• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.447 1 0
Fajnie rozrasta się Twoja kolekcja Maćku! Nie bedę ukrywać, że pojazdy które odwzorowujesz siedzą mi gdzieś w czeluściach modelarskich szarych komórek. To pokłosie "studiowania" w młodych latach książki, dla mnie wtedy "biblii" Zdzisława Podbielskiego: "Samochody ciężarowe specjalne i autobusy". Jak patrzę na Twoje modele, to wracają wspomnienia z dzieciństwa :)
Dziękuję. Kurde Tomaszu, to ja muszę tę książkę teraz wyszperać;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.586 387 20
Kapitalne modele zrobiłeś... WOWo_O(y):eek:(y)
Pięknie się prezentują te "francuskie Many"... ;) Flota PEKAES-owa rozrasta się i to jest to, co mi się podoba. Gratuluję. (y)(y)(y)

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.078 68 0
Piękne te Saviemy, ale powiedzmy że nas powoli do tego powoli przyzwyczajałeś poprzednimi prezentacjami i każdy wiedział jak to się skończy, więc możesz spokojnie je robić od nowa, chętnie zobaczę jeszcze raz, a potem znowu.
Daf, niby nic wielkiego a jednak miazga, no ale tak tylko w Szczecinie potrafią, prosty model pełen smaczków i modelarsko perfekcyjnie dopracowany.
Jak nie przepadam za scaniami z nosem, tak Szybki-Trans chyba zweryfikował moje zdanie o nich.
Chodzą słuchy że marketingowiec który wymyślił tą wyszukaną nazwę firmy został potem zatrudniony przez jakieś browary i dzięki temu
mamy takie perły polskiego browarnictwa jak Mocny Full czy też Kumpel Mocny.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.447 1 0
Cześć.
W formie przerywnika przedstawię Wam modele, które trafiły do mnie po solidnych przejściach.
Trzy jelcze.
Ten enerdowski zakupiłem na promocji i do dzisiejszego dnia nie jestem pewien czy promocja dotyczyła jego stanu w momencie sprzedaży czy stan ten nabył jelcz w podczas burzliwej drogi do mnie.
Prawdy już się nie dowiem, sprzedawcy było bardzo przykro a ja uniosłem się honorem bo doczytawszy regulamin promocji, to na dwoje babka wróżyła.
Żachnąłem się, lustra wkleiłem ponownie, halogeny i filtr podobnie. Kontener z czterech mocujących w ramie naczepy bolców miał dwa tera ma cztery.
Z tymi dwoma SAW-ami, to już było grubiej bo obydwa było po prostu złamane w pół.
Niebieski - nie wiem jak to się stało- zagadka trójkąta bermudzkiego- jedna wycieraczkę miał wewnątrz kabiny.
Biały nie miał połowy przedniego zderzaka.
Co do samej naprawy podchodzę z dystansem - teraz zrobiłbym to pewnie lepiej. Nieco inaczej.
Zostały u mnie. jak te psy przegarnięte ze schroniska. Dostały kalki, ładunek i tak sobie z nami są.

Dziękuję za uwagę.
Maciej
20240705_205129.jpg
20240705_210003.jpg
20240705_205558.jpg
20240705_205017.jpg
20240705_205046.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.078 68 0
Piękna klasyka gatunku Macieju(y)
Osobiście uważam że jelcze od Seweryna pomimo upływu lat i konkurencji ze strony firm drukujących w 3D w dalszym ciągu są najbardziej nasiąknięte PRL-em, kiedyś uważałem że przetłoczenia pod reflektory są zbyt nisko, natomiast po przejrzeniu kilobajta fotek na dysku stwierdzam że bywało różnie i te "łezki" wędrowały po kabinie raz w górę, raz w dół, a to zdjęcie pokazuje to najlepiej;
forum-0428339894.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19