• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.392 544 30
Jak robić panning ze statywu?
Zamiast odpowiedzi cytat:
Panoramowanie jest techniką wymagającą sporej praktyki. Wykonując zdjęcia tego typu powinniśmy umieć ocenić, jaki czas naświetlania będzie optymalny z uwagi na prędkość fotografowanego obiektu oraz długość ogniskowej obiektywu. Istotna jest też umiejętność stabilnego trzymania aparatu (chyba, że fotografujemy ze statywu, co w przypadku tej techniki jest również często praktykowane – w takiej sytuacji wymagana jest jednak odpowiednia głowica zapewniająca swobodny obrót) oraz jego płynne prowadzenie podczas zmiany położenia.
http://www.swiatobrazu.pl/e-akademi...u-czyli-panoramowanie-i-zoomowanie-30197.html

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Nie próbowałem tej techniki ze statywu. Są sposoby usztywnienia ręki i aparatu z pomocą paska. Trochę jak strzelanie z AK47 tylko tam jak zbyt słabo stanę się jednością z karabinem to porządny siniak murowany. Tutaj co najwyżej zdjęcie spartolę. Trenuję na samochodach bo są najwygodniejszym obiektem. Nie za duży. W mieście stabilne 50-70km/h i gdzieś na głównej ulicy ciągle nowy obiekt do złapania :) Kilka takich zdjęć znajdziecie na moim profilu Flickr
Jest tam nawet panoramowanie modelu 1/36, które robiłem z pomocą córki ;) W temacie Kult jednostki wrzuciłem też dzisiejszy strzał w EN57, który już mi do końca się nie udał choć pociąg jechał dużo wolniej. Przypuszczam, że trzeba zrobić tysiące takich zdjęć, żeby nastąpiła tzw pamięć mięśniowa i praktycznie każde się udawało. W sumie w cyfrowej fotografii to banalnie prosta sprawa bo można trenować non stop. Podziwiam tych co potrafią lub potrafili to zrobić w analogu gdzie jakby nie patrzeć koszty takich treningów ogromne.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
W trybie M. Na flickr dostępny jest exif danego zdjęcia. Można sobie popodglądać ustawienia aparatu na każde zdjęcie.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
W trybie M. Na flickr dostępny jest exif danego zdjęcia. Można sobie popodglądać ustawienia aparatu na każde zdjęcie.
No dobra, ale poproszę o odnośnik URL do tego zdjęcia na flickrze, bo ww. zdjęcie nie było wstawione jako odnośnik odsyłający bezpośrednio do flickra.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Możliwe. Obiecałem sobie, że zacznę przygodę z nowym aparatem od trybu M. Jak już opanuje wszystkie zależności to będę sobie ułatwiał kolejnymi trybami.

Konrad Lewandowski

Znany użytkownik
Reakcje
292 0 0
Oj nie, tylko nie automat. Ustawienia manuale (M) albo półautomat. Wtedy mamy najwięcej zabawy, bo kontrolujemy aparat. Ja wybieram ręcznie czas a automatyce pozostawiam dobranie przysłony. Ale jak potrzebuję innej przysłony, by uzyskać inną głębię, to zmieniam czas. Programów automatycznych nie używam, wkurzają mnie.
Ale to moja idea fix. A... czułość matrycy ustawiam ręcznie a nie zostawiam automatyce. Ogólnie rzecz biorąc ustawiam aparat tak, jakbym nadal robił zdjęcia na slajdach. A taki ze mnie przestarzały dureń...:)

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
Oj nie, tylko nie automat. Ustawienia manuale (M) albo półautomat. Wtedy mamy najwięcej zabawy, bo kontrolujemy aparat. Ja wybieram ręcznie czas a automatyce pozostawiam dobranie przysłony. Ale jak potrzebuję innej przysłony, by uzyskać inną głębię, to zmieniam czas. Programów automatycznych nie używam, wkurzają mnie.
Ale to moja idea fix. A... czułość matrycy ustawiam ręcznie a nie zostawiam automatyce. Ogólnie rzecz biorąc ustawiam aparat tak, jakbym nadal robił zdjęcia na slajdach. A taki ze mnie przestarzały dureń...:)
Panowie, warto założyć odrębny wątek "Techniki fotografowania kolei" i tam dzielić się doświadczeniami. Sądzę, że wszystkim się to przyda, bo trainspotting w dobie cyfrowej fotografii jest coraz bardziej popularny i powszechny.
[DOUBLEPOST=1431286276][/DOUBLEPOST] Hm, zaskoczyło mnie ISO = 100, a ze zdjęcia wnioskuję, że dzień nie był słoneczny. Nie lepiej ustawiać wtedy ISO = 200 ... 400? Kolega ma całkiem świeżego Nikona.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Hm, zaskoczyło mnie ISO = 100
A z czego wynika to zaskoczenie? :D Im niższe ISO, tym mniejsza przysłona będzie konieczna do uzyskania czasów naświetlania rzędu 1/50, 1/20 s.
a ze zdjęcia wnioskuję, że dzień nie był słoneczny
I tym lepiej gdy chcemy bawić się w panoramowanie. Słoneczny dzień nie jest wskazany. ;) Przy dużym nasłonecznieniu trzeba stosować filtry neutralne szare.
Nie lepiej ustawiać wtedy ISO = 200 ... 400?
Kolego, nie idź tą drogą. :D I co? Podbijemy ISO i trzeba obiektyw domknąć do minimalnego otworu względnego gdzie dostaniemy szalony spadek jakości obrazka. ;) Brawo!
Kolega ma całkiem świeżego Nikona.
Z tego akurat nic nie wynika. ;) N3200, to półka amatorska. Ale każdemu według potrzeb i możliwości, także finansowych. Trzeba pamiętać, że im niższa półka cenowa, tym gorsze parametry obrazka na wysokim ISO.
Zamiast odpowiedzi cytat:
Panoramowanie jest techniką wymagającą sporej praktyki. Wykonując zdjęcia tego typu powinniśmy umieć ocenić, jaki czas naświetlania będzie optymalny z uwagi na prędkość fotografowanego obiektu oraz długość ogniskowej obiektywu. Istotna jest też umiejętność stabilnego trzymania aparatu (chyba, że fotografujemy ze statywu, co w przypadku tej techniki jest również często praktykowane – w takiej sytuacji wymagana jest jednak odpowiednia głowica zapewniająca swobodny obrót) oraz jego płynne prowadzenie podczas zmiany położenia.
http://www.swiatobrazu.pl/e-akademi...u-czyli-panoramowanie-i-zoomowanie-30197.html
A może coś z własnego doświadczenia?... :D

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
A z czego wynika to zaskoczenie? :D Im niższe ISO, tym mniejsza przysłona będzie konieczna do uzyskania czasów naświetlania rzędu 1/50, 1/20 s.
Dla mnie to czarna magia. Ale rozumiem, że niska wartość przesłony da dodatkowe rozmycie tła nie wspominając o tym, które wynika z szybkiego ruchu aparatem.

Kolego, nie idź tą drogą. :D I co? Podbijemy ISO i trzeba obiektyw domknąć do minimalnego otworu względnego gdzie dostaniemy szalony spadek jakości obrazka. ;) Brawo!
Czy aż taki znaczny będzie przy zmianie z ISO = 100 na ISO = 200? Chyba nie. Czy panning zawsze należy robić przy jak najniższym ISO? Np. w zakresie 100 do 200, przy czasie migawki w zakresie 1/30 - 1/60 i maksymalnej przesłonie, np. f/16 ... f/20? Przesłonę zostawić automatowi, a ręcznie ustawiać czas, jak sugerował Kol. Konrad?

Z tego akurat nic nie wynika. ;) N3200, to półka amatorska. Ale każdemu według potrzeb i możliwości, także finansowych. Trzeba pamiętać, że im niższa półka cenowa, tym gorsze parametry obrazka na wysokim ISO.
A co z D700? Poszedł w odstawkę? Wysoki ISO w d3200 to rozumiem od 800 w górę. Do tej wartości zdjęcia zdają się być całkiem ostre. Mam starszy model i nie narzekam, ale nie robiłem nigdy panningu (poza jakimiś nieudolnymi próbami w trybie autoprogram P). Fotograf ze mnie żaden. :D

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Dla mnie to czarna magia.
Niedobrze. To są proste zależności i warto je zrozumieć. Ułatwi to operowanie parametrami aparatu.
Ale rozumiem, że niska wartość przesłony da dodatkowe rozmycie tła
Zgadza się. Ale przysłona jest odpowiedzialna także za ilość światła, które wpada na matrycę (film). Głębia ostrości, to efekt uboczny.
Czy aż taki znaczny będzie przy zmianie z ISO = 100 na ISO = 200? Chyba nie.
Chyba tak. Jeżeli przy tym samym czasie naświetlania np. 1/30, przy ISO 50 uzyskasz f22, to przy zmianie ISO o jedną działkę w górę musisz domknąć obiektyw także o jedną działkę, czyli na f32. A amatorskie obiektywy kończą się zazwyczaj na f22, czasem nawet na f16. Jeżeli tak, to musisz zrezygnować z wymarzonego zdjęcia przy czasie 1/30 i też skrócić czas o jedną także o jedną działkę. Przy f22 już nawet szkiełka z górnej półki notują spadki ostrości, nie wspominam o amatorskich. Dlatego kiedy robiłem ostatnie zdjęcie siódemki użyłem ISO50. Nie używam filtrów szarych neutralnych, a czasem by się przydały. :)

https://lh4.googleusercontent.com/-...AAAD5c/Yl_721VvfDo/w1066-h711-no/JAC_4590.jpg

A co z D700? Poszedł w odstawkę?
Mój Nikon D700 ma się dobrze. :)Cały czas mi wiernie służy. :D
od 800 w górę. Do tej wartości zdjęcia zdają się być całkiem ostre
Byłoby źle gdyby było inaczej. ;)
próbami w trybie autoprogram P
Lepiej to sobie odpuścić. :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.591 35 1
Heloł :). Wreszcie przejechałem się polskim Pendolino. Było miło i cicho ale jak w samolocie. Toalety (te zwykłe) były ciasne tak, że odruchowo się przygarbiłem (to przez te odpowiedniki lotnicze). Siedzenie wybrałem przy stoliku - a tu błąd - mniej jest wtedy miejsca na nogi. Po pochyleniu fotela, który przesuwa się wtedy do przodu, napotkałem mrożący wzrok pasażerki siedzącej naprzeciwko :ostrozny:. Będę jeździł Dziobakiem, bo jak już jest, to trzeba go pokochać ale wolę przedziałowe - spokój, dobór oświetlenia, dobór temperatury - łatwiej dopasować te parametry do kilku niż do kilkunastu osób.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
72 2 0
Niedobrze. To są proste zależności i warto je zrozumieć. Ułatwi to operowanie parametrami aparatu.

Zgadza się. Ale przysłona jest odpowiedzialna także za ilość światła, które wpada na matrycę (film). Głębia ostrości, to efekt uboczny.

Chyba tak. Jeżeli przy tym samym czasie naświetlania np. 1/30, przy ISO 50 uzyskasz f22, to przy zmianie ISO o jedną działkę w górę musisz domknąć obiektyw także o jedną działkę, czyli na f32. A amatorskie obiektywy kończą się zazwyczaj na f22, czasem nawet na f16. Jeżeli tak, to musisz zrezygnować z wymarzonego zdjęcia przy czasie 1/30 i też skrócić czas o jedną także o jedną działkę. Przy f22 już nawet szkiełka z górnej półki notują spadki ostrości, nie wspominam o amatorskich. Dlatego kiedy robiłem ostatnie zdjęcie siódemki użyłem ISO50. Nie używam filtrów szarych neutralnych, a czasem by się przydały. :)

https://lh4.googleusercontent.com/-...AAAD5c/Yl_721VvfDo/w1066-h711-no/JAC_4590.jpg

Mój Nikon D700 ma się dobrze. :)Cały czas mi wiernie służy. :D

Byłoby źle gdyby było inaczej. ;)

Lepiej to sobie odpuścić. :)
No dobra, to teraz poproszę o konkret jak w manualu M ustawić aparat, by uzyskać panning np. fotografując pendolino. ;)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Dla hardcorowców jest tryb M. ;) Ale proszę bardzo. Ustawiasz sobie najniższą wartość czułości ISO, następnie wybierasz sobie żądany czas naświetlania, np. dla *******ino 1/50 s. Teraz dobierasz przysłonę tak abyś na tzw. "drabince", czyli wskaźniku poprawności ekspozycji mieścił się w zakresie od -0.3 do +0.3 EV. Pomiar światła należy wykonać na jakimś elemencie reprezentatywnym, np. na niebie bądź na zieleni otaczającej miejsce fotografowania. Z tym, że jeżeli mierzymy na zieleni ekspozycję należy obniżyć o 0.7 EV. Czyli na drabince powinno być -0.7 EV w chwili pomiaru. Można też zaufać pomiarowi uśrednionemu z aparatu i ustawić ekspozycję pomiędzy -0.3 a +0.3 EV mierząc ją tam gdzie ma być *******ino.
Trochę to zachodu, dlatego proponuję tryb S. Procedura taka sama, ustawiamy interesujący nas czas i najniższe ISO dostępne w naszym aparacie. Automatyka dobierze wartość przysłony aby ekspozycja była prawidłowa. Może się zdarzyć, że w słonecznym dniu automatyce "braknie" przysłony i drabinka poinformuje nas, że zdjęcie będzie prześwietlone, np. o 0.5 EV. Wtedy należy skrócić czas naświetlania lub założyć filtr neutralny szary, np. ND8. W ostateczności można założyć filtr polaryzacyjny.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
No dobra, to teraz poproszę o konkret jak w manualu M ustawić aparat, by uzyskać panning np. fotografując pendolino.
Panowie, ja bym proponował przy panoramowaniu jednak użyć trybu S. Martwimy się tylko o migawkę.

W pozostałych przypadkach używam tylko trybu pełnego M. Jedyny automat to WB, bo i tak później obrabiam RAWy

To może moderator wydzieli wątek foto do nowego tematu?