• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Jechałem "Pendolino" w październiku z Wrocławia do Warszawy. Bilet kupiony odpowiednio wcześniej prze internet za 59zł, więc cena atrakcyjna. Stojący przy peronie we wrocławskiej hali dworcowej z zewnątrz pociąg wyglądał imponująco. Na tym zasadniczo kończą się zalety.
W środku widok zbliżony do tego, czego doświadczyłem już niemal 10 lat temu w czeskiej serii 680. Bezprzedziałowe wnętrze sprawiające wrażenie znacznie ciaśniejszego, niż zwykłe bezprzedziałowce Z1. Okna stosunkowo małe, ludzi dużo, obok mojego miejsca siedział już jakiś typ z obowiązkowym laptokiem na kolanach, więc udałem się dalej. Uśmiech pojawił się na mojej twarzy, gdy znalazłem trzy puste przedziały niby dla matki z dzieckiem. Szczęście nie trwało długo, gdyż okazało się, że w przedziale nie da się wyłączyć światła. :mad: Na początku nie było źle, jednak po zapadnięciu ciemności (co nastąpiło już między Opolem a Częstochową) przez okno nie dało się praktycznie nic dojrzeć. Dla mnie lipa straszna w porównaniu do przytulnych przedziałów w normalnych IC. Toaleta niezwykle ciasna, klaustrofobiczna, bez okna... W czasie jazdy jest rzeczywiście cicho nie licząc ciągłych przytłumionych stuków gdzieś w wózkach (stwierdzone w trzech różnych wagonach). Bar "plastikowy", odpychający w porównaniu do starych Bautzenów 89 a nawet części leciwych 113A.
Podsumowując, nasze budzące liczne kontrowersje Pendolino (bez wahadełka...) nie jest niczym nadzwyczajnym w porównaniu do klasycznych pociągów IC, stanowiąc również kolejny dowód na wyższość wnętrza przedziałowego lub mieszanego nad bezprzedziałowym.

Zapomniałem wspomnieć o utworach Chopina odgrywanych w czasie postojów na stacjach. Premium pełną gębą...

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Audycji radiowej nie odnajdę ,ale w temacie, pierwszy link z brzegu oceanu wuja Googla
http://niezalezna.pl/61593-polska-przeplacila-za-pendolino-unijna-dotacja-bedzie-nizsza
http://www.tvp.info/17728110/unia-e...ofinansowanie-na-pendolino-zbyt-droga-zabawka

Osobiście nie jestem wrogiem Pendolino ,ładna rzecz , szczególnie wizualnie ,ale co do rozsądności zakupu to zgody u mnie nie ma.
Szczerze powiedziawszy to wieści trochę już leciwe (mają już ponad rok) samo pendolino miało z tego co pamiętam najpierw dostać homologację na 160km/h a następnie na wyższe prędkości... poza tym "Niezależna"? Serio? Kiedy tam cokolwiek było podane co by się z prawdą nie rozmijało? Tak jak w przypadku TVN i TVR proponował bym ten portal jednak traktować z duuużym przymrużeniem oka.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Kiedy ludzie lubią teorie spiskowe. Kolega FENIX lubi jak widać karmić się takimi sensacjami a później dzielić się nimi z nami.