów. Na dodatek edytor układu to jakaś kpina. No i ta java. Nie cierpię javy od samego początku jej powstania. Ostatecznie wybór padł na Rocrail. To oprogramowanie jest naprawdę bardzo użyteczne. Spędziłem godziny na nauce a to z dokumentacji, a to z YT. Pojawił się problem z blokami i informacją zwrotną. Oczywiście jest to kolejna wiedza tajemna i na forum tutejszym próżno szukać porad zatem musiałem rozpracować wszystko po swojemu na odcinkach doświadczalnych. Finalnie doszedłem do etapu, gdzie mam rozkład jazdy, lokomotywy zatrzymują się tam gdzie chcę i to płynnie przy wykorzystaniu BBT czyli Block Brake Timer - liniowa zmiana prędkości do punktu zatrzymania ustalana automatycznie dla każdej lokomotywy i wybranego bloku.
Np. na ten moment SM42 z jednym wagonem pietrowym dla rozkładu z bloku bk2 do bk14 jedzie sama i tam się zatrzymuje na 15 sekund a następnie wraca do bk2 zatrzymując się tuż przed rozjazdem sw2. I tak np 3 razy. Wszystko konfigurowalne.
Jak będzie zainteresowanie to postaram się zrobić jakiś poradnik zwłaszcza o blokach i odcinkach izolowanych w Rocrail.
Działam dalej bo to ostatni moment na poprzeczne cięcie szyn i podział na odcinki izolowane
Kolejny raz wychodzi brak planowania kompleksowego na początku..
Dla mnie jest to super interesujący temat i chętnie podzielę się swoim doświadczeniem.
Używałem kiedyś TrainControllera (tutaj otwarty przez mnie wątek), a teraz używam iTrain, jednak jeszcze nie doszedłem do etapu jazd po makiecie, bo dopiero ją planuję i gromadzę zasoby. Z prób, jakie robiłem na kilku metrach torów, wygląda na dobry program, posiadający możliwość stosowania automatycznych przebiegów i rozkładów jazdy. Wydaje mi się, że współpraca z wykrywaniem zajętości (stosuję Roco) i kalibracja lokomotyw oraz odpowiednik Block Brake Timer działają dobrze. Zaletą jest też dobry interfejs i łatwość obsługi tych ustawień, choć mogłoby być lepiej.
Czy miałeś możliwość przetestowania programu iTrain i jeśli tak to jak on się ma do Rocrail?
Rozważałem iTrain jednak tam tak samo jak w JMRI jest niezbędna ciągłość czujników w bloku a to dla mojego układu zdecydowany minus. Poza tym Rocrail jest darmowy (lub 12EUR za dodatki do programowania CV i XML)
Do tego masz akcje automatyczne czyli np zanim lokomotywa ruszy to wyda dźwięk. To tylko przykład.
Rozważałem iTrain jednak tam tak samo jak w JMRI jest niezbędna ciągłość czujników w bloku a to dla mojego układu zdecydowany minus. Poza tym Rocrail jest darmowy (lub 12EUR za dodatki do programowania CV i XML)
Do tego masz akcje automatyczne czyli np zanim lokomotywa ruszy to wyda dźwięk. To tylko przykład.
iTrai darmowy jest tylko przez 30 dni, po tym czasie trzeba zakupić program w odpowiedniej dla siebie wersji. Koszt jednorazowy ale uważam, że warto.
Program potrzebuje minimum jednej informacji zwrotnej w bloku.
Automatyczne akcje w iTrain również są dostępne, można każdy dźwięk oraz sygnał świetlny lokomotywy przed ruszaniem jak i po zatrzymaniu składu zaprogramować. Tak samo można zaprogramować automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi w lokomotywowni. Lokomotywa zjeżdża z obrotnicy to drzwi otwierają się automatycznie, gdy lokomotywa wjedzie do środka zamykają się i tak samo podczas wyjazdu, otwierają się same i po wyjeździe lokomotywy zamykają się automatycznie.
W programie Itrain tez jest to możliwe można ustawic na każdym bloku dowolny sygnał aktywowany poprzez ingoemację zwrotną. Lub aktywację światła w lokomotywowni też poprzez wjazd pociągu w wybrany blok.
To też kilka przykładów z wielu możliwych.
A może panowie wydzielmy i stwórzmy osobny wątek gdzie będziemy się dzielić poradami i możliwościami w/w programów mysle ze parę osób się pewnoe jeszcze znajdzie.
Pozdrawiam
To świetny pomysł i jestem na to chętny. Ale jak się okazuje taki temat już jest: Progam do sterowania makietą w DCC. Może go reaktywujemy? Tylko trzeba by wyedytować tytuł bo jest błąd a skoro już edytować to proponuję prefiks Dyskusja a tytuł Programy do sterowania makietą w DCC.
iTrai darmowy jest tylko przez 30 dni, po tym czasie trzeba zakupić program w odpowiedniej dla siebie wersji. Koszt jednorazowy ale uważam, że warto.
Program potrzebuje minimum jednej informacji zwrotnej w bloku.
Automatyczne akcje w iTrain również są dostępne, można każdy dźwięk oraz sygnał świetlny lokomotywy przed ruszaniem jak i po zatrzymaniu składu zaprogramować. Tak samo można zaprogramować automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi w lokomotywowni. Lokomotywa zjeżdża z obrotnicy to drzwi otwierają się automatycznie, gdy lokomotywa wjedzie do środka zamykają się i tak samo podczas wyjazdu, otwierają się same i po wyjeździe lokomotywy zamykają się automatycznie.
W programie Itrain tez jest to możliwe można ustawic na każdym bloku dowolny sygnał aktywowany poprzez ingoemację zwrotną. Lub aktywację światła w lokomotywowni też poprzez wjazd pociągu w wybrany blok.
To też kilka przykładów z wielu możliwych.
A może panowie wydzielmy i stwórzmy osobny wątek gdzie będziemy się dzielić poradami i możliwościami w/w programów mysle ze parę osób się pewnoe jeszcze znajdzie.
Pozdrawiam
To świetny pomysł i jestem na to chętny. Ale jak się okazuje taki temat już jest: Progam do sterowania makietą w DCC. Może go reaktywujemy? Tylko trzeba by wyedytować tytuł bo jest błąd a skoro już edytować to proponuję prefiks Dyskusja a tytuł Programy do sterowania makietą w DCC.
Jak już to proponuję założyć nowy temat bo poniekąd informacje nieaktualne tam się znajdują i będzie można toczyć dyskusję jaki program najlepszy . Natomiast ja wspominałem o poradniku dotyczącym funkcjonalności odcinków izolowanych/informacji zwrotnej i metodach instalacji na makiecie. To jest clue mojego pierwszego wpisu w temacie sterowania pociągami..
Ciekawa dyskusja. Faktycznie lepiej by było przenieść się do dedykowanego wątku. Ja jednak go wcześniej nie znalazłem i pytałem jakiś czas temu o to też w wątku dotyczącym budowanej przeze mnie makiety, ale w zasadzie bez odpowiedzi.
Ja z kolei szukałem takiego programu, który pozwoli mi zasymulować pracę osoby w nastawni. Nie chciałem żeby program do sterowania automatycznie sterował wszystkimi pociągami, bo dla mnie traci to sens. Chciałbym żeby można było oddzielnie sterować każdym pociągiem za pomocą aplikacji, a jednocześnie żeby można było zajmować się samą stacją. Czyli po prostu chciałem mieć coś w rodzaju pulpitu kostkowego, ale na ekranie komputera. Wydaje mi się, że tylko JMRI posiada taką opcję, ale pozostałe programy się do tego nie nadają. Przynajmniej tak wyszło z mojego "śledztwa" w postaci oglądania filmów na YT, czytania i próby zrobienia czegoś w innych, wymienionych tutaj programach.
Dzisiaj coś nietypowego. Otóż w wątku szanownego @Mormegil widocznym tutaj zapytałem o wagony z nietypową kolorystyką. Okazało się, że jest to Piko 57638 z serii hobby. Po chwili szanowny @Andrzej Harassek dodał info o ewentualnym zestawieniu z wagonem motorowym Tillig 73127 VT135. Tak się składa, że posiadam ten wagon i zrodziła się myśl aby uzupełnić go o wagon doczepny Piko. Problemem jest odmienny przydział ale co tam.
Model Piko z serii Hobby nie posiada wnętrza tak samo jak np 57635 lub 96071. Udało mi się wyszukać w sieci projekty 3D do wydruku brakującego wnętrza. Efekty przedstawiam poniżej.
Gotowy wydruk:
Demontaż modelu dosyć prosty - wystarczy odłączyć dach metodą "na siłę w górę"
Następnie konieczne jest usunięcie nadmiaru u podstawy słupka oraz dokładne wykonanie otworu między siedzeniami:
po spasowaniu przystępujemy do złożenia całości:
Na koniec prezentacja ze wspomnianym wyżej VT135:
Oświetlenie 5400K zatem kolory "rzeczywiste". Model gotowy do dodatkowego oświetlenia.
Pozostało wykonać jeszcze malowanie wnętrza - macie jakieś propozycje kolorystyczne?
Szanowni @Mormegil oraz @Andrzej Harassek (jeśli się zdecyduje) w przypadku chęci posiadania takowego wnętrza proszę o info na PW. Będę miał zaszczyt wydrukować dla was stosowną ilość egzemplarzy bez kosztowo oczywiście
Teraz wracam do zajęć przy makiecie. Zmieniłem koncepcję mocowania serw pod makietą bo poprzednie nie zdają egzaminu i są niestabilne.
Wydrukowałem takie mocowania:
Mam już podłączone wszystkie moduły do informacji zwrotnej oraz na razie jeden do obsługi semaforów. Jak tylko skończę elektrykę już finalnie biorę się za "górę"..
Tym razem zmiana tematu. Zdałem sobie sprawę, że nie dam rady iść z pracami dalej ponieważ nie mam budynków jako podstawy do kształtowania terenu. Zacząłem od peronów i nagle szok - brak dworca. Nadszedł więc czas na budowę
Pierwotnie miałem już dworzec wybrany i sklejony. Kilka stron wstecz o tutaj.
W tzw międzyczasie wszystko się zmieniło i zapragnąłem koncepcji łączonej z dworca Kraków oraz części magazynu. Taki oto zestaw:
Czas na materiały użyte do konstrukcji:
Dwa wash'e i same farby akrylowe - bez aerografu tym razem
Czas na skromną relację:
Efekt końcowy układu połączonych konstrukcji. Jeszcze sporo pracy z dodatkami ale wiem już jak się to prezentuje i co najważniejsze mogę działać dalej z peronem dworca kolejowego.
Techniki albo raczej metody "brudzenia" jakie zastosowałem:
1. fuga w cegłach
- baza - neutral gray 5
- odrobina green deep permanent
- woda
- kropla dosyć spora płynu do mycia naczyń
im więcej wody tym mniej farby na w fugach.
2. drzwi dworca
- burnt umber
- trochę neutral gray 5 aby złagodzić burnt umber bo nie mam brązowej farby.
- ciut czarnej
delikatne przetarcie pędzlem. Po wyschnięciu technika suchego pędzla szarym kolorem.
4. deski w ścianie (mur pruski)
- wash european dust
- suchy pędzel szary
- zielony na gąbeczce - pocieramy na sucho (na boku gąbeczka w tekturę najpierw wklepywana aby pozbyć się nadmiaru farby)
5. kamienie pod ścianą dworca
- szary + ciut czarnego i woda
- wash czarny na fugowanie i wycieramy nadmiar z powierzchni palcem delikatnie
- suchy pędzel z szarym
- gąbeczka z zielonym
6. podłoga w magazynie
- burnt umber + czarny
- ciut wody (można i bez)
nakładanie wykonujemy tym pędzlem płaskim silikonowym. Można dać więcej farby i rozprowadzić płasko jednym ruchem od początku do końca w takie pasy. Jak trochę przeschnie można dać już delikatną warstwę drugi raz i wówczas utworzą się "mazaje" jak na zdjęciu.
Zachęcam do próbowania najpierw na wybranym elemencie ponieważ to są farby akrylowe i w razie niepowodzenia łatwo je zmyć. Ja przecierałem w większości palcem delikatnie i szybko aby nie pozbyć się koloru za bardzo. Gąbeczka też daje fajne efekty.
Opis dedykowany dla osób, które zaczynają a nie wiedzą kompletnie jak. Jest to jakaś podstawa wiedzy bo ja ekspertem nie jestem w wykończeniówce
Fajnie wyszły Tobie te połączone budynki, ja swój magazyn w całości mam sklejony, ale żałuję, że jak był w elementach nie spatynowałem go, teraz będzie trudniej.
Jedyną uwagę jaką bym miał, to dorobił był podpory pod pomosty, przy takim mocowaniu pierwsza paleta, obciążenie i wszystko leci na dół.
Pomost jest na potężnych dwuteownikach, idących przez cały magazyn i wychodzących na zewnątrz, tyle że kończą się nieco przed krawędzią pomostu - dlatego ich nie widać.
Pomost jest na potężnych dwuteownikach, idących przez cały magazyn i wychodzących na zewnątrz, tyle że kończą się nieco przed krawędzią pomostu - dlatego ich nie widać.