• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Dużo wnoszący tekst. Dzięki za wklejenie linku! Widać z tego tekstu, że polska droga do KDP jest bardzo trudna. W tekście są odnośniki do dyskutowanej na forum kwestii testów systemu ERTMS z użyciem dwóch EP09. Nie wiem, czy to właśnie EP09-012 ze zdjęcia do art. ma faktycznie odbiorniki sygnałów z eurobalis? Ciekawi mnie też, czy ma już komputer i radio GSM-R na pokładzie do testów ERTMS poz. 2? Może ktoś dysponuje takimi informacjami?

http://www.rynek-kolejowy.pl/52993/plk_testuje_ertms_poziom_2.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/52670/ep09_z_ertms_p_2.htm

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Koledzy, a czy wiadomo, jak wygląda antena systemu ETCS odbierająca sygnały z Eurobalis montowana na taborze w Polsce - o ile będzie montowany jeden konkretny rodzaj? Gdzie mniej więcej jej szukać - przed wózkiem, za wózkiem patrząc od strony kierunku jazdy?

Tu zdjęcia przykładowych anten i ich mocowań z wikipedia/wikimedia, montowanych na lokomotywach Siemensa:

DB 189:

OBB 1116:

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Może się komuś przyda: dokument PDF z opisem systemów ETCS Siemensa, w tym protokołów wymiany danych. Zaskoczyło mnie, że Eurobalisy ETCS pracują w paśmie 27 MHz, czyli mniej więcej tym, co CB radio.

http://www.mobility.siemens.com/mob...train-control-systems/trainguard-mappe-de.pdf

Tu zdjęcia ukazujące, gdzie są montowane anteny ETCS do odbioru sygnałów z Eurobalis na EuroSprinterze (Taurusie) oraz jak ktoś uzupełnił model takiej lokomotywy o stosowne anteny:

http://www.h0-modellbahnforum.de/t311434f54849-Zeigt-eure-Taurus-Loks-11.html

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Fajnie, że tyle miesięcy składy stoją, a pracownicy Alstomu nie wyłapali podstawowych usterek.
No chyba że to tylko do mediów podali takie głupoty, a w rzeczywistości usterki są poważniejsze i możliwe były do wyłapania tylko podczas jazd, a nie postoju wielomiesięcznego.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
Właśnie oglądam ceny biletów.
Cena maksymalna WAW-KRK 150zł, czas przejazdu 2h28. Właśnie jechałem DK7 KRK-WAW, czas ok. 3h30 rogatki-rogatki. W tabelce jest 4h16, to chyba dla emerytów w kapeluszu w Skodzie Favorit. Uwzględniając konieczność wcześniejszego dojazdu na centralniak, a potem z dworca w Krakowie na miejsce, spokojnie wyjdzie taki sam czas podróży. Owszem, w Pendo jest wygodnie i mogę sobie czytać gazetę zamiast kręcenia kierownicą, ale czas podróży w tej destynacji nie rzuca mnie na kolana... 1h45 to by było coś. OK, wracając do rzeczywistości :) ciekawe, czy w kontekście problemów z odbiorem w ogóle zobaczymy te pociągi na trasie zgodnie z planem.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Jeśli mieszkasz na rogatkach Warszawy, cel podróży jest na rogatkach Krakowa i jedziesz z towarzystwem które dorzuca się do paliwa to opłaca się samochód.
Twoja analiza jest co najmniej nierzetelna. Powinieneś uwzględnić wszystkie koszty i całkowity czas podróży, a nie przejazd pociągiem z centrum do centrum a samochodem tylko na DK7 między miastami.
Poza tym nie wszyscy mają samochody.

Co to jest 'destynacja'?

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
Nie badam, jakiego języka używa naród, ponieważ nie jestem językoznawcą - choć naokoło słychać jaki to obecnie jest jego poziom... Z postu hugwy widać, iż "naród" używa dziwolągów językowych "zagramanicznie" oraz "korpomowa" (z tym drugim, pomimo wieloletniej pracy w dużej korporacji, nie spotkałem się). Słowo "destynacja" jest - niechże tak będzie - manierą stylistyczną, którą się posłużyłem. Post był edytowany podczas pisania, zatem zamiast "do tej destynacji" pozostało "w".

Ech........ W temacie Pendolino lepiej byście coś napisali :)

Reakcje
1.650 20 1
Ale co tu jeszcze o Pendo napisać?:) Stoją kilka miesięcy i właśnie odkryto że np. światła nie działają....
Ciekawe czy nabywcy biletów - tych spoza puli promocyjnej - odkryją z kolei w połowie grudnia, że jednak pojadą składem EIC, ale bynajmniej nie Premium, bo "niedałosię" odebrac w terminie... A np. biletów na te relacje na pokładzie kupić się nie da w cenie przewidzianej dla EIC, bo relacja w rozkładzie przewidziana dla Premium ...