• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.613 255 31
nawet gdyby mi dokładano do pendolino,to i tak dla mnie ,,wielkie gie W. ,,
będąc obywatelem takiego nie innego państwa ,
mając takie nie inne tradycje w przemyśle kolejowym i ostatnie ju zakłady produkcyjne TK,
i zdrowy rozsądek ekonomiczny w trosce o własny kraj !
sorry ,nie dam się zbałamucić.
......................
nie wierze ,że ,,niusfek,, to maluje :
http://biznes.newsweek.pl/producent...a-korupcje-newsweek-pl,artykuly,354021,1.html

Ostatnio edytowane:

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Rozumiem, że furmanka z kóniem była by dla Ciebie cool ?
I najlepiej wszystko na wyngiel kamienny ?
Komp z którego piszesz tyż ?

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
No przecież to powszechnie znany fakt że Janusz popyla Junakiem, TV Trwam ogląda na Unimorze, nosi tylko dżinsy z Odry i pali Radomskie.
A forum przegląda na K-202.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
No ale te pociągi z Pesy (bardzo fajne, nawiasem mówiąc) nijak się mają do Pendolino. Pomijając sens zakupu czegoś takiego, jak Pendolino, o ile już się na to zdecydowano, to w tym wypadku wyboru nie było. Była już o tym mowa w tym wątku wielokrotnie...

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
(...) JAK JEST WYBÓR TO WYBIERAM NASZE POLSKIE
popieram popieram popieram(y), ino jak (sam napisałeś) jak jest wybór,
często płacę więcej za NASZE, niż za "obce" ... ale to w spożywce bo jest wybór,
ciuchy są już w 95% Chińskie :( , za to buty kupuje zawsze NASZE i to lokalne,
samochody, telefony, komputery ... no comment,
co do kolei... chyba się producenci obudzili ... dopiero jak przespali temat "dziobaka"

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Bo Pociągi to można przepuszczać, nawet z szacunkiem pewnym, ale tego dziobaka chama to w życiu! Jak Rejtani go zatrzymać wręcz trzeba. A jak w końcu pkp sie obudzi to na te trasy bipy niech puści. Jak najnowsze TGv piętrowe da przecież. Tylko jakimś czujnikiem niech je ciągną. Przecież one tez po 160 km/h mogły jechać.
A jak!

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.645 20 1
Dzisiaj ok. 15:50 na Centralnym zaglądałem w okna wagonów ruszającego składu Pendo do Katowic. Pustki, w dwóch/trzech wagonach zaobserwowałem frekwencję na poziomie wręcz 2-4 osób ...
Nie wiem dla kogo jest ten Miś :(

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Panowie, co wy tak po Fenixie jedziecie.Ma facet właściwe podejście do sprawy i tyle.
Generalnie mam takie same zdanie jak On.Jeżeli jest możliwość wyboru polskiego produktu a w tym przypadku była taka możliwość(PESA) to, dlaczego dać zarobić zagranicznym producentom.
To całe Pendolino jeszcze nam uszami wyjdzie,ponieważ koszty utrzymania tego cuda są bardzo wysokie.Nie wspomnę tu o zawrotnej prędkości 160km/h!.
Cała ta sytuacja przypomina trochę historię zakupu, F16 przez polską armię a jak jest to chyba każdy wie
Jak dla mnie cała ta sprawa z tym „super pociągiem” jest jednym wielkim wałkiem za nasze pieniądze.

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150123/REGION/150129762
O tym mówiłem już kiedyś, skąd wynika ta super punktualność Pedolino. Gdyby nie takie zabiegi, to EIP miałyby punktualność taką samą jak i reszta składów na sieci PLK.
W latach 90-tych flagowy na tamte czasy Intercity Kaszub też miał pierwszeństwo na linii Warszawa - Gdynia - Warszawa (w języku kolejarzy nazywany był dzikusem). Wszystko co przed nim to zjeżdżało na bok (pośpiechy i osobówki) i nikt tragedii z tego nie robił.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Cała ta sytuacja przypomina trochę historię zakupu, F16 przez polską armię a jak jest to chyba każdy wie
Tak się Kolego składa, że akurat w 10 ELT bywam często. 16 szt. F16.
Złego zdania nie usłyszałem od pilotów czy obsługi.
Wręcz przeciwnie.
A jak ich szlag trafia - całkiem zresztą słusznie - jak pismaki "znający się" na temacie się rozpiszą...
Zapytaj Ich czy by woleli np. Grippeny które sobie sprawili Czesi ;)

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Panowie, co wy tak po Fenixie jedziecie.Ma facet właściwe podejście do sprawy i tyle.
Generalnie mam takie same zdanie jak On.Jeżeli jest możliwość wyboru polskiego produktu a w tym przypadku była taka możliwość(PESA) to, dlaczego dać zarobić zagranicznym producentom.
Mam pytanie do kolegi co takiego zaoferowała PEESA w tym przetargu. Bo wg. mojej wiedzy to nic. Chyba, że o czymś nie wiem?

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
PESA oferowała, co prawda coś, co jeszcze nie istniało w realu tylko na papierze.Ale biorąc pod uwagę cenę,warunki gwarancyjne,przeglądy czy nawet dokumenty dopuszczające wyszłoby to na pewno taniej.
Zresztą jest jeszcze jedna sprawa która zresztą była głośna w mediach niesamowity pośpiech PKP w przetargu .Gdzie jak wiemy w czasie wyboru dostawcy nawet odpowiednich torów nie było.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
Pesa miała właśnie tylko projekt, dlatego nie mogła złożyć oferty. Właśnie z powodu braku produktu spełniającego wymagania zamawiającego żadna polska firma nie złożyła oferty. Skończmy już to wałkowanie w kółko tego samego.