• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozy stojące jako pomniki.

Reakcje
0 0 0
Hitem powyższej "renowacji" wykonanej przez byłego już na całe szczęście dyrektora Stacji Muzeum w Warszawie (czyli MuzKolu) Pawła Szczerbakowa jest fakt, że moja firma złożyła na nią ofertę na 30 000 ... Zlecono jemu za 130 000. Jej efekty widzicie na zdjęciach. Moja Pt47-13 lepiej wygląda choć była robiona kilka lat wcześniej. Za niespełna połowę tej ceny wraz z dorobieniem skradzionych elementów układu napędowego.

Ostatnio edytowane:

draccus

Znany użytkownik
Reakcje
784 0 0
Szczerze to nawet średnio to odmalowane już gdzieniegdzie widać zacieki i rdzę która lada moment wyjdzie na wierzch. Poszedłem tam licząc na to że jak zapewniała specyfikacja projektu parowóz miał być odremontowany zgodnie z dokumentacją producenta czyli fabryki BMAG. No niestety zawiodłem się. Otuliny osprzętu na kotle, reflektory to niezłe fantasy no i braki. Niestety nie dało rady wejść do budki.

Reakcje
6 0 0
Ponieważ nikt z moich przedmówców nie dał tutaj zdjęć Ol49-8 który stoi jako pomnik w Przeworsku ja pozwolę sobie to zrobić i jednocześnie przeprosić za jakość ale robione telefonem i na dodatek w kiepskim otoczeniu (obok jest parking)

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Ponieważ nikt z moich przedmówców nie dał tutaj zdjęć Ol49-8 który stoi jako pomnik w Przeworsku ja pozwolę sobie to zrobić i jednocześnie przeprosić za jakość ale robione telefonem i na dodatek w kiepskim otoczeniu (obok jest parking)
Szkoda, że przy okazji zniknęło oznaczenie z drzwi dymnicy i trzeci reflektor.
Porażką są też lustra w reflektorach, zrobione z jakiejś folii aluminiowej albo czegoś innego i już odłazi.
A tak wyglądała w 2010...
DSC_4053.JPG

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
TKt48-116 Inowrocław 9.03.2014r
Dzisiaj odwiedziłem w Aleksandrów Kujawski. Niegdyś wspaniała stacja, dzisiaj sprawia przytłaczające wrażenie. Po muzealnym taborze ani śladu.

Od mieszkańców Aleksandrowa dowiedziałem się, że w odległości 1,5-ra kilometra za stacją stoi jakaś lokomotywa. Po jej odnalezieniu okazało się, że jest to ten sam parowóz, który został uwieczniony przez Kolegę Ceylon w 2014 roku w Inowrocławiu. Wykonałem całą sesję zdjęciową szczegółów tego parowozu, ale ponieważ temat dotyczy pomników, to opublikuję tylko trzy "ogólne" zdjęcia tej lokomotywy.

TKt48-116, Aleksandrów Kujawski, dnia 17.10.2016 roku, miejsce postoju - wygląda na prywatną posesję.
_IMG_7240.JPG

_IMG_7243.JPG

_IMG_7244.JPG

PS. Na życzenie Kolegów mogę opublikować resztę zdjęć. Przedstawiają one wszystkie te elementy i szczegóły parowozu, jakie udało mi się sfotografować trzymając aparat zamontowany na statywie. Statywu użyłem jako wysięgnika, który trzymałem w wyciągniętej za płotem posesji ręce.

Swoją drogą, ciekawą i długą drogę przebyła ta TKt-ka pomiędzy 2014 i 2016 rokiem :) .

Na zakończenie mogę stwierdzić, że moją wyprawę w Kujawsko-Pomorskie zakończyłem bez sukcesów w zakresie odnalezienia śladów moich pociągów sanitarnych.
Jak już wspominałem mam jeszcze kilkanaście zdjęć tej TK-tki oraz stacji Nieszawa Waganiec, których nie wiem gdzie mam opublikować.

Reasumując, straciłem kilka dni na szukanie rzadkiego taboru prezentowanego na http://odkrywca.pl/polskie-pociagi-szpitalne-i-sanitarne,745642.html . Ostatnio opublikowałem pod umieszczonym linkiem wagon do przewozu podróżnych 3 kl serii Ctuxz (ex DRB Behelfswagen MC 4i-44) w barwach PCK i niestety nie mogę uzyskać żadnych znaczących postępów.

Proszę Kolegów o pomoc w rozwinięciu tematu.

Ostatnio edytowane:

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
811 5 0
Piszesz-masz.
Pogoda była fatalna , czwarty kwiecień 1987 roku okolice Dwikoz ale dokładnie nie pamiętam w którym miejscu.
Oczywiscie czekaliśmy na Pt47 z Karpatami a tu miła niespodzianka Ty51-21 z lokalnym pociągiem.
Ty51-21 okolice miejsc Dwikozy 04 04 87 .jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
616 2 0
Piszesz-masz.
Pogoda była fatalna , czwarty kwiecień 1987 roku okolice Dwikoz ale dokładnie nie pamiętam w którym miejscu.
Oczywiscie czekaliśmy na Pt47 z Karpatami a tu miła niespodzianka Ty51-21 z lokalnym pociągiem.
Zobacz załącznik 426929
Super, panie Generale! DLA MNIE (podkreślam) to jest to, a nie jakieś tam "Karpaty", którymi się wszyscy podniecali, mimo że ten niby pośpieszny pociąg chyba nie przekraczał 80km/h (z tego, co słyszałem, bo nigdy na nich nie byłem).