• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
157 1 0
Kolega wa1aw rzeczywiście się wychylił! Tyle informacji technicznych an temat parowozu Ok55. Przydałyby się jeszcze przydziały, tzn. przebieg służby z datą i miejscem skreślenia z inwentarza PKP. A co do zdjęcia pod informacjami - wszak to nie Ok55 a Ty51-223! Też nowoczesny parowóz, ale nieco inny niż Ok55. Inne - bo dla porównania obu serii, bądź jakiś detali?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.357 602 30

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
wszak to nie Ok55 a Ty51-223!
A takie są efekty, jak się kopiuje tabele:
MO.jpg
Ok, Panowie, macie rację rozpędziłem się :)
Swój wpis szykowałem późną nocą, więc wkleiłem złe zdjęcie. Natomiast tabeli faktycznie nie potrafiłem przekopiować w całości, co może skutkować przestawieniem wierszy. Jednak fachowcy dadzą sobie z tym radę. Stary jestem i bez okularów nie zauważyłem, że w pośpiechu mogę naruszyć ograniczenie w zakresie poprawnego formułowania wpisów. POPROSZĘ O NISKI MANDACIK :)
W ramach rekompensaty sam skazuję się na prace społeczne i zamieszczam inne zdjęcie Ok55: Reportaż z wystawy 15 lat kolejnictwa w Polsce Ludowej 10.1959.
_Ok55-3.jpg

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
148 1 0
Ja wiem, że wkraczam w zaklęte rewiry taborowo-parowozowe, ale czy jesteś pewien, że w żadnych innych parowozach nie stosowano łożysk tocznych, bo znalazłem coś takiego.
Zobacz załącznik 452312
Bądźcie zdrowi
ksiezyc_nad_gieesem ...
Tu chodzi o łożyska w wagonach. Jeżeli wagony były na łożyskach tocznych to skład mógł ważyć 2300, na ślizgowych 2000.

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
148 1 0
A czy te łożyska rolkowe nie dotyczą tendra? Stąd ten wyróżnik? Może i dotyczą wagonów.
Wynika to z tego, że na łożyskach ślizgowych mamy większy opór przy ruszaniu. Nie pamiętam gdzie ale widziałem taki podział również dla elektrowozów.

A co do samego tendra to tak na logikę. Gdyby te 4 osie na ślizgowych łożyskach miały by zwiększyć opór równoważny kilkuset tonom składu to musiał by z nich iść niezły dym. Łożyska musiały by być chyba bez oleju i bez panewki i może nawet delikatnie przyciągnięty ręczny mieć.:D

K

KNG

Gość
Tak,tak - jest tylko jedno ale, to ex muzeum życzy sobie pokaźnych stawek wziętych z sufitu za wykonanie odbitki/skanu dla celów prywatnych. Do publikacji, to już kosmos, czyli myślenie typowo lichwiarsko-komercyne, trza zarobić!
Nie podzielam Twojego pesymizmu. Myślę, że nie jest źle a kierunek zmian jest dobry.
Po pierwsze pobieranie opłat za skany jest powszechne a ceny w porównaniu z takim na ten przykład z Kriegsarchiv czy nawet Instytutem Sikorskiego w Londynie są znośne.
Po drugie trochę obok głównego tematu ale uwolniono całkowicie dostęp do archiwaliów (z czego skwapliwie korzystam) znosząc chyba ostatnią 30-letnią karencję na kwity (czyli materiały ze schyłkowej komuny i początków reformacji. Tfu transformacji) oraz odtajniając czy też odpoufniając w zasadzie wszystko.
Osobiście pamiętam czasy jak nie można było wejść z laptokiem do archiwum. Jeszcze nie tak dawno nie można było robić zdjęć.
Teraz z tego co widzę w archiwach odbywa się peefwu czyli powszechne focenie wszystkiego. Dosłownie.
Do lamusa przeszły czasy gdy w ciszy i spokoju ludzie skupulatnie studiowali materiały. Teraz słychać trzask migawek oraz szybkie przerzucanie stron wiekowych ksiąg.
Po trzecie on, znaczy się Muzkol przyznał się, że cokolwiek ma w szafach i nawet część pokazał publicznie.
Ja tam byłem parę razy i głównie słyszałem, że nie wiem, że nie ma i że pan który wszystko wiedział jest już na emeryturze.
Teraz trzeba poczekać, aż się trochę ucywilizują, okrzepną, poprawią błędy i w końcu udostępnią wszystko co mają.
I będzie sobie można oglądać takie obrazki, jak u naszych bratanków:
https://gallery.hungaricana.hu/en/SzerencsKepeslap/164996/?list=eyJxdWVyeSI6ICJmZWxkYmFobiJ9&img=0
Jednym słowem, bądźmy dobrej myśli.

Bądźcie zdrowi.

ksiezyc_nad_gieesem ...

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
439 4 0
$_57vbnn.JPG
świeżo z ebaya Ok1-112 z charakterystycznymi zgarniaczami i obręczą na wylocie dymnicy Malbork 1975 albo 76
Ok1 122 1976.jpg
Ok1-122 według opisu rok 1976,charakteru dodaje ta drabinka:)

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
439 4 0
A tak już całkiem na poważnie to nastąpiło przedobrzenie...:ROFL::ROFL::ROFL:...Jakiś czas szukałem swojego określenia po całym internecie,w literaturze i nic.Nie wiem skąd to wziąłem, wszędzie jest określenie komin:niepewny: