• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.240 69 0
Jako autobusiarz pominę te wszystkie F-12 które są obłędnie piękne i skupię się na nogach blondyny stojącej koło ikarusa.
Są na tyle interesujące że skuteczne skutecznie odwracają uwagę obserwatora od tego że to jest 280.26 ;)
No ale taka ułomność właściciela brekiny że robi to co było w NRD a nie w innych krajach, a wystarczyło mu "natłuc" szybek z dwoma rodzajami ramek, wąskie i szerokie i myślę że więcej kasy by z tej formy wyciągnął.
W Twoim wykonaniu model tak czy tak jest piękny, w Szczecinie były trzy ikarusy 280.02 ale w PKS, a ogółem do Polski trafiło ich coś w okolicach 300szt we wczesnych latach osiemdziesiątych, fabrycznie nowe były w Bielsku-białej, Częstochowie, Lublinie, Wrocławiu i kilku innych miastach.
Czytałem kiedyś wywiad z Laslo Rakaczem który był przedstawicielem Mogurt ,( czyli taki węgierski Polmo-Zbyt) na Polskę i te autobusy
w ramach solidarności z naszym krajem w czasach stanu wojennego zostały jakimś ich fortelem przekazane do nas zamiast do NRD.
A różnice w "oszkleniu" i brak kabiny kierowcy nie wynikały z jakichś specjalnych niemieckich przepisów, tylko ze zwykłej szwabskiej oszczędności.
Taki autobus był dużo tańszy.
Dwie fotki łódzkich 280.26 które przy aktywnej pomocy kibiców ŁKS i po kilku remontach są identyczne jak modele brekiny, przy 3128 stoi dla odmiany ciekawa brunetka;
ik2802390b.jpg
ik2803128.jpg

SCYZOR

Znany użytkownik
Reakcje
2.988 2 0
Model Ikarusa wykonany świetnie, bardzo mi się podoba(y)
Mam tylko pytanie w kwestii tabliczki kierunkowej umieszczonej na boku modelu, czy ona powinna być po tej stronie?

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Jako autobusiarz pominę te wszystkie F-12 które są obłędnie piękne i skupię się na nogach blondyny stojącej koło ikarusa.
Są na tyle interesujące że skuteczne skutecznie odwracają uwagę obserwatora od tego że to jest 280.26 ;)
No ale taka ułomność właściciela brekiny że robi to co było w NRD a nie w innych krajach, a wystarczyło mu "natłuc" szybek z dwoma rodzajami ramek, wąskie i szerokie i myślę że więcej kasy by z tej formy wyciągnął.
W Twoim wykonaniu model tak czy tak jest piękny, w Szczecinie były trzy ikarusy 280.02 ale w PKS, a ogółem do Polski trafiło ich coś w okolicach 300szt we wczesnych latach osiemdziesiątych, fabrycznie nowe były w Bielsku-białej, Częstochowie, Lublinie, Wrocławiu i kilku innych miastach.
Czytałem kiedyś wywiad z Laslo Rakaczem który był przedstawicielem Mogurt ,( czyli taki węgierski Polmo-Zbyt) na Polskę i te autobusy
w ramach solidarności z naszym krajem w czasach stanu wojennego zostały jakimś ich fortelem przekazane do nas zamiast do NRD.
A różnice w "oszkleniu" i brak kabiny kierowcy nie wynikały z jakichś specjalnych niemieckich przepisów, tylko ze zwykłej szwabskiej oszczędności.
Dwie fotki łódzkich 280.26 które przy aktywnej pomocy kibiców ŁKS i po kilku remontach są identyczne jak modele brekiny, przy 3128 stoi dla odmiany ciekawa brunetka;
Zobacz załącznik 961301 Zobacz załącznik 961302
Zobacz załącznik 961301 Zobacz załącznik 961302
Tomaszu, jak Ty mnie zaimponowałeś w tej chwili!
Dziękuję! Nie wiedziałem.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Model Ikarusa wykonany świetnie, bardzo mi się podoba(y)
Mam tylko pytanie w kwestii tabliczki kierunkowej umieszczonej na boku modelu, czy ona powinna być po tej stronie?
Kurcze, to jest bardzo dobre pytanie. Tabliczki w modelu mam obustronne a zdjęcia, na podstawie którego robiłem drugą stronę auta - znaleźć teraz nie potrafię. Więc Możesz mieć rację a ja po prostu się rozpędziłem, choć z natury leniem jestem. Dzięki, poszukam

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Sobotnie cześć Wszystkim
Kontynuacja szwedzkiego przedłużającego się weekendu.
Finisz z nieplanowaną F12-stką w Globtroterze zwaną potocznie Okularem.
Był to jedyny model w takiej konfiguracji zakupiony na 30-lecie firmy.

Moja miniaturka zawiera parę uproszczeń. Tych świadomych i tych nie...
Jak mawia moja Młodsza córka - nie do końca jest ideolo.
Przy okazji wyszperałem jeden z moich pierwszych przerobionych modeli.
Też volvo F12 ale pierwszej generacji.
Udanego weekendu.
Szwedzki kucharz Modelarstwa pozdrawia Was serdecznie.

20230401_130750.jpg
20230401_130953.jpg
20230401_130759.jpg
20230401_103022.jpg
20230401_123721.jpg
20230401_003857.jpg
img_4_1677353325181.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19