• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
cytat ze strony PKP IC:

" W sumie, w postępowaniu przetargowym wzięły udział 4 podmiotów: konsorcjum ANSALDOBREDA S.p.A. i NEWAG S.A., konsorcjum Bombardier Transportation Sweden AB i Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Holding, konsorcjum Siemens Sp. z o.o. i Siemens Aktiengesellschaft Sp. z o.o. oraz konsorcjum ALSTOM Konstal S.A. i ALSTOM FERROVIARIA S.p.A. Ostatecznie ofertę na produkcję i utrzymanie nowych pociągów dla PKP Intercity złożyło jedynie konsorcjum ALSTOM Konstal S.A. i ALSTOM FERROVIARIA S.p.A."

Ostatnie zdanie jest "bardzo przekonujące" Już kończę

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
A tak a'propos popierania i kupowania naszego to ja ostatnio też - węgiel - i nawet nie muszę go dostawać tylko za niego płacę. Taki abonament chyba. ;-)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.224 52 6
Złapany wczoraj rano przy p.o. Warszawa Ochota. Tłumów w nim nie zauważyłem.
Ja 6 dni temu oglądałem odjazd z Krakowa do Wawy. Smutek pełną gebą - 37 osób. Byłem zawsze sceptycznie nastawiony do tego całego projektu. Ale skoro już jest to naprawdę mocno mu kibicuje, tak jak i samej spółce ( już choćby za samo połączenie do Zagórza !!!:)) Jednak moje dotychczasowe obserwacje prowadzą do wniosków, że pendo dramatycznie przyczyni się do pogłebienia i tak juz dramatycznej sytuacji PKP IC. Obym się mylił. ( Ale kogo stać na bilecik za 150PLN wobec rosnącej autobusowej konkurencji)

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
W poniedziałek jechałem do Krakowa, w środę wracałem do Warszawy. Pociąg raczej nie był pusty... Wagony w których jechałem raczej było w 80% pełne...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
We czwartek jechałem z żoną nocnym pociągiem do Kolonii przez Berlin (cena za przedział sypialny była naprawdę fajna mimo zakupu biletów w poniedziałek). Odjazd z Centralnego tuż przed 18tą. Na peronie tłum ludzi. Byłem zdziwiony, że tyle osób jedzie do Berlina. Okazało się, że większość wsiadła do Pendolino, które wjechało na nasz peron przed naszym składem. Chyba to obłożenie składów jest naprawdę różne, albo ja trafiam na "popularne" połączenia;). Poza tym, jeśli kupi się bilet na Pendo miesiąc przed odjazdem płaci się 49pln. Sprawdziłem, bo kupując bilety do Kolonii, nabyłem też dwa bilety na kwiecień do Gdyni.

A teraz krótki komentarz odnośnie kolei w Niemczech. Zdjęcie z Kolonii z wczoraj. Skład ICE do Monachium - godz 22.20 - zajętość składu - ok 10%. Gdybym na podstawie tego co widziałem wczoraj miał wysnuć jakieś wnioski, uznałbym, że ICE to droga zabawka, która jest Niemcom niepotrzebna:cool:.
DSC_0355.JPG

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Jak na kwiecień do Gdyni to chyba tylko na EIC/EC Sobieski zza granicy, bo na pociągi krajowe przedsprzedaż ograniczona jest do 30 dni. No chyba że weszło coś nowego o czym nie wiem...

A 49zł miesiąc przed odjazdem jest też na EIC na tych samych trasach do Pedolino oraz na trasach Poznań - Warszawa i Poznań - Gdynia, być może jakieś jeszcze.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Jak dla mnie telepanie się do Modlina, żeby lecieć samolotem za 19pln, a potem branie taryfy do centrum Gdyni, to porażka. A tak, metro, Pendo i za pięć dych jestem na Skwerze Kościuszki:cool:.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.369 544 30
Wydaje się śmieszne, ale sprawa jest poważna, chociaż twierdzenie: Przy ogromnych prędkościach Pendolino, problem trzeba rozwiązać nadzwyczaj szybko wydaje się "trochę" na wyrost. Nie wątpię w to, że kolega Jarząbek też o tym wie.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Oczywiście, że wiem ale nie do każdego tematu należy podchodzić z powagą ...... karawaniarza. :(Czasem też trzeba się trochę uśmiechnąć. :)