• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.788 387 20
Fajnie wygląda z ładunkiem samochodów, ale ja widziałbym go zapełnionego maluszkami albo Fiatami 125p. Takie mi zostało z dawnych lat, jak siedząc na rowie oglądałem przejeżdżające PEKAESY na dawnej E8.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Zatem MB NG 1625 Autostransporter ( w oryginale był najprawdopodobniej Lohr zamiast Kassbohrer ...
Wiesz może, czym się różniły?

.. na podstawie screenów z reklamy FSO z 1986 roku i jednego zdjęcia z daleka robionego do połowy pustą butelką trybunała
Mógłbyś pokazać te fotki? Temat autotransporterów mnie żywo interesuje, a dotąd nie trafiłem na żadną pokazującą je w barwach PeKaeS-u!

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0
Fajnie wygląda z ładunkiem samochodów, ale ja widziałbym go zapełnionego maluszkami albo Fiatami 125p. Takie mi zostało z dawnych lat, jak siedząc na rowie oglądałem przejeżdżające PEKAESY na dawnej E8.
Pełna zgoda, dlugo biłem się z myślami. Jednak przy obecnych cenach rynkowych ładunek małych Fiatów Brekiny nie należałby do tanich. Natomiast opcja z polonezami lub fiatami 125 z wydruku 3D vwygląda już znacznie lepiej ale potrzeba na nią trochę więcej czasu.
P.s Moje stanowisko obserwacyjne było również na dawnej dwójce a dokładnie na górce torzymskiego osiedla Lecha. Pozdro Maćku

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0
Wiesz może, czym się różniły?

Mógłbyś pokazać te fotki? Temat autotransporterów mnie żywo interesuje, a dotąd nie trafiłem na żadną pokazującą je w barwach PeKaeS-u!
Mnie temat podobnie intryguje. Zwłaszcza, że tego typu zabudowy były jeszcze na mercedesach SK (znacznie wiecej fotografii) i volvo F12 (kompletny brak) Wrzucam Tobie screen z filmu, który Obejrzysz sobie sam. Jedynego zdjęcia nie mogę w tej chwili znaleźć. Jak dostanę się do komputera to poszukam. Cierpliwości. Acha, jakiś Autotransporter zagrał w filmie " Miasto Prywatne" ale to wręcz symboliczne źródło.
Screenshot_20240120-095347_Opera.jpg

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Dzięki! Jakbyś znalazł tą fotkę, to będę wdzięczny, bo też chętnie sobie takiego PeKaeS-a sprawię.

No właśnie tak mi się kojarzyło, że kiedyś taki widziałem i dlatego skompletowałem sobie już ładnych parę lat temu taki zestaw:

ALA_2024_02.jpg

Już nawet miałem na niego naklejać znaki "PKS", ale się wstrzymałem, może znajdzie się jakaś fotka, jak to dokładnie wyglądało?!

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0
Dzięki! Jakbyś znalazł tą fotkę, to będę wdzięczny, bo też chętnie sobie takiego PeKaeS-a sprawię.

No właśnie tak mi się kojarzyło, że kiedyś taki widziałem i dlatego skompletowałem sobie już ładnych parę lat temu taki zestaw:

Zobacz załącznik 1028686

Już nawet miałem na niego naklejać znaki "PKS", ale się wstrzymałem, może znajdzie się jakaś fotka, jak to dokładnie wyglądało?!
Mam podobnego, kupiłem w podobnym celu ale z tego co wiem ani buda ani zabudowa nie pasują. Zdjęć nie mam. Jedynie potwierdzenie, że były.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.788 387 20
Volvo jeszcze nie namierzyłem i fotek nie mam, ale wiem, że takie F12 było jako autotransporter.
Poza Mercedesami NG był jeszcze Fiat, ale pewnie Maćku wiesz o nim.

Fiat 190NC lora.jpg

Mam jeszcze takie dwie fotki MB NG z Polonezami. To też zrzuty z jakiegoś filmu, ale nie zanotowałem z jakiego.

MB NG Lohr PEKAES 004.jpg
MB NG Lohr PEKAES 005.jpg

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.841 15 0
Po tych ostatnich prezentacjach muszę się napić wina, żeby trochę ochłonąć, więc na spotkanie przywiozę jedno mniej ;)Zostałem powalony mocą doskonałości wykonania, a szczególnie ładunkiem, który się pojawił na lawecie :love:
W dodatku przez Ciebie, moja szanowna Małżonka domaga się zakupu lawety do przewozu naszych pojazdów :p

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0
Volvo jeszcze nie namierzyłem i fotek nie mam, ale wiem, że takie F12 było jako autotransporter.

Zobacz załącznik 1028694

Mam jeszcze takie dwie fotki MB NG z Polonezami. To też zrzuty z jakiegoś filmu, ale nie zanotowałem z jakiego.

Zobacz załącznik 1028695 Zobacz załącznik 1028696
Tak, o fiacie wiem, główkuje czasem, czy i jak by się za niego zabrać, ale temat nie jest łatwy. Na moim poprzednim screenie jest źródło i tytuł tego filmu z polonezami. Co do F12-stki podejrzewam, że była to już trzecia generacja już z kwadratowymi lampami. Dowodów jednak nie mam.
Dorzucam Wam zdjęcia z filmu "Miasto Prywatne"
Nawiasem sprawy i w kwestii Polonezów. Na rynku są Reduced i GPM. Różnią się jakoś istotnie?

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0
Po tych ostatnich prezentacjach muszę się napić wina, żeby trochę ochłonąć, więc na spotkanie przywiozę jedno mniej ;)Zostałem powalony mocą doskonałości wykonania, a szczególnie ładunkiem, który się pojawił na lawecie :love:
W dodatku przez Ciebie, moja szanowna Małżonka domaga się zakupu lawety do przewozu naszych pojazdów :p
Ja swojej Małżonki się słucham;) Ukłony dla Twojej.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.519 1 0

Zobacz załącznik 1028694

Zobacz załącznik 1028695 Zobacz załącznik 1028696
@mafo I @ALA oto część obiecanych zdjęć z lawetami. Z @Lec Go (Bartek) ruszyliśmy równoległe ze śledztwem w sprawie lohry na F12-stce. Czekamy w zasadzie na ostateczne potwierdzenie ze strony kierowców jeżdżących w Pekaesie.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
img_1_1701476303389.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19