• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.265 34 2
W tym okresie widoczna stacja Tychy Miasto była w budowie.
Od strony Bierunia (Lędzin) - tam gdzie na peronie jest budyneczek - nie było wówczas torowiska, więc parowóz nie mógł okrążyć składu.
Dlatego zakładam, że jeździli na dwa parowozy. Jeden jechał relacją Tychy - Tychy Miasto i zostawał, a ten z drugiej strony wracał. :)
Fotografię zrobiono z ul. Grota-Roweckiego.
Na zdjęciu wyrusza OKl27, a został ?

MMTy_F_2317_1-001 1960 pociąg.jpg

MMTy_F_2317_3-003.jpg

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Szanowni forumowicze,

czy posiada ktoś z Was zdjęcia Tr203-195 z lat siedemdziesiątych, inne niż te dostępne z Google? Chodzi o zdjęcia z okresu gdy maszyna ta stacjonowała w Poznaniu.

Pozdrawiam,

-W

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 1 0
Kolejne zasoby w cyfrowej stacji muzeum
Kopalnia Komuna Paryska Jaworzno 1980
Tkp5310

szukając w necie informacji znalazłem filmik na you tube prezentujący ów parowozik podczas jazdy, autor prezentuje inne filmiki z kolei piaskowej.

Neg. 1001_2_TKp 5310 manewruje z wagonami na terenie kop. Komuna Paryska.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.085 44 4
Dokładnie! Choć to powyżej bardzo podobne do zdjęcia Brutzerów. Nie wybrzydzam jednak! Może ma ktoś zdjęcie od strony pomocnika?
Zgadza się, ale jest inny kąt robienia zdjęcia. Skan Brurtzera też mam, ale ten negatyw kupiłem kiedyś na e-Bayu i jest mój,stąd podpis. Więc może Brutzer i autor byli razem w Poznaniu na tej samej wycieczce. Mam też i inne zdjęcia z tego wypadu. Zdjęcie strony pomocnika mam ale od lokomotywy Tr203-302 i z dwóch źródeł, tego autora i jakiś angielski czarno-biały 6x9.
Jeszcze raz sprawdziłem, aby nie było gafy które zdjecie jest czyje.
To tak dla porównania, z lewej moje, z prawej Brutzera.
Za Tr203 195 22-05-1976.jpg

Nawet miejsce te samo, układ rozjazdów i tło. Więc oboje fotografowali ten sam parowóz w tym samym czasie i miejscu.

Ostatnio edytowane:

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Zgadza się, ale jest inny kąt robienia zdjęcia. Skan Brurtzera też mam, ale ten negatyw kupiłem kiedyś na e-Bayu i jest mój,stąd podpis. Więc może Brutzer i autor byli razem w Poznaniu na tej samej wycieczce. Mam też i inne zdjęcia z tego wypadu. Zdjęcie strony pomocnika mam ale od lokomotywy Tr203-302 i z dwóch źródeł, tego autora i jakiś angielski czarno-biały 6x9.
Jeszcze raz sprawdziłem, aby nie było gafy które zdjecie jest czyje.
To tak dla porównania, z lewej moje, z prawej Brutzera.
Zobacz załącznik 454872
Nawet miejsce te samo, układ rozjazdów i tło. Więc oboje fotografowali ten sam parowóz w tym samym czasie i miejscu.
Bardzo dziękuję! Myślę jednak że zdjęcia nie były robione w tym samym czasie (momencie). Na jednym przy rampie jest wagon, na drugim nie :) Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za zdjęcie.
[DOUBLEPOST=1486931537][/DOUBLEPOST] O! I o to chodziło :) Dziękuję!

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.265 34 2

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.085 44 4
Bardzo dziękuję! Myślę jednak że zdjęcia nie były robione w tym samym czasie (momencie). Na jednym przy rampie jest wagon, na drugim nie :) Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za zdjęcie.
[DOUBLEPOST=1486931537][/DOUBLEPOST]

O! I o to chodziło :) Dziękuję!
Witam
Oba zrobione w tym samym czasie, bo taki sam układ wiązarów, te samo miejsce, a wagonu nie widać bo zasłonił o tender.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
A ja jestem zły na tego fotografa, jak można tak spartaczyć ujęcia - co on chciał sfotografować barierki?
A na poważnie, to zdjęcie jest ciekawe jeszcze z innego powodu. Większość wagonów ma klasyczne oznaczenia z epoki 3c, ale są też takie które mają oznaczenie z wczesnej 3c jeszcze z orłem, czyli można datować te zdjęcia dokładnie na rok 1958. Skład normalny dla terenów katowickich - ok 10 boczniaków i jeden wagon bagażowy [niestety mocno zasłonięty]
Natomiast spójrzcie na to
http://muzeum.tychy.pl/wirtualne/zygmunt-kubski/8813/
Czym te wagony są przeciągane?

Załączniki

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Normalnotorową WLs40.
A zdjęcia ... wydaje mi się, że tak zostały zrobione, aby jakiś nadgorliwy kolejarz nie zameldował ... gdzie trzeba. :(Też się nad tym zastanawiałem.

Ceylon

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
I teraz chciałem się zapytać, czy ktoś zna inne fotografie parowozów serii OKl2?
Oczywiście za czasów normalnej działalności na krajowych szlakach. :)[/QUOTE]

Ktoś zna.
Znalezione w sieci - autor w opisie na zdjęciu
OKl2-11.jpg
OKl2-37.jpg