• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Cześć Wszystkim. Zanim wrócę do "wagi ciężkiej" ostatni z modeli krótkiej serii roboczo nazywanych przeze mnie "Brodaczami". Trudno gonić Marcina w jego dyscyplinie, albo co gorsza próbować podrabiać jego styl.
Nie da się. Więc skromnie po mojemu.
Prędzej czy później dostaną emblematy szczecińskich bagażówek i pewnie parę drobnych szlifów. Może, wezmę się za lekką waloryzację, może gazety z gołymi babami?

Tymczasem przed Państwem Mercedes Benz 508 z dieslem o pojemności 3.8 litra. Jakby ktoś pytał - rocznik 1982;)
Bez większych zmian względem oryginału. Lekko przeciążona tylna oś no i ściana grodziowa wewnątrz.
(813-stce wyfasowałem antenę z demobilu)

Bez fajerwerków.
Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam
20230717_115925.jpg
20230717_115110.jpg
20230717_115700.jpg
20230717_115017.jpg
20230717_115605.jpg
20230717_142723.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Cześć Wszystkim.
Przed Wami skrzyżowanie Frankensteina z Tytanikiem czyli model jednego z dwóch egzemplarzy Volvo F88 jeżdżących dla PEKAES Warszawa.. (Oprócz trzeciego - pomnikowego - niedawno odkupionego z powrotem przez Stowarzyszenie PRACOWNIKÓW I Sympatyków PMPS PEKAES WARSZAWA ) Niewiele jest zdjęć i filmów tych zestawów i wszyscy o tym wiemy.
Stąd pewność, ze model jedynie przypomina oryginał i to z daleka;)
Model składany, bo baza zakupiona za niewielkie w Niemczech okazała się nieudolną wyklejanką rozpadająca się podczas transportu i pod palcami.
Dużo było z tym przygód a jeszcze pomysł nakładania kalek na ryflowaną budę - przypomniał mi, jak radosnym kretynem bywam.
@Flotoma odpuściłem rekflektory bo na ich wysokości przebiegają dwa elementy klejone niemieckim klejem przeciwpancernym. Przy moich umiejętnościach - duże ryzyko a zapasowych części deficyt.
Dobra, koniec z marudzeniem.
Z tego co wiem, zestawy służyły do transportu koni pełnej krwi na pokazy - najprawdopodobniej do Janowa Podlaskiego czy też innych wystaw zagranicznych stąd też pewnie reklama Animex'u. Ciekawostką jest fakt, że Volvo wystąpiło w jednym z odcinków polskiego serialu kryminalnego "07 zgłoś się"
Osobne podziękowania dla Kolegów poniżej
Projekt i druk 3D oraz praktyczne pomysły i anielska cierpliwość : @Sławek13
kalkomanie: ISTM
20230721_113420.jpg
20230721_111818.jpg
20230721_111949.jpg
20230721_112247.jpg
20230721_112314.jpg
20230721_112213.jpg
20230721_113603.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Genialnie to wyszło :love:, pokaż jak deski w środku wyszły. No i czas na adoptowanie kilku koni :)
Dziękuję! W kwestii inwentarza, o tym samym pomyślałem. Trochę też zapobiegawczo;) Zabudowy wchodzą na zatrzask więc nie trzeba ich kleić. To daje nam możliwość wprowadzenia jeszcze paru koni i zrobienia im boksów.
Najlepsze jest to, że Przekonałeś mnie do dwóch otwieranych trapów - nie jednego, choć gdy nakładałem wczoraj kalki na ten boczny, to wiedziałem, że...nie ma miejsca na błąd. Kapitalne te pudla.
20230721_142004.jpg
20230721_142019.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.240 69 0
Wiedziałem że zabranie laptopa na urlop nie będzie dobrym pomysłem:mad:
Jeszcze gorszym będzie wejście w Twój wątek:ROFL:
Postawiłeś bardzo wysoką poprzeczkę, wiem że tam jeszcze w zanadrzu trzymasz niejedną "petardę" modelarską, ale ten zestaw zapadnie w pamięć na zawsze,
Mam jedną wątpliwość co do koloru napisu i loga Animexu, dotychczas sądziłem że powinny być w ciemnoniebieskim:niepewny:

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Wiedziałem że zabranie laptopa na urlop nie będzie dobrym pomysłem:mad:
Jeszcze gorszym będzie wejście w Twój wątek:ROFL:
Postawiłeś bardzo wysoką poprzeczkę, wiem że tam jeszcze w zanadrzu trzymasz niejedną "petardę" modelarską, ale ten zestaw zapadnie w pamięć na zawsze,
Mam jedną wątpliwość co do koloru napisu i loga Animexu, dotychczas sądziłem że powinny być w ciemnoniebieskim:niepewny:
No coś w tym rzeczywiście jest. Albo ciemny niebieski albo wyblakła czerń albo... Albo Małżonek się poradzić trzeba, to się dowiemy o jakiś karmazynach, ochrach i sepiach czy sjenach palonych;)))

Do rzeczy jednak. Dziękuję. Starałem się.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19