• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 4 0
Cieszę się, że jest chwila oddechu, bo już się bałem , że będzie kolejny MEGA PEKAES... :ROFL::ROFL::ROFL:
Scania wyszła pięknie! Z pozoru zwykły model, ale wystarczy chwila , by dostrzec dużą ilość detali. Antena to majstersztyk! :)

Trakker

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Oglądam, podziwiam, ale takiego wątku nie wypada wyłącznie biernie obserwować, zatem swój forumowy debiut zaliczę właśnie w tym wyjątkowym temacie. Wyjątkowym, bo jego zawartość to dla mnie kwintesencja modelarstwa. Poza tym, przełom lat 90/00 to z racji wieku moja ulubiona epoka w motoryzacji ciężarowej, więc te wszystkie EuroTechy, FH, F90, Premiumki, AE itd. darzę dużym sentymentem. Jestem pod ogromnym wrażeniem dbałości o zgodność modeli z pierwowzorami. Budowanie miniatur wyłącznie w oparciu o zdjęcia oryginałów to nie lada wyzwanie, bo często żaden z producentów nie ma odpowiedniej formy, którą można by zaadaptować na wzór prawdziwego pojazdu. Dotyczy to zwłaszcza naczep - ich układu ramy, osprzętu, agregatów chłodniczych itp. A jednak Tobie się udaje. Każdy z zaprezentowanych przez Ciebie modeli oglądałem z podziwem. Kolejny aspekt to dokumentacja zdjęciowa - wiele z zaprezentowanych tutaj fotek "żółtków" widzę po raz pierwszy. Samo polowanie w czeluściach internetu na takie zdjęcia pewnie daje sporo satysfakcji. Okazuje się, że nawet w dość monotonnej pekaesowej flocie zdarzały się "białe kruki" (i nie chodzi mi tylko o FH ex Transdanubia). Fajnie, że nie ograniczasz się do korzystania wyłącznie z produktów jednej firmy - przykładowo formy kabiny FH od Herpy i Albedo różnią się, ale to przecież wcale nie stanowi problemu.

Ja dzięki temu wątkowi dowiedziałem się na przykład, że układ osprzętu na ramie FH od AWM (z tą charakterystyczną szafką przed osią napędową) nie był - jak do tej pory sądziłem - jakimś wymysłem producenta, tylko całkiem wiernie odwzorowywał konfigurację, która występowała nawet w Pekaesie.

Załączniki

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.564 1 0
Dziękuję, Kolego. To cholernie fajne, że Ty i śledzący mój skromny wątek dostrzegacie i doceniacie tę chwilami nierówną pogoń za szczegółem. W kwestii dowolności form modelarskich różnych producentów możnaby napisać elaborat choć i tak współcześnie mamy o niebo lepiej niż nasi Poprzednicy. Chociażby dzięki wydrukom 3D i dostepnej w sieci co raz bogatszej dokumetacji technicznej i fotograficznej co przeklada sie chociazby na zdetalowanie kalkomanii. No i temu, że zgodnie z naszą narodową fantazją i pomysłowością łączymy elementy od różnych producentów.
Po drugie, kapitalnie, że ten rozdział w historii polskiego transportu nie idzie w zapomnienie i dyskusja oraz wymiana sugestii i informacji jest nadal żywa.
To ważne, bo bez podpowiedzi i uwag Kolegów pasjonatów i sporej Rodziny Pekaesu pominąłbym wiele szczegółów.

Co do taboru. Dociera do mnie fakt, że nie był taki monotonny jak również mi się do niedawna wydawało. Białych kruków jak niedoszłych lub ex transdanubii oraz odkurzonego ostatnio iveco turbo 190.38 było więcej.
(Dziś znalazłem kolejnego)
Naczepy to również temat rzeka.

Co jeszcze mogę dodać? Witaj serdecznie a po takim forumowym debiucie, aż chcę mi się po chwilowej przerwie wrócić do tematyki Pekaesu.
To dla mnie spory komplement, że zaszczyciłeś mój wątek.

P.s Szperanie po czeluściach netu, to oprócz faktu bycia żmudną robotą daje dużo satysfakcji i kolejnych pytań.
Kłaniam się i pozdrawiam serdecznie.
P.s W załączniku zagadka z drobiem, nowy biały kruk, serwisowa "kaczka" oraz serwisowe
Iveco obok pekasowkiego autosana H9
97977343_674375900012335_753176687776104448_n.jpg received_2221205708081910.jpeg received_1623175801457684.jpeg received_708007921110314.jpeg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.564 1 0
Taki post z cyklu w robocie.
Trzy F12-stki z których coś już się zaczyna klarować.
Jest jeszcze całkiem sporo szczegółów począwszy od siodeł, blach, baków, naczep i znając życie coś się jeszcze urodzi.
Udanego weekendu.
20230301_214750.jpg
20230301_214640.jpg
20230303_185726.jpg
20230301_215058.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.214 387 20
Świetny model. Takie niestandardowe dodatki, jak ten zbiornik fajnie uzupełniają modele Herpy.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.564 1 0
Świetny model. Takie niestandardowe dodatki, jak ten zbiornik fajnie uzupełniają modele Herpy.
Dziękuję Maćku, Sławek usiadł dziś do projektowania nowych zbiorników. Wyjaśnił się też wątek logo Globetrottera. Będzie na niebieskim tle. Nie mogę jedynie rozszyfrować tego napisu z niebieskimi strzałkami. Acha, naczepa będzie z jubileuszowym napisem.
img_4_1677353325181.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.240 69 0
Maciek, dorwij kogoś kto ma F12 z AWM(bo ja już nie mam) niech Ci pyknie fotkę, ten napis jest w modelu TYLKO na lewej burcie;
pekaes001_1.jpg

Są jeszcze dwie fotki z tą naczepą lambereta i tym napisem;
https://flic.kr/p/2nTVYG3
NF12 WSI319E.jpg

P.S. Mam teraz mało czasu na forum, w wolnej chwili wrócę, w ramach zadośćuczynienia takie pegaso ze Świnoujścia;
winoujcie-1969-11-port-w-winoujciu-nz-zaadunek-ciarwek-i-samochodw-osobowych-na-prom-pasaersko...jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.564 1 0
Maciek, dorwij kogoś kto ma F12 z AWM(bo ja już nie mam) niech Ci pyknie fotkę, ten napis jest w modelu TYLKO na lewej burcie;
Zobacz załącznik 957595

Są jeszcze dwie fotki z tą naczepą lambereta i tym napisem;
https://flic.kr/p/2nTVYG3 Zobacz załącznik 957596

P.S. Mam teraz mało czasu na forum, w wolnej chwili wrócę, w ramach zadośćuczynienia takie pegaso ze Świnoujścia;
Zobacz załącznik 957597
Kurcze blade, sam mam takiego! Widzisz, nie pomyślałem. Najciemniej pod latarnią. Dzięki serdeczne, Kolego!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19