Wpadłem w wir projektów i drukowania w 3D na pierwszej drukarce filamentowej. Co prawda nie mam drukarki żywicznej ale na głowicy 0.2 mm do podstawowych zastosowań wystarcza.
Na pierwszy rzut poszły projekty płotków metalowych na wiadukt oraz na perony i płyty betonowe MOM (dwa rozmiary - jeden jako drogowy a drugi między szyny):
płotki leżące mają średnicę 1 mm a ten stojący słupki ma 1.3 mm a drążki 0.8 mm.
Następnie przygotowałem ogrodzenie przy peronie głównym oddzielające dworzec od strefy miejskiej:
podmurówka jest dosyć wysoka ale od strony peronu będzie wystawała tylko 2 mm nad jego powierzchnię. Z tyłu pozostanie miejsce do modelowania terenu.
Na koniec zabrałem się za projekt latarni na słupie betonowym ŻN-10/200 z oprawą ORZ3 tzw "trumienka". To taki projekt testowy aby sprawdzić czy się da
tak wygląda projekt:
Kilka szczegółów projektu. Sam słup przeskalowany do H0 z 10 m w rzeczywistości na 11.49 cm. Z oprawą jest pewien problem ponieważ musiałem zastosować "kompromis modelarski" (tak - ten zwrot ostatnio stał się popularny przy okazji opisów modeli lokomotyw

) i przeskalować na nieco inne większe wymiary co i tak nieźle wygląda względem modeli dostępnych na rynku.
Zastosowałem diodę LED 1206 o wymiarach płytki 3.1 mm na 1.6 mm. Oprawa jest na ramieniu tymczasowym zbudowanym z koszulki termokurczliwej z drucikiem 0.8 mm w środku jako stabilizator. Niestety nie chciało się to skurczyć do mniej niż 2 mm dlatego planuję zakup rurki mosiężnej 1 mm średnicy zewnętrznej i będzie wymiarowo ciut przeskalowane względem 0.632 mm

Całość zapaćkana farbą i w powiększeniu niezbyt to wygląda ale jak wspominałem cel był jeden - udowodnić ewentualny sens wykonania większej ilości egzemplarzy.
Oceńcie sami. Jeszcze jedno - wykryłem drobny mankament otóż jak latarnia się zaświeci to dioda lekko prześwietla boczne ścianki oprawy. Będę musiał ją pomalować na czarno albo dać np kawałem izolacji po bokach. Zostawić też można bo nie rzuca się to mocno w oczy.