Ciekawa dyskusja. Ja mam trochę inne wymagania do tych programów. Nie interesuje mnie nacisk na sterowanie tylko taborem, lecz też na poprawne sterowanie urządzeniami sterowania ruchem na makiecie. Na przykład opisze co mnie się podoba w GBBKolejka a czego mnie tam brakuje. Podoba mnie się funkcja autoprzejazdów, niestety twórcy urządzeń do informacji zwrotnej powinni się bardziej przyłożyć. Ktoś napisał kiedyś na tym forum, że dcc nie ma odcinków izolowanych. Prostuje, że są . Dopatrzyłem się takich sposobów wykrywania pociągów w tzw blokach w obrocie handlowym: czujnik odbiciowy (nadajnik odbiornik), kontaktron (niektóre modele pojazdów fabrycznie wyposażono w magnes), przycisk szynowy (roco geoline 61117) oraz odcinki izolowane podłączone do modułów zajętości odcinka te łączymy do dekodera informacji zwrotnej. Podoba mi się w GBBKolejce definicja semaforów świetlnych stosowanych na PKP. Przy definiowaniu sygnalizacji kształtowej brak mi tarcz manewrowych i zaporowych kształtowych. Zbyt uproszczony sposób potraktowany ruch na stacji przy kształtówce. Fajny dla mnie byłby program, który symulowałby pulpit kostkowy oraz blokady stacyjną i liniową (przy sygnalizacjii świetlnej oczywiście). A tak nawiasem fajnie byłoby jakby ktoś wyprodukował semafory kształtowe oraz tarcze na modłę polską z napędami silnikowymi z dekoderem. Większość makiet jest dość dla mnie uboga bez stosowania urządzeń, lub stosując je w sposób zbyt uproszczony. Zauważyłem też że programy darmowe nie są w pełni funkcjonalne i mało intuicyjne, lub tylko w wersji dokładanej do narzuconego sterowania dcc -drogiego. GBBkolejka sprawdziła mnie się w dość tanim układzie jak na cyfrówkę: Centralka Rubikusa z S88 , modułem zajętośći GBM-8 tams elektronik (można kupić jako zestaw do złożenia), dekoderem TrainModules TM-78832 interfejsem GenLi-USB. Zaletą takiego rozwiązania jest dość niska cena za wszystko. Mniej niż słynne Z1 do którego i tak trzeba dokupić to i owo jak chce się mieć stację z miarę poprawną sygnalizacją. Oczywiście najtańszą opcją jest wykonanie elektroniki samemu ale to dla nielicznych

. Wobec tego jestem daleki do negowania jakiegokolwiek oprogramowania, bo hardware jest też do dopracowania. Chce też wypróbować w przyszłości interfejs z TrainsModules , który "uaktualnia" Roco10764 do centralki i wzbogaca o informacje zwrotną S88 i jest szybszy od GenLi. W GBBKolejce podoba mnie się intuicyjność programu w podstawowym zastosowaniu a tym zachodnim darmowym tego brakuje. Też mnie się spodobał program Wajchownia, lecz jest tylko pod dedykowaną elektronikę i tylko pod sygnalizacje świetlną (taki jeszcze z brakami pulpit kostkowy

). I trochę linków:
http://www.trainmodules.hu/index.html
http://www.tams-online.de/htmls/aktuell.html
Niestety nasi producenci nie są jeszcze na tyle silni, aby wbić się poprzez dużych dystrybutorów. Mam nadzieje, że też wyrobią kiedyś silne marki i staną na równo z Roco, Lenz, Zimo, i innymi , a nie tylko na razie dystrybucja poprzez fora, giełdy, czasem allegro

. A potencjał jest.
PS. Na rynku brak tarczy manewrowej kształtowej.